2024. július 15., hétfőMa Henrik napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 392,00 Ft | USD: 360,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
2024.07.15. Henrik Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 392,00 Ft | USD: 360,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Sokan ódzkodnak a házassági szerződéstől, pedig rengeteg terhet vehetne le róluk

Hirdetés

Sokan ódzkodnak a házassági szerződéstől, pedig rengeteg terhet vehetne le róluk

A házassági (vagyonjogi) szerződés még napjainkban sok párkapcsolatban tabunak számít, már az említése is nézeteltérésekhez vezet, mondván, minek szerződni, ha úgyis bízunk egymásban. Az ellenérzéseket néhány hollywoodi film is táplálja, köztük a Kegyetlen bánásmód (Intolerable Cruelty) című romantikus vígjáték. A cselekmény középpontjában egy gátlástalan válóperes ügyvéd, Miles Massey (George Clooney) által kidolgozott, támadhatatlannak tartott házassági szerződés (Massey-féle szerződés) áll, amelyet egy ugyancsak gátlástalan vagyonvadász hölgy, Marylin Rexroth (Catherine Zeta-Jones) igyekszik kijátszani. Tény, hogy az amúgy szellemes mozi nem túl jó propagandája a házassági szerződésnek.

Védi a házastársat és a közös háztartást

A közhiedelemmel ellentétben a házassági vagyonjogi szerződés nem csak arra jó, hogy váláskor a vagyonosabb fél érdekeit szolgálja, hanem sok esetben éppen, hogy meg lehet védeni vele a házastársat, illetve a közös háztartást. Ilyen szerződést pedig nem csak a házasságkötést megelőzően, hanem annak fennállása alatt is lehet kötni. Sőt, a szerződés utóbb módosítható, visszamenőlegesen is felbontható, vagy a jövőre nézve is megszüntethető.

Egy házassági vagyonjogi szerződés az általánosan elterjedt nézettel szemben nem csak akkor segíti a feleket, ha véget ér a kapcsolatuk. Kifejezetten hasznos lehet olyan esetekben, amikor az egyik fél a vállalkozásához vagy más okból hitelt vesz fel

– veszi sorba az indokokat Tóth Ádám, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) elnöke, aki szerint ezzel a szerződéssel egy vállalkozás csődjének, egy nem fizetett hitel vagy károkozás következményeinek terhétől is megkímélhető a másik fél. Ha nincs szerződés, akkor a házassági életközösség időtartama alatt házastársi vagyonközösség áll fenn, ami azt jelenti, hogy nemcsak az életközösség során szerzett bevételek, hanem a kötelezettségek, hitelek és adósságok is közösek.

Hirdetés

A közjegyzők tapasztalatai szerint is főként azok kötnek házassági vagy élettársi vagyonjogi szerződést, akik már nem az első kapcsolatukban élnek. Vagyis a felek már valamilyen múlttal érkeznek a kapcsolatba.

Gyakran mindketten voltak házasok, és már gyerekeik is vannak. A szerződéssel le tudják választani a korábbi életükben keletkezett vagyont vagy adósságot. Befolyásolni tudják, mi és hogyan kerüljön a hagyatékukba, ami különösen akkor lehet fontos, ha nem csak egy házasságból született gyermekük. A szerződés ugyanis a végrendeletet is helyettesíti, és segít megelőzni az öröklés körüli perpatvarokat.

Az otthon kötött szerződés érvénytelen

A törvényi szabályozás szerint az lesz a házastársak közös vagyona, amit a vagyonközösség fennállása alatt együtt vagy külön szereznek. A közös vagyon fele-fele arányban illeti meg őket válás esetén. Ez azt jelenti, hogy a házasság idején vett – és a különvagyonnak nem minősülő – ingatlanok, ingóságok, valamint a munkabér, a jutalom mind-mind közös. A különvagyonba tartoznak a házastársi vagyonközösség létrejöttekor […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2024/06/24/hazassagi-szerzodes-elettarsi-kapcsolat-vagyon-magyar-oszagos-kozjegyzoi-kamara-toth-adam/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Mentőautó borult fel Budapesten, a Bocskai úton

Mentőautó és személygépkocsi ütközött vasárnap délután Budapest XI. kerületében a Bocskai úton, a mentő a …