2024. július 20., szombatMa Illés napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 404,00 Ft
2024.07.20. Illés Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 404,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Soproni Tamás: Bekaptunk egy nagy ütést, de talpon maradtunk

Hirdetés

Soproni Tamás: Bekaptunk egy nagy ütést, de talpon maradtunk

Az Indexnek adott interjúban Soproni Tamás többek között kijelentette:

  • „Nem aggódom a Momentumért, van egy erős közösségünk, és ebben mások vagyunk, mint a legtöbb párt.”
  • „Ahogy én látom, a 2022-ben összefogott ellenzéki pártok közül már csak ketten maradtunk életben: a DK és mi.”
  • „Lehet, hogy most egy kicsit leülünk a ring sarkába, miközben az edző pörgeti a fejünk felett a törülközőt, de szerencsére innen még fel lehet állni.”
  • „Nem szeretném a Fideszt egy progresszívebb Fideszre lecserélni, de egyelőre nehéz megválaszolni, hogy mit is gondol és milyen is a Tisza Párt.”
  • „Őszintén azt gondolom, hogy a Momentum négy százalék körüli eredménye még a létezésnek bőven az a szintje, amikor dolgozni és küzdeni kell, nem pedig bedobni a törülközőt.”
  • „Én egy olyan polgármester vagyok, aki járja az utcákat, és beszélget az emberekkel. Megpróbálok mindenkinek segíteni, akivel csak találkozom.”
  • „A telefonomban a macskáimról és közterületi problémákról találhatóak fotók: ferde a tábla, kidőlt valami, ott egy szemétkupac.”
  • „Szomorú a budapestiek számára a Fővárosi Közgyűlés átalakulása.”
  • „Mindenkit támogatni tudok, aki nem fél továbbvinni az eddigi liberális utat.”

Egy januári interjúban azt mondta, isten ments, hogy visszatérjen az országos politikába. Visszaszívja?

Nem! Tartom, amit mondtam.

Soproni Tamás

Hirdetés

Soproni Tamás

Fotó: Szollár Zsófi / Index

Pedig most igencsak szüksége lesz a Momentumnak jó vezetőkre. Polgármesterként bizonyított, nem akar pártvezetőként is, hogy megmentse a Momentumot?

Nem szeretnék országos politikával foglalkozni, és mindig is igyekeztem egyértelművé tenni, hogy nekem Terézváros az első. A mostani választás szerintem be is bizonyította, hogy azok a polgármesterek tudtak újrázni, akik ugyanígy gondolkodtak a saját településükkel kapcsolatban. Az én szerepem a párt építésében az, hogy megmutassuk Terézvárosban, hogyan nézne ki az a Magyarország, amit a Momentum kormányoz. Ez utóbbi nem holnap lesz, de most azzal tudok hozzátenni a párt értékeihez, ha megmutatjuk, hogy itt, a kerületben sikeresen tudunk működni.

Tehát nem indul el az elnöki posztért a Momentum tisztújításán, és az új elnökségnek sem akar a tagja lenni?

Nem és nem.

Mekkora kudarc június 9-e?

Vereséget szenvedtünk. A Tisza Párt annak köszönheti a lendületét, hogy egyelőre nem mondott semmit sem a világról, és most még mindenki: baloldaliak, liberálisok, jobboldaliak, konzervatívok azt látnak bele, amit csak akarnak. Meglátjuk, hogy ezek a választók mennyire elkötelezettek, és vissza lehet-e őket csábítani. Nem aggódom a Momentumért, van egy erős közösségünk, és ebben mások vagyunk, mint a legtöbb párt. Mi nem egy nagy vezető köré szerveződtünk, mint – mondjuk – Gyurcsány Ferenc esetében a DK. A mi keletkezéstörténetünk más: száznegyven fiatal hozta létre a Momentumot, akik nagyjából még mindig együtt vannak, persze azóta másokkal is kibővült a párt. Sajnos – és ez egy önkritika – csak későn mondtuk ki, hogy mi az, ami a párton belüli baloldali és jobboldali érzelmű embereket összeköti: a liberális társadalmi gondolkodásunk. És erre szerintem szükség van Magyarországon.

Nem tartja akkor végzetes kudarcnak a választási eredményüket?

Attól függ, hogy mi lesz a következő lépésünk. Nem szabad többet hibáznunk, és oda kell figyelnünk arra, hogy megtartsuk a Momentum lényegét: Magyarország liberális, legszabadságszeretőbb embereit tömörítő pártja a miénk. Ahogy én látom, a 2022-ben összefogott ellenzéki pártok közül már csak ketten maradtunk életben: a DK és mi. Továbbra is van társadalmi támogatottságunk, amiért felelősséggel tartozunk. Nem lehet csak úgy elfelejteni azokat az elsősorban liberális választókat, akik ránk szavaztak. Megmutatták, hogy igenis van bázisa a liberális értékeknek.

Soproni Tamás

Soproni Tamás

Fotó: Szollár Zsófi / Index

Nincs ez ellentmondásban azzal, hogy 2019-hez képest több mint 175 ezer szavazót veszítettek? Nem jutottak be az Európai Parlamentbe és a Fővárosi Közgyűlésbe sem.

Bekaptunk egy nagy ütést, de talpon maradtunk, és még van egy menet. A Momentumnak nagyon erős közössége van szerte az országban. Több településen is olyan bázissal rendelkezünk, amely több pártnak már nincs. Lehet, hogy most egy kicsit leülünk a ring sarkába, miközben az edző pörgeti a fejünk felett a törülközőt, de szerencsére innen még fel lehet állni.

„Nagyon nagy politikai hiba volt”

Donáth Anna tévútra vezette a pártot?

Nem! Ő mondta ki először, hogy a Momentum alapvetően egy liberális párt, és ez a helyes irány.

Ő mondta ki azt is, hogy nem akar a DK–MSZP–Párbeszéd – Zöldek-összefogással sem európai parlamenti, sem közös budapesti listát. A külön indulás nem volt stratégiai hiba?

Hadd mondjak egy hibát, ami még Donáth Anna elnöksége előtt történt, és sokan felelősek érte az ellenzékben. 2023 elején, amikor már tudtuk, hogy egy napon lesznek az európai parlamenti és az önkormányzati választások, többen, fővárosi polgármesterek leültünk egyeztetni a közös indulásról Karácsony Gergellyel. Arról beszélgettünk, hogy a pártok versengeni fognak egymás ellen, ezért valahogy „le kellene választani” az együttműködést igénylő önkormányzati választásokat. Felvetettük, hogy mi lenne, ha a pártjainkon felülemelkedve létrejönne a budapesti polgármesterek szövetsége.

Közös listán indultunk volna egy civil szervezet keretében. Ha ezt akkor nem fúrják meg a pártok, akkor szerintem most Karácsony Gergelynek többsége van a Fővárosi Közgyűlésben.

Nagyon nagy politikai hiba volt, hogy ezt az ellenzéki pártok nem hagyták, de ebben Donáth Annának nem volt része.

Egész pontosan kik fúrták meg ezt a kezdeményezést?

Az ellenzéki pártok amiatt aggódtak, hogy így még jobban elszakadnának tőlük a polgármesterek. Nem szerették volna, ha a logóik nincsenek ott a neveik mellett.

Mely pártok aggódtak?

Mindegyik. Karácsony Gergely szerintem tudott hatni a Párbeszédre, de például én a Momentumra nem, a DK-t sem tudta befolyásolni Niedermüller Péter. Polgármesteri szintről hiába próbáltunk lobbizni a pártok vezetőinél, egyszerűen nem ment.

Magyar Péter növekvő népszerűsége láttán és a Tisza Párt képbe kerülése után nem volt arról szó, hogy a Momentum mégis közös fővárosi listát állíthatna a DK–MSZP–Párbeszéd – Zöldek-összefogással?

Nem. Tavaly év végén arról még beszélgettünk, hogy a Párbeszéd – Zöldekkel, vagyis Karácsony Gergely csapatával együtt felállíthatnánk egy közös listát, amin szintén több ellenzéki polgármester is rajta lehetett volna. De ebből nem lett semmi sem. Annak azonban örülök, hogy nem lett közös listánk a hárompárti összefogással, mert így a választási vitákon nem kellett olyan jelöltekért is felelősséget vállalnom, akiknek a neve például Karácsony Gergely és Vitézy Dávid Partizán-vitáján elhangzott.

Soproni Tamás

Soproni Tamás

Fotó: Szollár Zsófi / Index

Például az MSZP-s Horváth Csabára gondol, aki végül alulmaradt a momentumos Rózsa Andrással szemben Zuglóban?

Igen, és még másokra. Felelősséget csak azokért tudok vállalni, akik a Momentum listáján szerepeltek.

„Nem fogadóórákat, hanem fogadónapokat tartok”

Mi a véleménye Magyar Péterről és a Tisza Párt előretöréséről?

Nem szeretném a Fideszt egy progresszívebb Fideszre lecserélni, de egyelőre nehéz megválaszolni, hogy mit is gondol és milyen is a Tisza Párt. Örülök minden kezdeményezésnek, ami ezt a rendszert bontja, de nekem egyelőre az jön le, hogy egy újabb jobboldali párt alakul. Alapvetően baloldali emberként én a baloldalnak szurkolok.

Tekintve a mostani számokat, van még helye az ellenzéki térfélen a Momentumnak a Tisza mellett?

Van. Még most nem verhető meg a Fidesz, a számokat nézve nagyságrendileg ott tart az ellenzék, ahol a Jobbikkal volt 2018-ban.

De nem aggódik amiatt, hogy a Tisza Párt előretörésének, illetve megmutatkozott erejének vonzó hatása lesz, és felszívja a hagyományos ellenzéki pártok maradék szavazóit is?

Erről okoskodjanak az elemzők, a választók pedig majd eldöntik, hogy kit szeretnének támogatni. Nekem itt, helyben az a dolgom, hogy megmutassuk, hogyan tudunk kormányozni. Nem lehet egy kormányváltásba belevágni kormányzati tapasztalat nélkül. Éppen ezért a Momentumra szükség lesz, ha bárki kormányváltást akar.

Egy februári lapinterjúban kijelentette: az európai parlamenti választások megmutatják, hogy melyek azok a pártok, amelyek léteznek, van táboruk és közösségük. Az eredményeket látva azokból nem az olvasható ki, hogy a választók ítéletet mondtak a Momentum felett?

A választók ítéletet mondtak azon pártok felett, akik még az egyszázalékos támogatottságot sem érték el. De őszintén azt gondolom, hogy a Momentum négy százalék körüli eredménye még a létezésnek bőven az a szintje, amikor dolgozni és küzdeni kell, nem pedig bedobni a törülközőt. Ha csak egy százalék körüli eredményt értünk volna el, akkor azt mondtam volna: srácok, a választók elég csúnya ítéletet hoztak, úgy döntöttek, hogy nem kellünk, zárjuk be a boltot. De nem ez történt.

Rajnai Gergely, a Méltányosság Politikaelemző Központ vezető elemzője szerint mostanra a Momentum elveszítette az újszerűségét, megkopott, belesimult az ellenzéki politikába, és ezért nyergeltek át a választók Magyar Péter mögé. Ön hogy látja?

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2024/06/21/soproni-tamas-momentum-interju-budapest-terezvaros-valasztas-europai-parlament-donath-anna-magyar-peter/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Energiaügyi Minisztérium: Jelentősen nőtt a napelemes beépített teljesítmény az első fél évben

A MAVIR friss adatai szerint júliusig összesen 6712 megawattnyi naperőművet helyeztek üzembe Magyarországon. Az összes …