2022. december 7., szerdaMa Ambrus napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 414,00 Ft | USD: 394,00 Ft | CHF: 418,00 Ft
2022.12.07. Ambrus Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 414,00 Ft | USD: 394,00 Ft | CHF: 418,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Románia gyűlöletbeszédnek minősítette Orbán Viktor tusnádfürdői előadását

Hirdetés

Románia gyűlöletbeszédnek minősítette Orbán Viktor tusnádfürdői előadását

A romániai Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) szerdán nyilvánosan is elítélte és gyűlöletbeszédnek minősítette Orbán Viktor július 23-i tusnádfürdői kijelentéseit – számolt be az Agerpres román hírügynökség. A testület értékelése szerint „a kormányfő etnikai és nyelvi alapon lealacsonyító és megalázó szavai ellenséges légkört teremtettek bizonyos embercsoportok számára”.

A határozatot 5 támogató és 3 ellenszavazattal, 1 tartózkodás mellett fogadták el a tanács tagjai.

Hirdetés

Szerdai közleményük szerint a kormányfő jogi felelősségre vonása azért nem lehetséges, mert Magyarország miniszterelnökeként Románia területén diplomáciai mentességet élvez. A CNCD emlékeztetett arra, hogy a diplomáciai mentesség nem törli az érintett személy származási országának jogrendszere szerinti esetleges polgári, büntetőjogi vagy közigazgatási felelősségét.

A közleményben kiemelik, hogy a testület indokoltnak tartja tájékoztatni a határozatáról Magyarország illetékes hatóságait, hogy elemezhessék Orbán Viktor kifogásolt cselekedeteit, és meghozhassák a megfelelő intézkedéseket.

Rasszista és idegengyűlölő kijelentésnek minősítette

Alexandru Muraru képviselő, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) Iaşi megyei szervezetének elnöke augusztusban fordult az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz Orbán Viktor tusványosi előadása miatt.

A törvényhozó egy diszkriminációellenes kormányrendeletre hivatkozva tett feljelentést a CNCD-nél magyar miniszterelnök ellen, aki szerinte rasszista és idegengyűlölő kijelentéseket tett július 23-án egy tusnádfürdői „magánrendezvényen.” Muraru álláspontja szerint Orbán Viktor Tusványoson nem kormányfői minőségében vett részt, látogatása ugyanis nem szerepelt a román külügyi tárca hivatalos programjában.

Muraru idézi közleményében Orbán Viktor Tusványoson elhangzott kijelentését, miszerint a Kárpát-medencében élő népek nem kevert fajúak, hanem a saját európai otthonukban élő népeknek a keverékei.

És amikor szerencsés a csillagállás, és jó a széljárás, akkor ezek a népek […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2022/11/17/orban-viktor-tusnadfurdo-tusvanyos-romania-gyuloletbeszed-alexandru-muraru-diszkriminacio/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Nincs többé ingyen túlórázás a közoktatásban

Nincs többé ingyen túlórázás a közoktatásban

Olyan jogerős döntés született, amelynek köszönhetően megszűnhet a túlórákkal való visszaélések nagyobb része a közoktatásban. A …