2021. szeptember 19., vasárnapMa Vilhelmina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 351,00 Ft | USD: 298,00 Ft | CHF: 321,00 Ft
2021.09.19. Vilhelmina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 351,00 Ft | USD: 298,00 Ft | CHF: 321,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Százmilliókat bukhat Tatabánya a „Tulipános Ház” felújításán

Hirdetés

Százmilliókat bukhat Tatabánya a „Tulipános Ház” felújításán

Nincs könnyű helyzetben Tatabánya egyik legpatinásabb épülete, a Tulipános Ház annak ellenére, hogy a külső szemlélő nézőpontjából tekintve fel van újítva. Pedig száz éve, amikor megépítették, az akkori település közösségi életének egyik kulcsfontosságú helyszíne volt. A Magyar Általános Kőszénbánya Vállalat volt a beruházó, mely magának a településnek a létrejöttében is fontos szerepet játszott. E ház volt a bánya tiszti kaszinója, a város legreprezentatívabb épülete, mely Tatabánya óvárosi részén található. 

A szocializmus évei alatt a szórakozási funkcióját elvesztve először pártközpontként, majd a bánya egyik cégének központjaként hasznosították, de laborok is működtek benne. A rendszerváltás után magántulajdonba került, ám a tulajdonos nem bizonyult gondos gazdának, így évtizedeken át folyamatosan romlott az állapota, ezen a műemléki védettségi státusza sem változtatott. Alagsor, földszint, emelet – összesen 4000 négyzetméter állt és pusztult kihasználatlanul.

A méltatlan állapot megszüntetésének szándékával a város akkori vezetése 2014-ben az épület megvásárlása mellett döntött, és a Modern Városok Program keretében, uniós forrásból el is indította a rekonstrukcióját 2018 májusában. A projekt nagyságrendileg 1,5 milliárd forint vissza nem térítendő összegből kihozható volt. A közbeszerzésen győztes pályázó azt vállalta, hogy 2019. május 31-ére elkészül a teljes körű felújítással. Közben vizesedésre és gombásodásra hivatkozással ugyan a kivitelező szerződésmódosítást kért, de úgy tűnt, még így is tartható az önkormányzati választások előtti (október 10-ei) határidő. Aztán nem így lett. Menet közben újabb szerződésmódosítást kértek, ezt azonban már nem írta alá a polgármester. 

Hirdetés

Elbénázott százmilliók

Október közepén a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2021/08/23/szazmilliokat-bukhat-tatabanya-a-tulipanos-haz-felujitasan/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Satufékezett az ellenzék, kitört a balhé a kameránk előtt

Satufékezett az ellenzék, kitört a balhé a kameránk előtt

Repülőrajtott vett az ellenzéki előválasztás, legalábbis reggel még azt hittük, hogy így lesz. Az informatikai …