2020. szeptember 18., péntekMa Diána napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 360,00 Ft | USD: 304,00 Ft | CHF: 335,00 Ft
2020.09.18. Diána Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 360,00 Ft | USD: 304,00 Ft | CHF: 335,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Sok fertőzött marad ki a statisztikából

Sok fertőzött marad ki a statisztikából

Egyre több magánegészségügyi intézményben nyílik lehetőség elvégeztetni a COVID-19 tesztet, ahol teljes biztonsággal megbizonyosodhatunk róla, hogy elkaptuk-e a rettegett fertőzést. A tesztek között azonban jelentős különbség mutatkozik, amely nem csak a minőségben és az árban jelenik meg, hanem abban is, hogy milyen következményei lehetnek egy pozitív eredménynek. 

A hatóságok ugyanis csak egyfajta teszttípus, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által is ajánlott PCR teszt eredményét fogadják el. Ha valakin ilyen vizsgálatot végeznek el és az pozitív eredményt mutat, függetlenül attól, hogy saját költségen elvégeztetett magánszűrésen esett át vagy a hatóság által elrendelt teszteléskor derült ki a fertőzöttség, karanténba kell vonulnia.

Az általunk megkérdezett egészségügyi intézmény ügyvezetője azonban elmondta, sokan az olcsóbb gyorstesztek mellett döntenek, amelyek bár megközelítőleg olyan pontos eredménnyel mutatják ki a fertőzést, mint a PCR tesztek, azonban a hatóságok ezeket az eseteket nem regisztrálják, így karantén kötelezettséggel sem járnak.

Mi ezzel a baj?

Mindössze annyi, hogy az általunk is naponta közölt adatok alapján így nem lehet valójában pontos képet kapni arról, hogy hány pozitív teszttel rendelkező koronavírusos beteg van jelenleg hazánkban. A statisztikából a nem PCR teszttel megállapított fertőzöttek ugyanis hiányoznak, tájékoztatási kötelezettségük sem a tesztet végzőknek, sem a betegeknek nincs a hatóságok felé.

A felhívott intézményben például azt mondták, hogy a teszteltek 5-10 százalékáról derül ki, hogy valóban fertőzött, egyharmaduk azonban rejtve marad így a hatóságok előtt, nem regisztrálják őket.

Miért választják akkor mégis sokan a gyorstesztet?

Ennek több oka is lehet. Az első az ár: míg egy PCR teszt ára körülbelül 20-30 ezer forint, addig a gyorstesztek ára körülbelül 8-14 ezer forint között alakul. 

A másik ok az idő, a hivatalos tesztek eredményei ugyanis 1-2 nap után érkeznek meg a laborból, ráadásul 2-3 utóvizsgálatot is szükséges végezni ilyen esetben, mielőtt valakit ténylegesen fertőzöttként regisztrálnak. Ezzel szemben a gyorstesztek már 15-20 perc után kimutatják, ha valaki fertőzött. Arról már ne is beszéljünk, hogy a kapacitás is erősen korlátozott, átlagban naponta 7-800 tesztet tudnak megvizsgálni egy laborban, azonban az egyre több […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2020/09/16/koronavirus-teszt-adatok/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Hétfőtől jön a maszkviselési szigor, az üzletvezetőket is keményen büntethetik

Hétfőtől jön a maszkviselési szigor, az üzletvezetőket is keményen büntethetik

Szeptember 21-én hétfőn lépnek életbe a koronavírus-járvány miatt  hozott intézkedések – derül ki a Magyar Közlöny …