2022. szeptember 27., keddMa Adalbert napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 406,00 Ft | USD: 419,00 Ft | CHF: 425,00 Ft
2022.09.27. Adalbert Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 406,00 Ft | USD: 419,00 Ft | CHF: 425,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Százötven éve született a legnagyobb magyar szófejtő

Hirdetés

Százötven éve született a legnagyobb magyar szófejtő

Melich János 1872. szeptember 16-án született Szarvason szlovák felmenőkkel rendelkező, evangélikus családban. Szülei azok közé a fáradhatatlanul dolgozó, puritán parasztemberek közé tartoztak, akik a kemény sziket szívós munkával tették termőfölddé. Édesanyja tizenegy gyermeket szült, és hatot nevelt fel. A család tagjai a szlovák anyanyelvükön kívül magyarul is jól tudtak

Ha azonban a későbbi nyelvészprofesszor igazán bensőségesen, meghitten akart beszélni édesanyjával, felnőtt korában is a szlovák nyelvet használta.

A nyelvi tények tisztelete

A szarvasi elemi iskolában messze a legjobb tanuló volt. Tanítói közbenjárására íratták be 1883-ban a szarvasi evangélikus gimnázium első osztályába, ahol nagy hatással volt rá magyartanára, Zsilinszky Endre, a szintén szarvasi születésű Bajcsy-Zsilinszky Endre édesapja. A harmadik osztály végén jutalmat kapott, mert a „tót” fiúk közül ő tudott legjobban magyarul. 

A rendkívül önérzetes fiú a hatodik osztály végeztével egy igaztalannak vélt tanári dorgálásra reagálva elhagyta az iskolát,

Hirdetés

és tanulmányait a szepességi Késmárk evangélikus líceumában folytatta. 1891-ben érettségizett kitűnő eredménnyel. Ősszel magyar és német bölcsészettan-hallgatónak iratkozott be a kolozsvári egyetemre, ahol hamar magára vonta a magyar nyelvtudomány és irodalomtörténet professzorának, Szinnyei Józsefnek figyelmét. Tőle sajátította el a nyelvi tények megkülönböztetett tiszteletét. 1895-ben szerzett bölcsészdoktori oklevelet a budapesti egyetemen.

1901-től a budapesti egyetemen A magyar nyelvtudomány szófejtő része című tárgykör magántanára. Előadásai jövevényszavakról, szófejtésekről, tulajdonnevekről, helyesírásról, szótárakról, nyelvemlékekről szóltak. Többek között tanítványa volt Bárczi Géza, Gáldi László, Hadrovics László, Kovalovszky Miklós és Laziczius Gyula is, aki Bevezetés a fonológiába című munkáját 1932-ben „Melich tanár úrnak” ajánlotta. A szlavisztika tanáraként pedig három állandó jellegű kollégiumot tartott: szláv népek és nyelvek, óegyházi szláv nyelv, szlovák (az ő nyelvhasználatában: tót) irodalomtörténet.

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2022/09/16/szazotven-eve-szuletett-a-legnagyobb-magyar-szofejto/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Nyolcvan oldtimer Ikarus érkezik Ferihegyre

Nyolcvan oldtimer Ikarus érkezik Ferihegyre

Az Ikarus gyár nyolcvan autóbusza – köztük számos oldtimer jármű és ritkaság – mutatkozik be …