2023. szeptember 24., vasárnapMa Gellért napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 386,00 Ft | USD: 363,00 Ft | CHF: 400,00 Ft
2023.09.24. Gellért Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 386,00 Ft | USD: 363,00 Ft | CHF: 400,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Szakértő: Elmaradottnak tartják a magyarok közlekedési kultúráját

Szakértő: Elmaradottnak tartják a magyarok közlekedési kultúráját

Deli Kálmán balesetelemző, igazságügyi szakértő volt az eheti vendége Lampé Ágnesnek, a Szabad Európa Címlap című műsorában, ahol többek között az elmúlt időszakok közúti balesetei és közúti vitái kapcsán beszéltek az itthoni közlekedési kultúráról, illetve a zérótolerancia lehetséges kivezetéséről.

Nem indokolt a zéró tolerancia kivezetése

A nemrég sajtóban felmerült hír kapcsán, miszerint a kormány gondolkodik a zéró tolerancia kivezetésén – amit később a Belügyminisztérium és Gulyás Gergely kancelláriaminiszter is cáfolt – kapcsán Deli azt mondta, ő civilként ellenezné a zéró tolerancia eltörlését. Mint kifejtette, statisztikák szerint

vannak olyan vármegyék, ahol a közúti balesetek okozójának közel tíz százaléka alkoholos befolyásoltság után okoz balesetet.

Példaként Pest mellett Borsod-Abaúj-Zemplén, Zala és Szabolcs vármegyéket említette. „Az, hogy minden tizedik balesetnél egyes területeken az alkoholos befolyásoltság megjelenik, az véleményem szerint nem teszi lehetővé, hogy zérótoleranciáról beszéljünk”  fogalmazott a szakértő.

Mi lenne az ideális megoldás a védett biciklisávoknál?

A műsorban szóba került a nagy vitát kiváltó védett budapesti biciklisávok is, amit a biciklisek üdvözöltek, azonban például a Mentőszolgálat kritizált, mert szerintük az akadályozza a mentősök közlekedését, de emellett Deli általánosan is beszélt biciklisek helyzetéről is. Deli utóbbiról elmondta, 

tapasztalata szerint a biciklisek nem szabálykövetőek, pedig ők is ugyanolyan közlekedőnek minősülnek, mint az autósok.

Emiatt szerinte fontos lenne, hogy ők is azonosíthatóak legyenek, mint például az elektromos rollerek is. Gyakori szabálysértésként a piroson való áthajtást említette.

Emellett elmondta, hogy a kerékpárok kapcsán másik problémát a sebesség adja, hiszen a kerékpárosoktól tartandó távolság a sebességtől is függ. Mint a balesetszakértő hozzátette, ez egy olyan kérdés, amin fontos lenne elgondolkodni, mivel az a másfélméteres távolság, ami még biztonságos az autó 50 km/órás sebességénél, az már a mentősök 70–80 km/órás sebességénél már egyáltalán nem biztos.

A biciklisek és az elektromos rollerek kapcsán azt is hozzátette, hogy azok használatát már jogszabályokban rögzítették, ugyanakkor Deli úgy látja,

A BICIKLIKRE ÉS AZ E-ROLLEREKRE IS SEBESSÉGMÉRŐ ESZKÖZÖKET KELLENE TELEPÍTENI.

Hogy miért látja így, példaként azt említette, hogy a biciklisek kapcsán a jogszabály úgy fogalmaz, hogy járdán csak akkor közlekedhetnek, ha a sebességük nem haladja meg a 10 km/h-t, azonban szerinte sebességmérő eszköz hiányában a biciklis ezt nem tudja eldönteni, hogy helyesen jár-e el. A vidéki városok járdáin ez szerinte gyakran problémát okoz.

Arra a kérdésre, hogy a védett biciklisávok esetén mi lehetne az ideális megoldás, azt mondta, erre hirtelen nem tud ilyen megoldást ajánlani, mivel a közlekedési szabályok megváltoztatásán hosszú távon kell elgondolkodni.

<img id="kep_szerkfoto_image_50431285" […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2023/08/14/kozlekedes-baleset-bicikli-auto-vita-biciklisek-autosok-deli-kalman/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Halálra gázolt egy embert a vonat Hárosnál

Emiatt több vonat menetrendje módosul – írta a Mávinform közleményében. A Déli pályaudvarról Keszthelyre 10:35-kor …