2021. augusztus 4., szerdaMa Domonkos napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 355,00 Ft | USD: 298,00 Ft | CHF: 330,00 Ft
2021.08.04. Domonkos Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 355,00 Ft | USD: 298,00 Ft | CHF: 330,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Puzsér Róbert vezényletével vitáztak a konzervatív ellenzékiek

Hirdetés

Puzsér Róbert vezényletével vitáztak a konzervatív ellenzékiek

Nem a klasszikus politikai frontvonalak mentén, ám komoly érdeklődés mellett zajlott az Európai Értékek Magyar Hagyományok Egyesület által szervezett vita Márki-Zay Péter, Pálinkás József és Bencsik János között a jobboldali ellenzék céljairól és jövőjéről. Az egyik fő választóvonalnak az bizonyult, hogy előbbi kettő, a Mindenki Magyarországa Mozgalom és az Új Világ Néppárt elnöke megmérettetik magukat az idén ősszel esedékes ellenzéki előválasztáson, utóbbi, a Polgári Válasz elnöke azonban kimarad belőle. 

Az összecsapást Puzsér Róbert kritikus, publicista moderálta, aki azonban a tőle megszokott módon nem maradt passzív résztvevője a beszélgetésnek. A diskurzus mintegy kétórásra tervezték, de az időkeret szűknek bizonyult, és a nézői kérdésekre már nem is maradt idő.

Kell a harmadik út?

Bevezetőjében Puzsér Róbert a politikai harmadik utasság kérdését feszegette, amelyet szerte a világban számos tengely mentén meg lehet határozni, Magyarországon azonban gyakorlatilag a Gyurcsány Ferenctől és Orbán Viktortól számított egyenlő távolság demonstrálását jelenti. Ezért arra kereste a választ, szükséges-e a betagozódás valamely nagy „politikai törzsbe”. Elsőként Pálinkás József válaszolt, aki szerint fontos, hogy ne jöjjön létre kétosztatú rendszer, ehhez álláspontja szerint differenciált pártstruktúrára van szükség. Bencsik János szerint „nem kérdés”, hogy van harmadik út, a betagozódás pedig nem szükségszerű. Ennek igazolására egy Republikon-kutatást idézett, amely alapján úgy vélte, kereslet van a harmadik utasságra, a kínálat a kérdés. Márki-Zay Péter azonban nem keres harmadik utat, mert történelmileg ezek a kísérletek szerinte nem sok sikerrel jártak.

Hirdetés

Természetesen itt megkerülhetetlenül előkerült a Gyurcsány Ferenc és a DK politikai szerepvállalásához való hozzáállás kérdése is. Bencsik János úgy vélte, a minden ellenzékit tartalmazó „faltól falig-összefogás” hibás elképzelés, mert összességében csökkenti az ellenzék esélyét. Kudarcnak ítélte meg, hogy a Jobbiknak, az LMP-nek és a Momentumnak korábban nem sikerült karanténba zárnia a DK-t, éppen ellenkezőleg, létrejött a „Jobbik-DK-paktum.”

Hódmezővásárhely polgármestere szerint viszont Gyurcsány leváltása a baloldaliak feladata, illetve egyetértett azzal, hogy a Demokratikus Koalíció elnöke nélkül jóval könnyebb lenne a Fidesz-KDNP-kormány megbuktatása. Leszögezte ugyanakkor, hogy a „legfőbb ellenség” nem is a Fidesz, hanem maga a korrupció, ezért például nem a szocialista Tóth Csabával képzeli el a rendszerváltást.

Kormányváltás? Ellenzékváltás? Rendszerváltás?

Puzsér Róbert rákérdezett, hogy az ellenzék leváltása nélkül vajon leváltható-e a Fidesz által kiépített rendszer, mire Pálinkás József úgy felelt, hogy előbb a kormány leváltása szükséges, csak utána jöhet szóba a rendszeré. Az Új Világ Néppárt elnöke szerint a politikában kontinuitás van, amit csak véres forradalommal lehet megváltoztatni, ezért az ellenzékváltás kifejezés számára értelmezhetetlen.

Pálinkás József

Pálinkás József

Fotó: Rosta Tibor / MTI

A Polgári Válasz elnöke, Bencsik János viszont kategorikusan az ellenzékváltás szükségessége mellett foglalt állást. Mint fogalmazott,

a rendszernek Tóth Csaba […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2021/06/30/marki-zay-peter-bencsik-janos-palinkas-jozsef-puzser-robert-vita/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Az előválasztásra több mint kilencven jelöltet vettek nyilvántartásba

Az előválasztásra több mint kilencven jelöltet vettek nyilvántartásba

Eddig összesen 115 egyéni képviselőjelölt regisztrált az ellenzéki előválasztásra, közülük 91 jelöltet vettek nyilvántartásba − tájékoztatta …