2021. június 24., csütörtökMa Iván napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 349,00 Ft | USD: 292,00 Ft | CHF: 318,00 Ft
2021.06.24. Iván Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 349,00 Ft | USD: 292,00 Ft | CHF: 318,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Szakpszichológus a koronavírusról: Csak most jön a neheze

Hirdetés

Szakpszichológus a koronavírusról: Csak most jön a neheze

A koronavírus a betegeket és az egészségügyi dolgozókat is megviselte, a legtöbben testileg és lelkileg is belefáradtak a hónapokon át tartó küzdelembe. A szakember szerint a probléma összetett, így a feldolgozás sem megy egyik pillanatról a másikra.

„A fáradtság, a kialvatlanság és az állandó készenlét már önmagában előidézhet pszichés problémákat. Meggyőződésem, hogy ez a fizikai és pszichés megterhelés lehetett számos későbbi depressziós és szorongásos panasz melegágya is. A folyamatos bizonytalanság és a kiszámíthatatlanság pedig csak olaj volt a tűzre” – jelentette ki az Indexnek Bálint Amarilla, a Budapesti Szent Ferenc Kórház klinikai szakpszichológusa, utalva arra, hogy kezdetben senki nem tudta, mivel állunk szemben, és bármennyire próbáltunk a váratlan helyzetekre felkészülni, a járvány intenzitása mindenkit meglepett.

A legtöbb alkalmazottnak hétről hétre újra kellett terveznie, és sokan csöppentek bele egy teljesen új, egyáltalán nem egyszerű feladatkörbe. 

Hirdetés

Míg egy intenzív osztályos orvos vagy egy onkológus nap mint nap rákényszerül arra, hogy elbúcsúzzon a betegeitől, addig egy gyógytornász vagy egy reumatológus kevésbé van ehhez a lelki terheléshez hozzászokva.

„Nálunk, a Szent Ferenc Kórházban békeidőben a kardiológiai rehabilitációé a főszerep, azon dolgozunk, hogy a betegek életerősen, fitten térjenek vissza a régi életükbe. A halál nálunk sem mindennapos, így az itt dolgozó nővéreket a poszt-Covid rehabilitációban nagyon megérintette, amikor azt látták, hogy egy fiatal, korábban életerős páciens az intenzív osztályról kikerülve csak árnyéka önmagának, és sok idő, míg újra ugyanaz az ember néz vissza rá a tükörből, akit önmagaként ismert” – mesélte Bálint Amarilla, aki maga is tagja annak a csapatnak, ahol azoknak az ápolóknak és orvosoknak segítenek, akik átéltek ehhez hasonló élményeket.

A pszichológusok egyébként már a járvány elején önkéntes alapon vállalták, hogy ellátják a <a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2021/06/04/koronavirus-lelki-teher-egeszsegugyi-dolgozok-pszichologus/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Kiskorú lányt futtatott a kegyetlenségéről hírhedt Veszprém megyei férfi

Elsőfokon három és fél év börtönre azt az Ajka környéki férfit, aki közel kétszázmillió forintot …