2022. május 25., szerdaMa Orbán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 360,00 Ft | CHF: 374,00 Ft
2022.05.25. Orbán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 360,00 Ft | CHF: 374,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Száz éve nem volt ilyen sekély a Balaton

Hirdetés

Száz éve nem volt ilyen sekély a Balaton

A Balatonnál száz éve nem volt példa ilyen alacsony vízszintre, amit az elmúlt hetek esőzése csak kis mértékben, 104-105 centiméterre emeltek.

Egészen mostanáig szélsőségesen vízhiányos állapot jellemezte a Balaton vízháztartását . A tó vízforgalma, vagyis a csapadék, a hozzáfolyás és a párolgás együttese a január-márciusi időszakban 1921, vagyis amióta rendelkezésre állnak ellenőrzött adatok, a legalacsonyabb értéket mutatta.

– közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság a Népszava megkeresésére. Hozzátették: Nem valószínű, hogy rendeződik a jelenlegi állapot, ezért az üdülési szezon végére akár 77 centiméterre is csökkenhet a vízszint. 

A tó vízgyűjtőjére a 30 év átlagának 47 százaléka hullott, tehát ez a megszokott mennyiség felét sem éri el. A hatóság kiemelte, hogy hosszan tartó aszályról van szó, ami fokozottan érinti tavainkat, a 2000-es évek óta a tavalyi már a nyolcadik alkalom volt, hogy negatív vízállást regisztráltak a Balatonnál. 

Hirdetés

A hivatalos adatok szerint április utolsó hetében az ország nagyobb részén átlagosan 15 milliméternyi csapadék hullott, a  talajból 50-80 milliméternyi csapadék hiányzott, ami arra volt elég, hogy a föld felső rétegeit átnedvesítse, nem keletkezett hozzáfolyás a tavakhoz. 

A nyári szabályozási szintnél a 14 centivel alacsonyabb vízszint nem rendkívüli, de mindenképpen szélsőséges – értékelte a helyzetet az OVF.

A kétezres években sokszor 70 centi körül […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2022/05/08/szaz-eve-nem-volt-ilyen-sekely-a-balaton/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Felgyújtotta a saját házát egy kaposvári férfi

A férfi régóta rossz viszonyban volt a környéken élő testvéreivel. Tavaly szeptemberben egy fejszével átment …