2020. december 2., szerdaMa Melinda napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 296,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
2020.12.02. Melinda Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 296,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Sajnos nem két héttel jár előttünk Ausztria

Hirdetés

Sajnos nem két héttel jár előttünk Ausztria

Tavasszal általános érvényű volt, hogy ami Ausztriában történik, az lesz nálunk is egy-két hetes csúszással. Orbán Viktor miniszterelnök azóta sem engedte el ezt a párhuzamot, sőt, egyfajta tételként kezdte kezelni. De valóban így van-e? A legkevésbé sem. Nemcsak azért, mert nincs kéthetes vagy egyhetes csúszás a két ország között, hanem azért sem, mert Ausztria és Magyarország más utat jár be – a járványkezelést és annak eredményét illetően is.

Ha összevetjük a két állam adatait, semmi sem támasztja alá, hogy bármilyen módon is Ausztriához hasonlítana a hazai helyzet. Az adatokat az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) adatai alapján vetettük össze, ami lehetőség szerint kiküszöböli a módszertani eltéréseket. Emiatt az adatok nem naprakészek, a legfrissebb napi adat november elsejére vonatkozik. De ez is beszédes.

A fertőzöttek számából nem lehet komoly következtetéseket levonni. A 44. héten – itt heti bontást alkalmaz az ECDC – Ausztriában 26 800, hazánkban 19 900 fertőzöttet regisztráltak. Ez lakosságarányosan, azaz százezer lakosra vetítve Ausztriában 303, Magyarországon 204 eset, vagyis papíron a sógoroknál rosszabb a helyzet. Tudni kell azonban, hogy az osztrákok sokkal többet tesztelnek, vagyis egyszerűen a több tesztből több pozitív eset adódik. Ez a legfrissebb adatok alapján is így van.

Hirdetés

Kórházban kezelt betegek száma 100 ezer lakosra

Fotó: Index

Ennél jóval beszédesebbek azok az adatok, amelyek függetlenek az elvégzett tesztek számától. Ez a kórházban kezelt covidos betegek száma, a lélegeztetőgépre került betegek száma és a halálesetek száma napi bontásban, illetve kumuláltan. Egyik adatsor sem ad okot az optimizmusra, és egyik sem mutatja jelét annak, hogy bármiben is követnénk Ausztriát, sőt.

Elhúztunk – de rossz értelemben

Inkább az látszik kirajzolódni, hogy Ausztria sokkal jobban meg tudja fogni a járvány terjedését, mint Magyarország. A két ország számait a szeptember elseje és november elseje közötti időszakban néztük meg. Szeptember elején Ausztriában kicsit rosszabb, de azért nagyjából azonos volt a helyzet, mint Magyarországon: nagyjából százan voltak kórházban mindkét országban, intenzív osztályon itthon heten, Ausztriában 30-an feküldtek, és naponta legfeljebb egy vagy két beteg halt meg.

Napi halálesetek száma 100 ezer lakosra

Fotó: Index

Ehhez képest két hónappal később Magyarországon már több mint négyezer fertőzöttet ápoltak kórházban és több mint háromszázan voltak intenzív osztályon. A halottak napi száma közelítette a hetvenet – ezt követően több alkalommal már a százat is meghaladja –, mindösszesen pedig már meghaladta az 1200-at.

Ezeket a számokat összevetve az ausztriai állapotokkal, az derül ki, hogy közel ugyanannyi beteg van intenzív osztályon, lakosságarányosan odaát még több is. Hogy ennek mi az oka, nem tudni, de egyéb hasonlóság nincs az adatokban. A mi 4205 kórházi betegünkhöz képest ugyanis Ausztriában csak 1657-en szorulnak ellátásra november elsején.

<img id="kep_szerkfoto_image_35335237" src="https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3533/35335/353352/35335237_fa83782c1b80cc07609fb577f835140b_wm.jpg" alt="Összes haláleset 100 ezer lakosra" […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2020/11/14/nem_ket_hettel_hanem_fenyevekkel_jar_elottunk_ausztria/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Uniós fellépést sürget a Fidesz Ukrajnával szemben

Uniós fellépést sürget a Fidesz Ukrajnával szemben

Megengedhetetlen a politikai nyomásgyakorlás és az atrocitások eszközeinek használata Ukrajnától, egy Európai Unióba igyekvő társult …