2021. április 18., vasárnapMa Andrea napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 360,00 Ft | USD: 301,00 Ft | CHF: 327,00 Ft
2021.04.18. Andrea Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 360,00 Ft | USD: 301,00 Ft | CHF: 327,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Sportolás maszk nélkül: semmit sem ér a másfél méteres távolság

Hirdetés

Sportolás maszk nélkül: semmit sem ér a másfél méteres távolság

Heves olvasói vélemények érkeztek az Index szerkesztőségébe egy közelmúltban megjelent cikkünk hatására, amelyben a kerékpározás közbeni maszkviselés szabályairól írtunk, tekintettel arra, hogy a tavasz beköszöntével ismét egyre többen pattannak nyeregbe, és a világjárvány miatt sokan a munkahelyükre is biciklivel járnak, hogy ne legyenek kitéve fertőzésveszélynek a tömegközlekedési eszközökön.

A cikkben ismertettük a Magyar Kerékpárosklub szóvivőjének véleményét arról, hogy szerinte az érvényes szabályozás alapján kell-e, vagy sem maszkot viselnie annak, aki Budapesten bringázva kel útra.

Halász Áron az általános szabályt idézve elmondta, hogy a maszk viselése lakott területen belül valamennyi közterületen kötelező, miközben másoktól lehetőség szerint másfél méteres védőtávolságot kell tartani, viszont a sportolás a szabadban megengedett maszk nélkül is, amennyiben tartható a másfél méter, és a munkába kerékpározást is sportolásnak tekinthetjük.

A Magyar Kerékpárosklub szóvivője hangsúlyozta azt is, hogy biciklivel igazán könnyedén lehet másfél méternyi biztonsági távolságot tartani másoktól, így aztán szerinte ebben az esetben az emberek józan belátására érdemes bízni a maszkviselést.

Hirdetés

Írásunkra reagálva több olvasónk is a határozottan a maszkviselés mellett érvelt, mégpedig a pandémiától függetlenül is. Egyikük a városi szálló porra hivatkozik: „Lehet, hogy megmagyarázhatják a kerékpárosok, miért nem vesznek maszkot a vírus ellen, de szerintem inkább azt érdemes végiggondolni, hogy a városban szállópor van, és egy megfelelő maszkkal kevesebb szennyező anyag jut a tüdejükbe.”

Többen pedig úgy vélekedtek, hogy a koronavírus-járvány miatti védekezés igenis indokolttá teszi a maszkviselést biciklizés közben. Íme egy erről szóló olvasói levélrészlet:

Egy átlagos tempóban tekerő ember is gyakrabban és mélyebben vesz levegőt, mint egy sétáló gyalogos. Erős hajtáskor pláne. És nem csak több levegőt vesz, hanem erőteljesebben szívja be és fújja is ki a levegőt. A mélyebb légzés kapcsán önmaga is jóval több levegő beszívásával növeli az esélyt, hogy több vírus részecskét szívjon be a levegővel. Amennyiben netán még a fertőzés kezdeti szakaszában van, úgy jóval több részecskét lélegez ki, mint egy gyalogos. Mivel azonban a légzése jóval erőteljesebb, így az nem a közvetlen környezetében oszlik el (1,5-2 méter), hanem 3-5, de szél esetén akár 10 méterig is terjed. Mivel a vírus a szemen át is terjedhet, így akár sikeresen megfertőz távolabbra menekült embereket is. Kész zsenik ezek a bringások!

Megkérdeztünk tehát minderről egy tüdőgyógyászt, Dr. Fényes Mártát, aki […]A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2021/04/01/koronavirus-maszkviseles-futas-kerekparozas-fenyes-marta/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Kásler Miklós szerint célszerű lenne kidolgozni egy járványellenes nemzeti programot is

Kásler Miklós szerint célszerű lenne kidolgozni egy járványellenes nemzeti programot is

Az öt nemzeti egészségügyi program mellé célszerű egy hatodik, járványellenes programot is kidolgozni – mondta …