2022. július 7., csütörtökMa Appolónia napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 409,00 Ft | USD: 400,00 Ft | CHF: 412,00 Ft
2022.07.07. Appolónia Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 409,00 Ft | USD: 400,00 Ft | CHF: 412,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Sok pedagógus dolgozik árufeltöltőként a nyári szünetben

Hirdetés

Sok pedagógus dolgozik árufeltöltőként a nyári szünetben

Bár múlt héten, június 15-én hosszú időre kicsengettek az iskolákban, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) az Index megkeresésére arra hívta fel a figyelmet, hogy a vakáció csak a diákok számára kezdődött meg, ezekben a napokban a tanárok még bizonyítványokat írnak, tantestületi értekezleteket tartanak, zárják a mostani, majd előkészítik a szeptembertől újrainduló tanévet.

Ha az említett feladatokkal végeznek a kollégák, júliustól akár a pihenés is megkezdődhetne, de tapasztalatunk szerint évről évre egyre több oktatásban dolgozó vállal nyári munkát, és nemcsak táboroztatást, hanem bármi mást, amivel ki tudja egészíteni az egyébként rettentően alacsony fizetését

– mondta lapunknak Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke, aki néhány példát is említett.

Felidézte, hogy a pedagógusnapi országjárások alkalmával több helyen, például Vas megyében is kapott olyan információt, hogy a pedagógusok egy része a Lidlben vállal munkát, sokan közülük ráadásul árufeltöltőként, részmunkaidőben is többet keresnek, mint főállásban, az oktatásban.

Hirdetés

„Szintén kézenfekvő megoldás a nyári szünetben a táboroztatás, de sajnos megbecsülésről itt sem beszélhetünk” – vette át a szót Gosztonyi Gábor, a szakszervezet alelnöke. Kiemelte, hogy miután az iskolai táborokat már-már nevetséges összegekből kell megszerveznie a pedagógusoknak, munkájukért cserébe nemegyszer fizetést sem kapnak.

Tudunk olyan tanárról, aki elment felügyelni egy egyhetes erdei táborba, és nemhogy fizetést nem kapott, de még a saját költségeit, beleértve az utazást, a szállást és az étkezést is saját zsebből állta.

– mondta az érdekképviseleti szerv alelnöke.

Hangsúlyozta, hogy az Erzsébet-táborokban sem jobb a helyzet, a tanárok a felügyeletért cserébe a korábbi évekhez hasonlóan idén is CBA-utalványt kapnak. A szakszervezeti vezetők úgy vélik, hogy az említett juttatás nemcsak megalázó, de sokak számára rettentően kedvezőtlen is, a pedagógusok egy része ugyanis olyan településen él, ahol nincs jelen az említett élelmiszerüzlet.

Lapunk kereste az Erzsébet-táborokat lebonyolító alapítványt is, hogy pontosabb képet kapjunk az általuk nyújtott juttatásokról. A Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány tájékoztatása szerint a tanárok számára a napközis Erzsébet-táborok szervezése önkéntes alapon történik, évente mintegy 12 ezer pedagógussal működnek együtt.

„A táboroztatási lehetőség iránt érdeklődő pedagógusok 2019 óta részesülnek az Erzsébet Alapítványtól CBA hidegétkezési utalványban a munkáltatójuktól kapott havi fizetésükön felül, pluszjuttatásként. A napközik szervezésében résztvevő pedagógusoknak a havi munkabérükön felül nyújtott 30.000 Ft értékű CBA-utalvány adómentes, és minden lebonyolított tábori turnus után jár. Egy-egy napközi turnus hétfőtől péntekig, jellemzően 8 órától 16 óráig tart” – részletezte lapunk megkeresésére az alapítvány. Hozzátéve, hogy a vasárnaptól péntekig tartó ottalvós táborokban is ehhez hasonlók a feltételek, az utalványon túl a napi ötszöri étkezést és az útiköltséget is biztosítják mind a diákok, mind a pedagógusok számára.

Nem mindenütt lesz tanévkezdés?

Gosztonyi Gábor szerint nehéz éven vannak túl a pedagógusok, akik bár sztrájkok, polgári […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2022/06/21/oktatas-tanarok-arufeltoltes-nyari-szunet/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Nem nézik Liptai Claudia cukrászműsorát az RTL-n, gyorsan csináltak egy álbotrányt

Az egyértelműen forgatókönyv szerint történő balhé azzal indult, hogy két szereplő összeszólalkozott az egyik feladat …