2023. március 23., csütörtökMa Emőke napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 390,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 392,00 Ft
2023.03.23. Emőke Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 390,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 392,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Putyin hónalja és huncut guruló dollárok – egy asztalhoz ültettek két vitázó politikust

Hirdetés

Putyin hónalja és huncut guruló dollárok – egy asztalhoz ültettek két vitázó politikust

A vitaest leírása alapján többek között ezeket a kérdéseket tervezték körbejárni a felek: „Miben látják az ellenzék választási vereségének legfőbb okait? Mi okozta az Európa-rekorder inflációt, hogyan befolyásolták azt a kormány intézkedései, milyen megoldás van rá? Mennyiben írta át a háború a magyar energiastratégiát?”

A Scrutonban az előző héten Menczer Tamás kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkár, valamint Tompos Márton momentumos országgyűlési képviselő részvételével tartottak külpolitikai fókuszú vitát, az akkori eseményről itt számoltunk be.

Tordai Bence azzal kezdte, hogy 2022 a zöld igazságok éve volt, amikor sokan ráébredtek arra, hogy amit a zöldek mondanak, az a valóság, „ami a legdurvábban, legközvetlenebbül határozza meg a hétköznapokat”, idesorolta az energiaválságot és az élelmiszerválságot.

A Párbeszéd társelnöke szerint már senkinek nem kell bizonygatni, hogy mit jelent a klímakatasztrófa, mit jelentenek az aszályok, a hőhullámok vagy a vízhiány.

Hirdetés

Dömötör Csaba úgy foglalta össze 2022-t, hogy a váratlan események éve volt. Több mint egy éve azon gondolkodtak, hogy magunk mögött hagytuk-e a járványt, erre jött a háború. Az államtitkár szerint nem mindegy, van-e olyan kormánya az országnak, amely ilyenkor is képes az ország érdekeit szem előtt tartani.

„Rossz ellenzéki kampány volt”

Tordai Bence nemzetközi szervezeteket idézve kiemelte, hogy szabad, de nem tisztességes volt a választás, ellenzékként „egy pártállammal megyünk szembe”. Ezzel együtt elismerte, hogy

ez egy rossz ellenzéki kampány volt,

amiben helyenként akadtak jó teljesítmények, például Budán.

A Párbeszéd társelnöke kifejtette: félmillió ember az utolsó hetekben határozta el magát egyik vagy másik oldal mellett, a Fidesznek pedig volt néhány erős állítása, amelyek úgy szóltak, hogy ellenzéki győzelem esetén adóemelések lennének, megszűnne a rezsicsökkentés, és Magyarország belesodródna a háborúba. Tordai Bence szerint mindegyikről kiderült, hogy nem igaz, vagy pont azzal vádolt a Fidesz, amit később ők valósítottak meg.

Dömötör Csaba azzal egyetértett, hogy ez egy rossz ellenzéki kampány volt, azt érdekes dolognak nevezte, hogy milyen összeállításban álltak rajthoz a választáson. A döntő tényezők közül hármat emelt ki: háborús helyzetben a béke kérdése a meghatározó, a magyarok azt üzenték, hogy békét szeretnének, és ki akarnak maradni a háborúból, az ellenzéki pártok pedig támogatták a fegyverszállításokat.

Az államtitkár azzal folytatta, hogy az ellenzéki pártok dolláralapra helyezték a kampányukat, az Egyesült Államokból érkezett támogatás szuverenitási, beavatkozási kérdéseket vet fel, és azt is, hogy kit képviselnek az ellenzéki politikusok. Harmadikként azt említette, hogy az ellenzék választási programja megmutatta, adóemeléseket vezettek volna be.

Tordai Bence leszögezte, hogy nekik volt programjuk, szemben a Fidesszel.

Azt gondolja, hogy zöld, baloldali szempontból vállalható kompromisszum született, amivel Magyarország jobban járt volna. Hangsúlyozta azt is, hogy a nagyvállalatok fizettek volna több adót, „ez nem megszorítás”, ellentétben a katás adózás szabályainak megváltoztatásával vagy a jövedelmek inflálásával.

Dömötör Csaba reakciójában rámutatott, hogy a társasági adókulcsot alacsonyan szeretné tartani a kormány, az szja is magasabb volt korábban, az ellenzéki oldalon viszont „arról beszélnek, hogy a gazdagok fizessenek többet, sok javaslat mégis arról szól, hogy már az átlagjövedelemnél bekapcsolna a magasabb kulcs”. A katás adózásról megjegyezte, hogy az ellenzék nem támogatta a bevezetését sem, miközben új adókat hoznának, ilyen például a karbonadó.

Dömötör Csaba

Dömötör Csaba

Fotó: Papajcsik Péter / Index

A kormánypárti politikus kitért a globális minimumadóra is: „ez Magyarország versenyképességét alapvetően befolyásolná”, sok olyan ország erőlteti ezt, ahol magasabb a társasági adó, náluk ez nem jelentene adóemelést.

A Fidesz a versenyképességet a nagytőke kiszolgálására alapozza

– vágott vissza Tordai Bence, hozzátéve: elsősorban a kiskeresetűekre rakódó terheket csökkentenék, a minimálbérig adómentességet vezetnének be.

Az önök miniszterelnök-jelöltje nem is támogatta a minimálbért, ez a kormány pedig emelte

– szúrt oda Dömötör Csaba.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2023/02/02/domotor-csaba-tordai-bence-fidesz-parbeszed-kormany-ellenzek-vita-valasztas-energiavalsag-haboru-inflacio/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Kutyákat sétáltató gyalogosokat gázolt el egy férfi Győrben

Kutyákat sétáltató gyalogosokat gázolt el egy férfi Győrben

A keddi baleset Győr központjához közel történt. Egy szentesi férfi Volkswagen típusú személyautójával az egyik …