2024. április 25., csütörtökMa Márk napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 368,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
2024.04.25. Márk Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 368,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Sok gyereknek kudarc az iskolába járás

Hirdetés

Sok gyereknek kudarc az iskolába járás

Évek óta követelték, az év elején pedig végre beteljesült: januártól átlagosan 30 százalék feletti béremelést kaptak a tanárok.

A pedagógus-szakszervezetek és a diákszervezetek többször, több ízben jelezték, hogy a béremelés csak az első lépés, a közoktatás reformjához ez nem elég.

Még mindig nem egységesek a munkaterhek

Továbbra is sarkalatos pont a munkaterhek csökkentése. Mint ismert, nem is olyan rég a tanítással lekötött idő még 22–26 óra volt. A 20 százalékos különbségek a tanári testületeken belül komoly feszültséghez vezettek, a pedagógusok nem tartották igazságosnak, hogy valakinek 22, míg másnak 26 órát is meg kell tartani. Ehelyett vezette be a kormány a 24 órás fix óraszámot, ami viszont csak részben jelent előrelépést.

Hirdetés

Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke nemrég azt nyilatkozta az Indexnek: „Reméljük, eljön majd az idő, amikor ezt tovább lehet csökkenteni, erre viszont csak akkor lesz lehetőség, ha a belépő kollégák megfelelő arányban pótolják a kilépőket.”

Ezzel a törekvéssel Totyik Tamás, a PSZ elnöke is egyetért, jelezte ugyanakkor, hogy vannak egyéb kérdések is. Annak ellenére, hogy a pedagógusok új életpályájáról szóló törvény kimondja: a pedagógiai asszisztensek maximum 35 órát tölthetnek a gyerekekkel, ez még nem teljesült mindenhol. Vitás pontként merült fel az is, hogy az átfedési időt ki kell-e fizetni az az óvodapedagógusok számára, de ezen a téren már vannak biztató jelek, egy korábbi egyeztetésen a kormány jelezte: ezzel nem lesz gond.

Más tankerületek, más szabályok

Eltérések nem csak a munkaterheket illetően vannak, a szakszervezeti vezető szerint egy kollektív ágazati megállapodásra is szükség lenne.

„A kormány korábban azzal érvelt, hogy a központosítás mind a finanszírozás, mind a működés terén egységességhez vezet. A finanszírozásba kevéssé látunk bele, az viszont egyértelmű, hogy a tankerületek számos szabályt eltérően értelmeznek. Ott van például a útiköltség megtérítése: van, ahol 18 forintot fizetnek kilométerenként, míg máshol 30-at. Nem szabadna megengedni, hogy ezeknek a különbségeknek elszívó ereje legyen” – mondta, hozzátéve, hogy az önálló gazdálkodás hiánya sok pedagógust lök az alapítványi és az egyetemi fenntartású intézmények irányába, ami tovább nehezíti a közoktatásban dolgozók helyzetét.

A NAT jelenleg egy egyensapka

A munkaterheken és a működési feltételeken túl kulcskérdés a tanszabadság témaköre is. A 2020-as NAT bevezetése óta négy év telt el, idén már e szerint érettségiznek a végzősök. A kormánynak öt évente kell felülvizsgálni a dokumentumot, majd javaslatot tenni arra, hogy milyen átalakításokra van szükség. Pintér Sándor tavaly decemberben az Országgyűlés Kulturális Bizottságának meghallgatásán <a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2024/03/19/oktatas-iskolak-tanarok-diakok-nemzeti-alaptanterv-pedagogusok-szakszervezete/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Befejezték a Balaton vízeresztését

Befejezte a Balaton vízeresztését a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság szerdán a siófoki vízszintszabályozó zsilip zárásával – …