2021. szeptember 24., péntekMa Gellért napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 303,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
2021.09.24. Gellért Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 303,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Roham a harmadik oltásért

Hirdetés

Roham a harmadik oltásért

Mint ahogy korábban megírtuk, augusztus elseje óta van lehetőség, hogy emlékeztető oltást kérjenek az új koronavírus ellen azok, akiket már legalább négy hónapja beoltottak.

A kormányzati tájékoztató oldal legfrissebb adatai szerint több mint 100 ezren foglaltak időpontot, és 96 ezren már fel is vették a harmadik oltást.

Hirdetés

A harmadik adag oltás felvétele mindenki számára ingyenes, ugyanakkor azt elsősorban az időseknek, krónikus betegeknek, legyengült immunrendszerű betegeknek ajánlják a szakemberek. Ez egybevág azzal a javaslattal, hogy legalább négy-hat hónapot követően érdemes felvenni az emlékeztető oltást, hiszen ennek a korosztálynak az oltása idén a január–március közötti időszakban kezdődött, a koronavírus új, agresszívabb mutánsainak megjelenése elsősorban rájuk lehet nagy veszéllyel.

A helyettesítés nehezíti a munkát  

Két hét elteltével érzékelhető az érdeklődés a harmadik oltásért a rendelőben, de nincs olyan roham, mint amilyen télen és tavasszal volt – számol be alig kéthetes tapasztalatairól az egyik fővárosi háziorvos. 

Sokan csak érdeklődnek, kérdéseket tesznek fel, míg mások alig várják, hogy a négy hónap leteltét követően felvehessék az újabb oltást. 

A háziorvos minden idős betegének ajánlja a harmadik oltást, főleg azoknak, akik Sinopharm-oltást kaptak előzőleg, de közülük csak azok számára, akik márciusig mindkét oltást felvették.  

Egy másik, vidéken praktizáló háziorvos még csak szervezi a harmadik oltás beadását. A Boldogon dolgozó Dr. Altmár Erika elmondta, szeptemberig nem valószínű, hogy el tudja kezdeni beadni a harmadik oltást, mivel a nyári szabadságolások miatt a kollégáit helyettesíti több településen is. Ő is úgy látja, hogy a kínai vakcinával oltott időseknél érdemes kezdeni a harmadik oltást,

főleg ha nincsen ellenanyag a vérükben.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NKK) harmadik oltásról szóló tájékoztató körlevelét ő is megkapta Müller Cecília aláírásával, de csalódott volt az üzenet elolvasását követően. 

Tulajdonképpen bármelyik típusú vakcina javasolt. Nekünk kell eldöntenünk, hogy mennyi idővel az előző oltás után kinek és mit adunk be, de ehhez megfelelő protokoll kell

– fejezte ki aggályait a háziorvos, aki egzaktabb, konkrétabb tájékoztatásban bízott a központtól. A háziorvos hozzátette, hogy nehezen kivitelezhető feladatnak tartja az NNK kérését, miszerint személyesen keressék fel a még be nem oltott 60 év felettieket, és ehhez listát is kaptak a praxisukba tartozó érintett páciensekről.

Eléggé kellemetlen helyzet, hogy ügynökként keressem meg otthonukban a betegeket, miközben egyik településről rohanok át a másik településre

– érzékeltette a helyzet nehézségét a doktornő. 

Rékassy Balázs és a vele dolgozó elismert szakemberek látva, hogy az orvosok szakmai segítségnyújtás nélkül maradtak, egy több mint 10 oldalas, pontos szakmai forrásmegjelölésekkel ellátott eljárásrendet hoztak létre, amely ezen az oldalon olvasható.

Oltáshoz készítenek elő egy koronavírus elleni vakcinát Budapesten 2021. február 28-án

Oltáshoz készítenek elő egy koronavírus elleni vakcinát Budapesten 2021. február 28-án

Fotó: Mohai Balázs / MTI

Az egészségügyi szakember úgy véli, a valamilyen okból antitestes védettséggel nem […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2021/08/15/idosek-a-kozeppontban/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Gyurcsány Ferencet az őszödi beszéddel fogadták Szolnokon

Utcafórumot tartott csütörtökön Gyurcsány Ferenc Szolnokon, amit azzal zavartak meg, hogy kihangosítva lejátszották az őszödi  …