2022. augusztus 14., vasárnapMa Ipoly napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 381,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
2022.08.14. Ipoly Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 381,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Sok házasság rámehet a megemelkedett energiaárakra

Hirdetés

Sok házasság rámehet a megemelkedett energiaárakra

A válásterapeuta szerint egyelőre a pénzügyi nehézségeknek összetartó ereje van, ugyanis együtt könnyebb kifizetni a számlákat. „Egy válni kívánó házaspár a hetekben mégis meggondolta magát, mivel a családi házukat együtt tudják csak fenntartani most, hogy megváltoztatták a rezsikedvezményekre vonatkozó szabályokat” – idézte fel Galambos Balázs, és hozzátette, hogy a katarendszer módosítása is mély egzisztenciális helyzetet okozhat a mintegy félmillió kisvállalkozó és családjuk számára. 

A sárga csekk megöli a szerelmet

Júniusban az infláció huszonnégy éve nem tapasztalt mértékre 11,7 százalékra nőtt, a drágulás az MNB szerint szeptemberre elérheti a 14–16 százalékot. Az árstop hatályán kívül eső élelmiszerek ára 23,7 százalékkal magasabb a tavalyihoz képest, hetek múlva pedig a legolcsóbb kenyér kilója is ezer forintba kerülhet. Emellett az importcikkek ára is emelkedett a 400 forintos euró miatt, ami tavaly ilyenkor még 350–360 forint között mozgott.

„Mindez már most spórolásra készteti a családokat, ami a fűtési szezon beindulásával még inkább csökkenti a háztartások büdzséjét, ugyanis akkor fogjuk a bőrünkön tapasztalni, az egyelőre csak kikalkulált többletrezsit” – mondta a szakértő, aki azt is kifejtette, hogy ez a házasságokra egyelőre összetartó hatással lesz, ugyanis az életszínvonaluk fenntartásához mindkét fizetésre szükség lesz.

„Ennek következtében sok olyan pár is együtt marad, akik korábban válni akartak, mondhatni gazdasági kényszerből egymásra lesznek szorulva. Olyan párok is akik, már nem szívesen töltik együtt az idejüket, kiégett kapcsolatban élnek és megszűnt az egymás iránti tisztelet.

Hirdetés

A különköltözésre egyre kevésbé lesz fedezet, emiatt a bántalmazó kapcsolatban élők is maradnak. Az, hogy kevesebb dolgot engedhetnek meg maguknak, kevésbé jönnek ki a fizetésből, frusztrációt okozhat a párok között, ami állandó veszekedéshez vezethet, megemelkedhet a családon belüli erőszakos esetek száma. A bizonytalan környezetben a gyerek is sérül

– magyarázta Galambos Balázs, aki hozzáfűzte, hogy hasonló folyamatok lesznek a magánélet tekintetében, mint a 2020-as járvány okozta bezártság időszakában. „Akkor emellett még azért is szorult vissza a válások aránya, mert a járványhelyzet miatt egy ideig szüneteltek a bírósági tárgyalások, az ügyvédi ügyintézések, majd később is nehézkesebbek és lassabbak voltak a folyamatok még mindig a koronavírus okozta fennakadások és a várakozó ügyfelek egyre nagyobb száma miatt. A korlátozások feloldásakor, ahogy egyre inkább fokozatosan visszatértünk korábbi életünkhöz, a válások száma is megugrott 22 százalékkal az azt megelőző évhez képest” – részletezte a párterapeuta, aki úgy gondolja, hogy a recesszió időszakának enyhülése után 2024–2025-ben nőhet meg kiugróan a válások aránya. 

Túlnyomórészt a nők akarnak válni

Herkules Mónika, a Szépen VáljEl Válásközpont projektvezetőjétől megtudtuk, hogy hozzájuk többségében a 30-as évei végén járó párok érkeznek, akár kisgyermekesek, akik még tíz éve sincsenek házasok.

„Meglepő módon többségében 70 százalékban a nők kezdeményezik a válást, akár még gyerekekkel is, akik 90 százalékban náluk maradnak. Egy jellemző indokuk, hogy nem kapnak a háztartásban a gyerekek gondozásában segítséget férjüktől. A férfi szenvedélybetegsége, szerencsejáték-függősége vagy alkoholizmusa, az ebből adódó anyagi veszteségek miatt is gyakran nyújtanak be keresetet a nők” – emelte ki.

A KSH adatai szerint tavaly többségében 35–44 év közötti nők, a férfiak közül jellemzően a 40-esek vetettek véget házasságuknak. A SzépenVáljEl Válásközpont szakértői szerint a kiüresedést először ebben az életkorban tapasztalják a felek, amikor már megvan a közös otthon, megszülettek a gyerekek és inkább ők kerültek a fókuszba.

„Anya és […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2022/08/06/a-gazdasagi-valsag-miatt-tobben-valhatnak/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Ezekkel a számokkal nyerhetet 265 millió forintot az ötös lottón

Nyerőszámok: 18 (tizennyolc) 41 (negyvenegy) 42 (negyvenkettő) 48 (negyvennyolc) 52 (ötvenkettő) Joker: 886717 Forrás: https://www.origo.hu/itthon/20220813-lotto-otos-nyeroszamok.html …