2022. január 28., péntekMa Károly, napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 357,00 Ft | USD: 320,00 Ft | CHF: 344,00 Ft
2022.01.28. Károly, Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 357,00 Ft | USD: 320,00 Ft | CHF: 344,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Sulyok Tamás: Az Alkotmánybíróság tagjai elmozdíthatatlanok

Hirdetés

Sulyok Tamás: Az Alkotmánybíróság tagjai elmozdíthatatlanok

Nem lehet vita abban, hogy az alkotmányt csak olyan többséggel lehet módosítani, ahogy azt a hatályos szabályok megengedik, továbbá abban sem, hogy az Alkotmánybíróság tagjai elmozdíthatatlanok – hangsúlyozta Sulyok Tamást, a testület elnöke a Kossuth rádió vasárnap reggeli műsorában.

A testület elnöke korábban nyílt levélben reagált azokra az egyre erősödő politikai jellegű elképzelésekre, amelyek kormányváltás esetén az Alaptörvény egy tollvonással történő eltörlését és az Alkotmánybíróság testületének feloszlatását helyezik kilátásba.

Eddig az Alkotmánybíróság elnöke nem került olyan helyzetbe, hogy nyílt levelet kelljen intéznie a hatalmi ágak képviselőihez e tárgyban – mondta Sulyok Tamás.  Mint mondta, Magyarországon a rendszerváltás óta valamennyi politikai erő között konszenzus uralkodott „az alkotmányosság mindenáron való betartásáról”. Soha, senki nem vonta kétségbe, hogy csak alkotmányos eszközökkel lehet jogszabályt módosítani és bármilyen politikai jellegű cselekvést elvégezni – fogalmazott.

Sulyok Tamás szerint az alkotmánybíráskodás egész Európában két nagyon fontos cölöpön nyugszik: az alkotmánybírósági határozatoknak mindenkire kiterjedő hatállyal kell bírniuk, továbbá az alkotmánybírák hivatali idejük alatt nem mozdíthatók el semmiféle parlamenti többséggel.

Hirdetés

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2021/12/19/sulyok-tamas-alkotmanybirosag-alaptorveny-kormanyvaltas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Az autósok negyede lemondana autójának használatáról Erzsébetvárosban, némi feltétellel

Az autósok negyede lemondana autójának használatáról Erzsébetvárosban, némi feltétellel

Jelentős többségben vannak Erzsébetvárosban azok, akik kevesebb autót és ezzel párhuzamosan több fát, kerékpársávot, forgalomcsillapított, illetve …