2024. július 20., szombatMa Illés napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 404,00 Ft
2024.07.20. Illés Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 404,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Sulyok Tamás egyetlen kegyelmi kérvényt sem bírált még el idén, alkalma pedig lenne rá

Hirdetés

Sulyok Tamás egyetlen kegyelmi kérvényt sem bírált még el idén, alkalma pedig lenne rá

2024-ben, immár fél éve nem született döntés kegyelmi ügyekben, Sulyok Tamás köztársasági elnök egyetlen kérvényt sem bírált még el – írja a HVG.

Az Igazságügyi Minisztérium statisztikái szerint az elmúlt két negyedévben – 2024. január 1. és július 30. között – senki sem kapott kegyelmet az államfőtől, de elutasítás sem történt még. A tárca adatai szerint Novák Katalin korábbi köztársasági elnök sem foglalkozott már kegyelmi kérvényekkel 2024-ben.

Törvényi előírás nincs arra vonatkozóan, hogy a kegyelmi kérvényeket milyen határidővel kellene elbírálni, ám olyan sem fordult még elő 1990 óta, hogy fél éven keresztül ne történjen döntés ilyen ügyekben. 

Hirdetés

Az év hátralévő részében teljesen más világ lesz a kegyelmezés terén, hiszen a februári kegyelmi botrányt követően érkezett a törvénymódosítás, amely nemcsak szűkítette az államfő 35 éve változatlan kegyelmi jogkörét, de még az igazságügyi tárca előkészítő és kontrollszerepét is eltörölte.

Júliustól kezdve megszűnik a minisztérium kegyelmi osztályának irányításáért felelős miniszteri hatáskör. Ehelyett a Sándor-palota lesz felelős az államfő kegyelmi ügyeinek kezeléséért és előkészítéséért. Ez tartalmazza majd a büntetőeljárás részleteit és a kegyelem megadásának indoklását. A miniszter kegyelmet támogató vagy ellenző ajánlása azonban már nem lesz benne. Bár az államfő nem köteles figyelembe venni a miniszter ajánlását, az korábban befolyásolhatta a döntéshozatali folyamatot.

Júliustól kezdve a rendszer nem tartalmaz majd egy fontos elemet: a miniszteri ellenjegyzést. Korábban az államfő viselte az erkölcsi felelősséget a döntésekért, míg a politikai felelősséget az igazságügyi miniszter viselte, aki ellenjegyezte a határozatot. Ezen ellenjegyzés nélkül az államfő nem írhatta alá a kegyelmet, és az nem lépett hatályba, így a miniszter lényegében felülbírálhatta az államfő akaratát.

Egy kegyelmi ügy okozta Novák Katalin vesztét

Ahogy arról korábban írtunk, Novák Katalin, korábbi köztársasági elnök egy kegyelmi ügy miatt került a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2024/07/09/sulyok-tamas-koztarsasagi-elnok-kegyelmi-ugy-biralas-elfogadas-elutasitas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Energiaügyi Minisztérium: Jelentősen nőtt a napelemes beépített teljesítmény az első fél évben

A MAVIR friss adatai szerint júliusig összesen 6712 megawattnyi naperőművet helyeztek üzembe Magyarországon. Az összes …