2024. július 19., péntekMa Emília napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 404,00 Ft
2024.07.19. Emília Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 404,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Súlyos kérdéseket kell megválaszolnia a kudarcot vallott ellenzéknek

Hirdetés

Súlyos kérdéseket kell megválaszolnia a kudarcot vallott ellenzéknek

Magyar Péter és a Tisza Párt megjelenése előtt az volt az általános ellenzéki hozzáállás, hogy a 2024-es választások eredménye meghatározza majd, kik nevezhetnek a kormányoldallal szemben a kihívó szerepére a 2026-os országgyűlési választásokon (legtöbbjüknek inkább a túlélésről szólt a 2022 óta eltelt két év).

  • A DK és a Momentum azon versenyzett, hogy melyikük lehet majd az a mágnes, amelyik valamilyen formában maga köré rendezi az ellenzéki térfelet.
  • A hozzájuk képest kisebb pártok azzal kísérleteztek, hogyan tudnának a választók figyelmét felkeltve észrevehető karaktert adni politikai közösségüknek.
  • Az MSZP igyekezett életben tartani az összefogás 2022-ben léket kapott gondolatát, és egyúttal saját magának is így akart politikai menekülőutat biztosítani.
  • A Mi Hazánk azt remélte és arra játszott, hogy 2024-ben beérhet a radikális, harmadikutas politizálása.

Aztán jött Magyar Péter, és teljesen felborult az ellenzéki térfél. A választási kampány hajrája a hagyományos, „régi” ellenzéki pártoknak egy kétségbeesett túlélőshow-vá változott,

a tét már mindannyiuk számára az volt, hogy ki tud talpon maradni az egyre népszerűbbé váló új ellenzéki szereplő mellett.

Hirdetés

A választási eredmény kijózanítóan ütős választ adott erre, és az előselejtezőnek tekinthető június 9-ével egy új „játék” kezdődött, új felállással. Ha most úgy is tűnik, hogy ez már megváltoztathatatlan 2026-ig, akkor érdemes rámutatni, hogy a következő országgyűlési választásokig még van vagy két év. Azt pedig éppen a Tisza Párt sikere bizonyította be, hogy néhány hónap alatt is földrengésszerű változások következhetnek be a politikában. Idén januárban még senki nem látta előre, és semmilyen nyoma nem volt annak, hogy Novák Katalin köztársasági elnök megbukik, magával rántja Varga Juditot, akinek aztán az exférje emelkedik fel ellenzéki vezetőként.

Tiszta a pálya, de el lehet esni

Hogy miért pont Magyar Péter tudott ellenzéki messiássá válni a kormánykritikus választók szemében, arról nemrégiben Rajnai Gergely, a Méltányosság Politikaelemző Központ vezető elemzője beszélt az Indexnek. Neki az a véleménye, hogy jelenleg a régi ellenzéki pártok számára megállíthatatlan a Tisza Párt előretörése. Sőt, azt is elképzelhetőnek tartja, hogy 2026-ig felszívhatja a régi ellenzék maradék szavazóit is, akik az erőt keresik majd a kormányoldallal szemben.

Az ellenzéki térfélen most tiszta a pálya számára, nincs más szereplő, aki versenyre kelhetne vele

– jelentette ki Rajnai Gergely a Tisza Párttal kapcsolatban. Azt is megjegyezte: Magyar Péternek nagyon nagy hibát kell elkövetnie ahhoz, hogy például a DK-nak újra esélye legyen vezetni az ellenzéket. A választás után eltelt napokban máris elkövetett egy nagy hibát Magyar Péter.

Magyar Péter a Tisztelet és Szabadság (TISZA) párt vezetője beszél az európai parlamenti és önkormányzati választások részeredményeinek kihirdetése előtt Budapesten 2024. június 9-én

Magyar Péter a Tisztelet és Szabadság (TISZA) párt vezetője beszél az európai parlamenti és önkormányzati választások részeredményeinek kihirdetése előtt Budapesten 2024. június 9-én

Fotó: Szabó Bernadett / Reuters

Egyelőre még nem állnak rendelkezésre kutatások arról, hogy az európai politika színpadára kilépni készülő új ellenzéki vezető botrányt okozó kalandja egy budapesti szórakozóhelyen hogyan befolyásolta a megítélését és pártja támogatottságát. Csak a facebookos hozzászólások alapján valószínűsíthető, hogy a „leghangosabb” törzsszavazói elnézően kitartanak mellette. Az is látszik ugyanakkor, hogy

Magyar Péter politikai karakterének legszembetűnőbb jellemzője a formabontó öntörvényűsége.

Ez hosszú távon akár el is bizonytalaníthatja a konzervatívabb beállítottságú szavazóit, ahogy a sajtóval rendszeressé váló konfrontációi is. Emellett szervezetépítési nehézségekkel kell megküzdenie, és azzal, hogyan tudja majd a választás utáni hétköznapokban is fenntartani az ellenzéki választók érdeklődését. A PegaPoll vezetőelemzőjét, Kovács Jánost nemrégiben arról kérdeztük, hogy milyen előnyei, illetve hátrányai lehetnek a Tisza Párt további építkezése szempontjából Magyar Péter európai parlamenti jelenlétének.

Mi lesz az ellenzéki pártokkal?

Nem túlzás azt állítani, illetve a háttérbeszélgetéseink alapján is az a következtetés vonható le, hogy június 9-e óta a hagyományos ellenzéki pártok mély válságban vannak, és nem sokan tudják, hogyan lehetne abból a gödörből kimászni, ahová estek.

Célok, tervek, ambíciók semmisültek meg, a legtöbb szereplő a teljes eljelentéktelenedés és eltűnés előszobájába került.

Mindenki tisztában van az új helyzettel, azzal is, hogy mindent újra kell gondolni. Új stratégiára lenne szükség, de egyelőre senki nem tudja igazán, hogy mivel lehetne a létezésüket vonzóvá tenni az ellenzéki választók szemében.

A parlamenti képviselet és az azzal járó állami támogatás elviekben kitörési pontot, továbbá mozgásteret jelent a pártoknak, de jelenleg csak azt biztosítják, hogy 2026-ig politikai rezervátuma legyen az egyes ellenzéki szereplőknek.

Csaknem a lejtő alján

A legnehezebb helyzetben és a legrosszabb állapotban talán a Jobbik – Konzervatívok vannak. Legradikálisabb időszakában, a 2009-es európai parlamenti választáson érte el első nagy sikerét a párt. Tizenöt éve 427 773 szavazatot kaptak, ez akkor 14,77 százalékot és három mandátumot ért. Most, 2024-ben már csak 45 404-en szavaztak a többszöri irány- és vezetőváltáson, név-, valamint logóváltoztatáson, illetve pártszakadásokon átesett pártra, amely így 1 százalék alá zuhant. 2009 óta folyamatosan esett a párt támogatottsága az európai parlamenti választásokon: 2014-ben mégis sikerült három mandátumot szerezniük, 2019-ben csak egyet, idén már egyet sem.

A Jobbik brutális zsugorodását szemlélteti az is, hogy a 2018-as országgyűlési választáson közel 1,1 millióan szavaztak a pártra listán, ez akkor több mint 19 százalékot jelentett. A párt vált a legerősebb ellenzéki erővé, mindez hat év alatt semmivé foszlott.

2022-ben már az ellenzéki összefogás részeként indultak. Azt a párton belül is elismerik, hogy ezzel identitásuk megmaradt szilánkjait is feladták akkor, noha külön indulva talán a parlamentbe jutást kockáztatták volna. Azóta ismét eltávolodtak a többi ellenzéki párttól, de ezzel párhuzamosan a választóktól is. A Jobbikról nehéz megmondani, hogy micsoda most, jó ideje a senki földjén toporognak a magyar politikában. Úgy tűnik, hogy a Gyöngyösi Márton, volt európai parlamenti képviselő által vezetett korszaknak vége.

Rendet tettünk magunkban, rendet teszünk a Jobbikban!

– több jobbikos politikus is ezzel az ígérettel osztogatott meg a Facebookon képeket, amelyeken napról napra bővült a párt vezetését átvenni készülő csapat. Többségében olyanokról van szó, akiknek arca nem sok választóban derenghet fel. Úgy tudni, hogy szélsőségektől mentes radikális irányba fordulna a párt, de egyelőre rejtély, mit jelent ez.

449159754 1038811580943614 5972381109492242349 n

Fotó: Dr. Lukács László György / Facebook

Stratégiai kérdések: Lehet-e még egy többszöri irányváltáson átesett pártnak olyan politikai karaktert építenie, amellyel felkelthető a választók érdeklődése? Hogy kell értelmezni azt a radikalizmust, amit a Fidesz és a Mi Hazánk között nem látszó térbe helyeznének el? Tudnak-e még kiállítani olyan hiteles „zászlóvivő” politikai karaktereket, akik képesek eladni a párt irányvonalát?

A Jobbik jelenleg vegetatív állapotban van, és nehezen képzelhető el, hogy bármilyen vezetői formációval vagy irányváltással vissza tud kapaszkodni az ötszázalékos parlamenti küszöbig. A mostani állás szerint egy ilyen teljesítmény politikai bravúr lenne.

A mérleg nyelve lehetnek?

A Mi Hazánk esetében általában nem kérdés, hogy mit jelent a radikalizmusa, és ez jobban beazonosíthatóvá teszi az erre fogékony választóknál. A Jobbikból kiszakadt legsikeresebb politikai közösség, és mára túlszárnyalták anyapártjukat. A megnyert önkormányzati pozícióik beágyazottabbá teszik a Jobbiknál, és először szereztek európai parlamenti mandátumot. Ez nagy pofon lehet a megmaradt jobbikosoknak.

Toroczkai László a Mi Hazánk Mozgalom elnöke EP-listavezetője beszédet mond a párt európai parlamenti és önkormányzati választási eredményváró rendezvényén a Budapest Kongresszusi Központban 2024. június 10-én. Mellette Dúró Dóra, a párt elnökhelyettese, EP-képviselőjelölt (b2) Grundtner András, a Mi Hazánk főpolgármester-jelöltje, (b) Borvendég Zsuzsanna EP-képviselőjelölt (j2) és Apáti István országgyűlési képviselő (j).

Toroczkai László a Mi Hazánk Mozgalom elnöke EP-listavezetője beszédet mond a párt európai parlamenti és önkormányzati választási eredményváró rendezvényén a Budapest Kongresszusi Központban 2024. június 10-én. Mellette Dúró Dóra, a párt elnökhelyettese, EP-képviselőjelölt (b2) Grundtner András, a Mi Hazánk főpolgármester-jelöltje, (b) Borvendég Zsuzsanna EP-képviselőjelölt (j2) és Apáti István országgyűlési képviselő (j).

Fotó: Purger Tamás / MTI

Érdemes a számaikat is figyelembe venni: az európai parlamenti választáson 306 404-en szavaztak a párta, míg a Momentum, amely vezető ellenzéki erő akart lenni, csak 169 082 szavazatot kapott. A Mi Hazánk a hárompárti baloldali összefogás (DK–MSZP–Párbeszéd – Zöldek) nyomába ért, közel 61 ezer szavazat a különbség a két formáció között. Ez a különbség gyorsan olvadhat a javukra, ha folytatódik a szavazóáramlás a Tisza Párt irányába tovább a többi ellenzéki párttól.

Mindezeket tekintetbe véve sikeresnek nevezhető a Mi Hazánk, noha egészen biztos, hogy a Tisza Párt nekik is fejfájást okozott, és a harmadikutasságukat zárójelbe tette. Ettől függetlenül a radikális párt ügyes stratégiai döntésekkel lehet még harmadik erő a kormányoldal és – a hagyományos ellenzék helyett – a Tisza Párt mögött.

Stratégiai kérdések: Meddig bővíthető a Mi Hazánk tábora, és hogyan politizáljon a kormányoldal, illetve a Tisza közé szorulva? Leszakíthat-e még szavazókat a Fidesz jobb széléről? Mi hozhat plusz szavazatokat a pártnak (vagy akár vihet is): az extremitás vagy a radikalizmus finomhangolása? Lehet-e vezércsere a párt élén? (A vérfrissítés akár új lendületet is adhat a pártnak, a közösségi felületekről kitiltott vagy azokon korlátozottan elérhető Toroczkai László helyett a radikális körökben népszerű Dúró Dóra vezetői alternatíva lehet a Mi Hazánk számára.)

Reális forgatókönyvnek tűnik, hogy ha a magyar politika tömbösödik, és két nagy szereplő vívja majd harcát 2026-ban – kormányoldal vs. Tisza –, akkor akár a Mi Hazánk lehet a mérleg nyelve. A kérdés az, hogy ki mit kezdene egy ilyen felállással. Persze a növekedési potenciál mellett az a lehetőség is fennáll, hogy a Mi Hazánk elvesztegeti a következő időszakot, és 2026-ra összetöpörödik, mint a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2024/06/27/ellenzek-valasztas-elemzes-tisza-part-dk-mszp-parbeszed-momentum-lmp-jobbik-mi-hazank/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Átlátszó: A kerületi Fidesz-irodák gyűjthették a nyilatkozatokat Vitézy Dávid fellebbezéséhez

Talán senki sem gondolta volna, hogy 2024-ben Budapest történetének leghosszabb főpolgármester-választási kálváriájára kerül sor, és …