2023. március 23., csütörtökMa Emőke napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 390,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 392,00 Ft
2023.03.23. Emőke Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 390,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 392,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Strasbourgi ítélet: a magyar állam a felelős egy 22 éves szír fiatal 2016-os haláláért

Hirdetés

Strasbourgi ítélet: a magyar állam a felelős egy 22 éves szír fiatal 2016-os haláláért

A Magyar Helsinki Bizottság közleményében emlékeztetett, hogy 2016 júniusában egy 22 éves szír férfi meghalt a magyar fegyveres erők erőszakos fellépése miatt.

A férfi a testvérével, unokatestvérével – és egy iraki háromgyerekes családdal – a folyón keresztül próbált bejutni Szerbiából Magyarországra. Partra érkezésükkor a rendőrök kutyákat eresztettek rájuk, könnygázt vetettek be ellenük és kövekkel dobálták meg őket. Ezután „Go back to Serbia!” felszólításokkal visszakényszerítették őket a folyóba. 

A férfi megsérült, majd a Tiszába fulladt.

Hirdetés

Testvére és unokatestvére visszajutott a Tisza szerb oldalára. Az iraki családot ezután kimentették, az édesanyát és gyermekeit kihűlés veszélye miatt kórházban kezelték.

Nem működtettek megfelelő mentési rendszert

A tragédia körülményeit a magyar hatóságok nem vizsgálták ki érdemben. Az élethez való jog sérelme, az embertelen bánásmód és az érdemi vizsgálatok hiánya miatt 

a férfi testvére beperelte Magyarországot az Emberi Jogok Európai Bíróságán,

ahol a magyar eljáráshoz hasonlóan a Magyar Helsinki Bizottság nyújtott jogi képviseletet neki.

A strasbourgi ítélet csütörtökön délelőtt született meg. A bíróság kimondta: a magyar hatóságok nem tettek semmit azért, hogy megvédjék egy egyértelműen veszélyben lévő ember életét, nem működtettek megfelelő mentési rendszert egy ismerten veszélyes folyószakaszon, ahol tudták, hogy gyakran kísérelnek meg menekülők átkelni, és a konkrét esetben sem tettek meg minden elvárhatót a bajba került férfi kimentése érdekében.

A bíróság szerint nem történt semmilyen felderítés

Azt is az Egyezménybe ütközőnek találta a bíróság, hogy a nyomozó hatóság nem végezte megfelelően a dolgát és nem derítette fel az ügy körülményeit a halálesetet és a rendőri bántalmazást illetően.

A bíróság […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2023/02/02/szir-fiatal-fulladas-tisza-strasbourgi-birosag-hataratkeles-karterites-magyar-allam/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Kutyákat sétáltató gyalogosokat gázolt el egy férfi Győrben

Kutyákat sétáltató gyalogosokat gázolt el egy férfi Győrben

A keddi baleset Győr központjához közel történt. Egy szentesi férfi Volkswagen típusú személyautójával az egyik …