2022. október 3., hétfőMa Petra napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 421,00 Ft | USD: 428,00 Ft | CHF: 438,00 Ft
2022.10.03. Petra Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 421,00 Ft | USD: 428,00 Ft | CHF: 438,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Rusvai Miklós elárulta, kinek ajánlott az omikron oltás

Hirdetés

Rusvai Miklós elárulta, kinek ajánlott az omikron oltás

A kormány szeptember 15-én jelentette be, hogy az egészségügyi dolgozók oltása után már a lakosság számára is elérhető a Pfizer omikron variánsra kifejlesztett koronavírus elleni oltóanyaga. Ebből egyelőre 109 ezer adag van készleten, de idén összesen 3 millió adag várható, 2023-ban további 6,5 millió dózist kötöttünk le, amiből 1,5 millió fog a gyermekek rendelkezésére állni.

A koronavírus tájékoztató oldal adatai szerint a múlt heti összesítésben 11 596 új fertőzöttről számoltak be, 831 kórházi ápoltról, akik közül 10-en voltak lélegeztetőgépen, és 42 többségében idős, krónikus beteg hunyt el koronavírus fertőzés miatt. A számokat tekintve túl vagyunk az újabb, hatodik – ahogy a víruskutató nevezte – járványhullámocskán, a június vége óta emelkedő fertőzöttségi adatok heti 38 ezer új koronavírusos megbetegedéssel tetőztek augusztus 31-én, azóta folyamatosan csökkennek a számok.

Mint ismert, Magyarországon a múlt év végén jelent meg a Covid-19 B.1.1.529 alvariánsa, közismert nevén az omikron, idén a koronavírus ez a verziója vált hazánkban is dominánssá. Amit a szakértők, virológusok, epidemiológusok, orvosok örvendetes fejleménynek véltek, ugyanis a korábbiaknál jóval enyhébb tüneteket vált ki, és kevésbé okoz a citokinvihar miatt fellépő súlyos szövődményeket. Az amerikai megjelenésére azonnal reagáltak a gyártók, a Pfizer a BioNTech partnerével közösen megkezdték az omikron specifikus vakcinák fejlesztését, ugyanis az akkori tesztek azt mutatták, hogy az alvariáns képes jobban áttörni az oltóanyagok védelmi vonalát. Augusztus végén először Nagy-Britanniában kezdték meg a módosított vakcinákkal történő oltást. 

Jobb az omikron vakcina?

„Két gyógyszergyártó cég, a Pfizer a BA.1-re, a Moderna a BA.4 és a BA.5-re fejlesztett ki oltóanyagot, tehát az előbbi az alap omikronra, míg az utóbbi a legfrissebb ismert, jelenleg már dominánssá vált alvariánsaira készített oltóanyagot” – ismertette az Indexnek Rusvai Miklós, aki szerint célszerű lenne az utóbbiból is rendelnie Magyarországnak, mert a jelenleg fertőző alvariánsokra a Moderna vakcinái specifikusabbak. Ugyanakkor a jelenleg rendelkezésre álló koronavírus elleni Pfizer oltóanyag a védelem hatékonyságát csak némileg, nagyjából 5 százalékkal emeli, ha a teljes oltási sor után nem telt el négy hónap.

Hirdetés

A Pfizer BioNtech Omikron BA.1 változata ellen kifejlesztett vakcina 2022. szeptember 13-án

A Pfizer BioNtech Omikron BA.1 változata ellen kifejlesztett vakcina 2022. szeptember 13-án

Fotó: Sina Schuldt / picture alliance / Getty Images Hungary

Nem szükséges most mindenkinek az omikron oltásért rohanni

– emelte ki. Rusvai Miklós úgy véli, hogy elsősorban a rizikócsoportba tartozó krónikus betegeknek érdemes a specifikus Pfizert kérnie.

A virológus professzor elmondta, hogy az Európai Gyógyszerügynökség azért csak megerősítőnek, tehát harmadiknak ajánlja az omikron vakcinákat, mivel erre tesztelték őket.

„Bivalens, vagyis két komponensű oltóanyagról van szó, kétfajta mRNS van benne, ami tartalmazza a vuhani vírus-, és az omikron tüskefehérjéjének is a genetikai kódját, ezért az alapvírusra […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2022/09/20/rusvai-miklos-elarulta-kinek-ajanlott-az-omikron-oltas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Férje előre kitervelte, hogy megöli a nyírteleki fitneszmodellt

K. Ildikó házassága nem sokkal a férjével közös gyereke születése után menthetetlenné vált. A gyönyörű …