2022. szeptember 26., hétfőMa Jusztina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 406,00 Ft | USD: 419,00 Ft | CHF: 425,00 Ft
2022.09.26. Jusztina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 406,00 Ft | USD: 419,00 Ft | CHF: 425,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Ránk rúgta az ajtót az ősz, rohamosan közeleg a fűtési szezon

Hirdetés

Ránk rúgta az ajtót az ősz, rohamosan közeleg a fűtési szezon

A fűtési szezon ugyan még nem kezdődött el, de napról napra közelebb oson hozzánk, jelezve, hamarosan már rá kell segítenünk az otthoni melegre.

Szeptember 15-én pedig elindult a hatósági áras tűzifaprogram, az erdőgazdaságoknál már lehet jelentkezni a vásárlási szándékkal. Az igényt személyesen, telefonon és e-mailben is lehet jelezni. Ezzel sok család a gázfűtést is kiválthatja.

Kisokosunkban annak jártunk utána, mivel fával érdemes fűteni, hol szerezhetjük be a tüzelőt és mire kell figyelni a vásárláskor és a tároláskor.

Mit jelent a hatósági ár?

Hirdetés

A hatósági ár egy adott terméknek a legmagasabb, azaz maximált ára, ahol az árhatóság az alkalmazható ár felső határát írja elő, ezzel is védve a vásárlók érdekeit. Ezt az ártípust elsősorban monopolhelyzetben lévő területeken alkalmazzák.

Hol vásárolhatok hatósági áras tűzifát?

Az állami erdőgazdaságoknál megtermelt tűzifa egységes áron vásárolható meg, háztartásonként legfeljebb 10 erdei köbméter mennyiségben az ország 152 értékesítési pontján. Az értékesítési pontok megtekinthetők az Agrárminisztérium honlapján.

Mit jelent az erdei köbméter?

Amikor a farönköket a kivágást követően egy méter széles és hosszú rakatokba pakolják, akkor a rönkök közötti hézagok miatt egy köbméter tömör fa körülbelül 1,7 méter magas farakásokból jön ki. Ez egy erdei köbméter.

Hány mázsa 1 erdei köbméter?

Egy erdei köbméter légszáraz tűzifa körülbelül 8 mázsa.

Mennyibe kerül a hatósági áras fa?

Ez fajtánként eltérő. A tűzifaprogramban kemény lombos, lágy lombos és fenyőtűzifa vásárolható, az egyes állami erdőgazdaságoknál adott területre jellemző fajösszetétel szerint.

A programban a hengeres tűzifa egységes maximált, a forgalmi adót is tartalmazó tűzifa ára fajtánként, erdei köbméterenként a következő: 

  • Kemény lombos: 30 000 forint
  • Lágy lombos: 19 000 forint
  • Fenyő: 19 000 forint 

Kőristől a nyárfáig

Mit kell tudni ezekről a fafajtákról?

Kemény lombos fa az összes gyűrűslikacsú és félig gyűrűslikacsú fafaj, valamint a szórtlikacsúak egy része. Légszáraz sűrűségük 600 és 850 kg/m3 közötti. Nagy szilárdságú, kopásálló, szívós faanyagot adnak. Nagyobb a fűtőértékük, ezért drágábbak.

A lágy lombos fák kivétel nélkül szórtlikacsúak. Alacsony sűrűségű fafajok, átlagos légszárazsűrűségük 350-550 kg/m3. Szövetszerkezetük laza. Porózusak, és viszonylag homogének.

A fenyő gyorsan növő, egyenes törzsű puhafa, amit a faipar előszeretettel hasznosít. A pozdorjából készített termékeket a bútoripar is kedveli, emellett a papírgyártásnak is fontos nyersanyaga. Könnyű, gyantajáratokkal átjárt fája kitűnően ég.

Mit jelent a légszáraz sűrűség?

A megfelelő tűzifa víztartalma 20 százalék alatti, ideális esetben 10-18 százalék között van. Ezt nevezzük légszáraz fának.

Ha túl magas a víztartalom, a víz párolgása elnyeli a termelődő energia jó részét. Ez azt jelenti, hogy minden 10 százalék többletnedvesség 9 százalék fűtőérték-csökkenést okoz. A kicsapódó nedvesség savas, és egy idő után tönkreteheti a kéményünket is.

Érdemes a drágább kemény fát vásárolni?

Igen. A keményfa sűrűsége nagyobb, így a térfogategységre vetített fűtőértékük sokkal jobb, mint a puhább fajtáknak. 

A kőris tökéletes tüzelőanyag, bármilyen típusú kályhába, kandallóba jó választás. Ugyan nehezen szárad, de egyenletes hőt biztosít, fűtőértéke kiemelkedő. Fűtőértéke: 16,9 MJ/kg.

A csertölgy az egyik legjobb tűzifafajta. Nagy előnye, hogy nem fülled különösebben, továbbá jól hasad. A megfelelő égéshez fontos, hogy elég száraz legyen. Fűtőértéke: 16,8 MJ/kg.

A bükk is kiváló fűtőértékkel rendelkezik. Hátránya, hogy lassan szárad és könnyen fülled, ugyanakkor, ha megfelelően dolgozzák fel, akkor szintén nagyon jó tüzelő, rendkívül jó parázstartó. Fűtőértéke: 15,62 MJ/kg.

A gyertyán jó minőségű tűzifa, hátránya, hogy kitermelés után azonnal fel kell dolgozni, különben fülled. Nehéz felhasogatni. Fűtőértéke: 15,8 MJ/kg.

Az akác nagyon elterjedt tűzifa, fontos tudni, hogy keményfák között gyengébb fűtőértékű. Előnye, hogy nedvesen is jól ég, ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy a nedvesség jelentősen ront a fűtőértéken. Fűtőértéke: 14,9 MJ/kg.

A fenyő már puhafa fajta. Ugyan jól ég, de égés közben szikrázik. Inkább tűzgyújtáshoz ajánlott. Átlagos fűtőértéke: 14 MJ/kg.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2022/09/21/rank-rugta-az-ajtot-az-osz-rohamosan-kozeleg-a-futesi-szezon/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Orbán Viktor: Bravo, Giorgia!

Forrás: https://www.origo.hu/itthon/20220926-orban-viktor-bravogiorgia.html *Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze …