2023. június 1., csütörtökMa Tünde napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 371,00 Ft | USD: 348,00 Ft | CHF: 381,00 Ft
2023.06.01. Tünde Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 371,00 Ft | USD: 348,00 Ft | CHF: 381,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Ritka Európában, de az állam és egyház nálunk képes együttműködni

Hirdetés

Ritka Európában, de az állam és egyház nálunk képes együttműködni

A pápalátogatásoknak több különböző műfaja is ismert. Ferenc pápa legutóbb egy nemzetközi katolikus rendezvényen (a Nemzetközi Eucharisztikus Világtalálkozó záró eseményén) járt Budapesten, mert arra kapott meghívást. Most viszont magát Magyarországot jött meglátogatni, azaz a Magyar Katolikus Egyházat, a helyi katolikus közösségeket. Ennek megfelelően elsősorban püspökökkel, papokkal, szerzetesekkel találkozik, de természetesen felkeresi a katolikus egyetemet és a fiatalokat is, hisz látogatása az egész országnak szól, ha praktikus okokból csak Budapestre is korlátozódik. Maga a pápa is úgy fogalmazott nemrég a déli imádságát követő beszédében, hogy a múltkori látogatásának kiegészítéseként tér hozzánk vissza – magyarázza a szentatya jövetelének célját Érszegi Márk Aurél teológus, Vatikán-szakértő. Mint emlékezetes, 2021 szeptember 12-én csak a Hősök terén celebrált szentmisén vett részt.

Az úticél meghatározását illetően korábban őszentsége azt nyilatkozta, hogy Európán belül a kisebb és kevésbé ismert országokat szándékozik felkeresni.

Hirdetés

Kétségtelen, hogy eddigi pontifikátusa idején Lengyelországon kívül csak Albániába, Boszniába, Svédországba, Görögországba (Leszbosz szigetére), Ciprusra, Észak-Macedóniába, Portugáliába, a balti államokba, Romániába, Írországba, Szlovákiába és Svájcba látogatott el. Magyarország 1000 éves keresztény értékei nagy súllyal eshettek latba, hisz ezek a Vatikán számára is fontos értékek, miközben a világ közvéleménye előtt kevéssé ismertek. A mostani pápalátogatás most ezekre is ráirányíthatja a közfigyelmet.

Ferenc pápa rengeteg meghívást kap, a szóba jöhető úticélok közül azonban mindig személyesen maga választ, persze az alternatívákat hivatali apparátusa és a Vatikán szakértői kínálják fel számára. A döntéshez megvannak a saját szempontjai, ezek közé tartozik egyebek mellett a perifériák felkeresése. Oda utazik, ahol korábban más pápák még nem, vagy nagyon régen látogattak el. Tavaly például – Kanada és Málta mellett – Kazahsztánba és Bahreinbe látogatott. Oda is előszeretettel utazik, ahol valamilyen szükséghelyzet alakult ki, és van arra esély, hogy jelenléte valamiféle megoldást, vagy legalább lelki enyhülést hozhat a bajbajutottaknak.

Magyarország esetében természetesen nem erről van szó. Ferenc pápa ezúttal – ő maga fogalmaz így – Európa szívébe érkezik, és nem azért, mert itt valami probléma lenne. Esetünkben a világviszonylatban kevésbé ismert, kis ország felkereséséről van szó. 

Találgatások szerint a Vatikán és Magyarország kormánya több nemzetközi jelentőségű kérdésben azonos állásponton van, erről azonban csak a magyar miniszterelnök közlését ismerjük. Orbán Viktor úgy fogalmazottmár csak Magyarország és a Vatikán áll igazán a béke pártján. Hogy akkor ez a béke iránti vágy lehet-e a pápalátogatás központi üzenete (amint arra a hétvégi esemény hivatalos dalának refrénje is utal) egyelőre nem tudni, de Érszegi Márk szerint Ferenc pápa Kossuth téren elmondott homíliájából ki fog majd derülni. Hogy nem teljesen légből kapott a felvetés, azt magának a pápának a korábbi szavai is jelzik, amikor azt mondta, 

következő látogatása Európa közepébe vezet, ahol a háború hideg szelei süvöltenek. Ebből kiolvasható, […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2023/04/30/papalatogatas-vatikan-ferenc-papa-budapest-/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Hatalmas bevétele volt tavaly Hadházy cégének

Forrás: https://www.origo.hu/itthon/20230601-hatalmas-bevetele-volt-tavaly-hadhazy-akos-cegenek.html *Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze …