2022. augusztus 13., szombatMa Ipoly napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 381,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
2022.08.13. Ipoly Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 381,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Rusvai Miklós: Ez nem a hatodik járványhullám, csak hullámocska

Hirdetés

Rusvai Miklós: Ez nem a hatodik járványhullám, csak hullámocska

„Még mindig nem gondolnám magasnak a jelenlegi heti 4,6 ezres fertőzésszámot, igazi járványhullámnak ez csak akkor nevezhető, ha meghaladja a heti ötvenezret a koronavírussal újonnan regisztráltak száma. Főleg ha figyelembe vesszük, hogy az ötödik járványhullám csúcsán húszezernél nagyobb napi esetszám volt, a jelenlegi ennek csak elenyésző töredéke.”

Ezért úgy gondolom, hogy most inkább csak járványhullámocska lesz, napi 1500-2000-et nem meghaladó fertőzésszámmal. Valódi járványhullámról csak akkor beszélhetnénk, ha a napi fertőzöttségi adatok meghaladnák a tízezret. Erre inkább ősszel, október közepétől, a felső légúti betegségek szezonjában van esély

– ismertette a víruskutató, aki hozzátette, hogy emiatt a negyedik oltást inkább az iskolakezdés előtti időszakra vagy a náthaszezont megelőző időpontra tenné. 

Nyugaton már szigorítanak

Magyarországon a járványgörbe nagyjából akkor indult emelkedésnek, amikor Németországban az új koronavírusos esetek megugrása miatt ismét maszkhasználati kötelezettséget vezettek be zárt térben, és a negyven év felettiek negyedik oltásának felvételét javasolta az egészségügyi miniszterük. Náluk június közepén regisztráltak az előző hetihez képest 116 százalékos emelkedést, 27 481-ről 59 532-re, amire csak a járvány kirobbanásakor volt példa.

Hirdetés

Az a víruskutatót is meglepte, hogy az omikron úgynevezett lopakodó, BA.2-es variánsánál is gyorsabban terjed a mostani BA.5, de szerencsére nem okoz súlyosabb megbetegedést, mint az omikron, ami a legmagasabb napi fertőzésszámot produkálta az egész koronavírus-járvány alatt. Rusvai szerint érdemesebb a kórházban fekvők vagy a halálesetek számát nézni inkább, ami a tavaly tavaszi járványhullámnál, az alfa dominanciájakor jóval magasabb volt, ennek a mostani értéke a tavaly nyárihoz képest is csekély. 

Rusvai Miklós

Rusvai Miklós

Fotó: ATV Magyarország / YouTube

Rusvai Miklós megemlítette, hogy Izraelben, Nagy-Britanniában, Görögországban, Franciaországban, Olaszországban vagy Portugáliában is okozott nyáron az omikron BA.5 variánsa újabb hullámot, de az utóbbi országban június elején már tetőzött is. A dél-európai turistacélpontokban még emelkedőben van a járványgörbe, ezért a szakértő azt tanácsolja, hogy az oltatlanok ne menjenek oda. A víruskutató szerint most is azok érezhetik nagyobb biztonságban magukat, akik a harmadik oltásig eljutottak. 

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2022/07/06/rusvai-miklos-hatodik-jarvanyhullam-omikron-alvariansa/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Nem várt fordulat a titokzatosan eltűnt inárcsi nő ügyében

A 49 éves asszony először a rendőrségre, majd munkába indult volna aznap hajnalban, de egyik …