2023. szeptember 24., vasárnapMa Gellért napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 386,00 Ft | USD: 363,00 Ft | CHF: 400,00 Ft
2023.09.24. Gellért Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 386,00 Ft | USD: 363,00 Ft | CHF: 400,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Régóta halogatott ügyben dönt a parlament

Régóta halogatott ügyben dönt a parlament

A parlament 13 órakor induló hétfői ülése Schmidt Csaba korábbi országgyűlési képviselő, volt tatabányai polgármester halála miatt megemlékezéssel kezdődik. A tárgyalási pontokat a napirend előtti felszólalások is megelőzik, amelyekről összefoglalóval jelentkezünk.

Finnország jöhet, Svédországnak még várnia kell

Kocsis Máté bejelentésének megfelelően az Országgyűlés március 27-én szavaz Finnország NATO-tagságának ratifikációjáról. A Fidesz frakcióvezetője azt is közölte, hogy támogatják a tagságot. Finnország már csak a magyar, valamint a török jóváhagyásra várt.

A kérdés – Svédország NATO-tagságával együtt – március elején került napirendre a parlamentben, akkor vitáztak róla a képviselők. Hende Csaba vezetésével a közelmúltban négyfős kormánypárti delegáció járt Finnországban és Svédországban, a konfliktusos kérdések rendezése érdekében.

Kocsis Máté frakcióvezető a tavaszi ülésszakot megelőző kihelyezett frakcióülés után arról beszélt, hogy Orbán Viktor miniszterelnök ratifikációra buzdította a képviselőket, de vita alakult ki, mert „ezeknek az országoknak a politikusai durván, alaptalanul, közönségesen sértegették Magyarországot”.

A kormánypárti politikus a finn NATO-tagságról szóló szavazás bejelentésekor elárulta, hogy Svédországról még nem döntött a frakció. A svéd miniszterelnök, Ulf Kristersson az előző heti uniós csúcson jelezte, magyarázatot vár Orbán Viktortól a svéd NATO-csatlakozás jóváhagyásának csúszása miatt.

Ezt követően Orbán Balázs, a magyar kormányfő politikai igazgatója pontokba szedve emlékeztette a svéd miniszterelnököt az alábbi nyilatkozatokra:

  • 2021. március 3., Ulf Kristersson (a Mérsékelt Párt akkori vezetője, jelenleg miniszterelnök): „Az EU számára a munka nagy részét továbbra is Magyarország fejlődésének megtörése, a magyar kormányra való nyomásgyakorlás és az egyre erősödő ellenzék támogatása jelenti.”
  • 2021. június 30., Jessika Roswall (a Mérsékelt Párt akkori uniós szóvivője, jelenleg EU-s ügyekért felelős miniszter): „Most az EU egyértelmű fellépésére van szükség, és arra, hogy az új kondicionalitási mechanizmus leállítsa a Magyarországnak történő kifizetéseket.”
  • 2022. május 10., Johan Pehrson (a Liberálisok Párt akkori vezetője, jelenleg foglalkoztatási és integrációs miniszter): „Magyarország idegengyűlölő és nacionalista kormánya továbbra is megsérti a jogállamiság elvét, és lemond Ukrajna támogatásáról.”

Békepárti nyilatkozat

Napirendre kerül „Az orosz–ukrán háború egyéves évfordulójáról” címet viselő kormánypárti határozati javaslat is. „Egy éve zajlik a háború Oroszország és Ukrajna között, és nincs jele annak, hogy rövid időn belül véget érne. A […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2023/03/27/orszaggyules-parlament-fidesz-kdnp-ellenzek-haboru-nato-finnorszag-svedorszag/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Miután megverték a Republic technikusát, lecserélték a teljes biztonsági személyzetet Dunaszerdahelyen

Miután megverték a Republic technikusát, lecserélték a teljes biztonsági személyzetet Dunaszerdahelyen

Mint arról az Index is beszámolt, tettlegességig fajult a Szlovákiában megrendezett Csallóközi Vásár péntek esti …