2023. március 28., keddMa Gedeon napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 356,00 Ft | CHF: 388,00 Ft
2023.03.28. Gedeon Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 356,00 Ft | CHF: 388,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Putyin hatalmasat tévedett, és ez a Nyugatot is meglepte

Hirdetés

Putyin hatalmasat tévedett, és ez a Nyugatot is meglepte

A beszélgetést azzal kezdtük, hogy egyáltalán tisztázódott-e, mi is az oroszok célja az invázióval. Tálas Péter szerint Moszkva azt szeretné, hogy Ukrajnát bevonja az érdekszférájába, keményebben fogalmazva: meg akarja szüntetni az ukrán nemzetállamot. Bendarzsevszkij Anton úgy vélte, hogy Oroszország megerősödésével eljött a pillanat, amikor beindult az expanzió, az orosz birodalom ismételt kiépítése.

Az orosz-ukrán háború lényegében támadás a régi világrend lebontására

Hirdetés

Tálas szerint az oroszok ott számították el magukat, hogy a kezdet kezdetén politikai és nem katonai megoldásban gondolkodtak, hiszen egy korlátozott katonai műveletről beszélnek folyamatosan, nem kiterjedt háborúról. Tehát gyorsan eltüntetik Zelenszkijéket, és a helyükre egy bábkormányt ültetnek. A forgatókönyv pedig a 2014-es krími helyzethez hasonlítana, amikor a Nyugat csak üveges szemekkel bámult az annexióra, de érdemben nem sok mindent tett megtorlásul.

Azonban – váratlan fordulatként – Zelenszkij a helyén maradt, és az ukrán társadalom úgy döntött, ellenállunk. Ez komolyan meglepte Putyint éppúgy, mint a Nyugatot.

Sokan számoltak a háborúval, de azzal senki nem számolt, hogy egy ekkora léptékű, kiterjedt háborúvá szélesedik a konfliktus. Az elején maga a Nyugat sem számított arra, hogy neki bármilyen formában meg kell majd segítenie Ukrajnát

– hangsúlyozta az intézetvezető. 

Bendarzsevszkij arra utalt, hogy bár bemutattak csilli-villi új fejlesztésű fegyvereket a parádékon, de azok sorozatgyártása még nem kezdődött el. Ami viszont tényleg fontos, hogy új fegyvertípusok debütáltak ebben a háborúban, drónokkal még ilyen kiterjedt konfliktusban nem harcoltak, és rettenetesen felértékelődött a hírszerzés és az információ szerepe. Ukrajna gyakorlatilag valós időben kapja az infókat a nyugati támogatóktól arról, hogy milyen orosz csapatmozgások és hol történnek, merre vannak a parancsnoki állások és a logisztikai célpontok. Ez pedig a háború elején döntő fontosságú volt az ukránok számára.

Ez egy hibrid háború

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2023/02/24/kibeszelo-bendarzsevszkij-anton-talas-peter-ukrajna-oroszorszag-haboru-evfordulo/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Óriási tűz van a gyáli szeméttelepen

A Kőrösi úton kigyulladt hulladék-feldolgozóban mintegy ötszáz négyzetméteren égnek a papírbálák. A lángok már egy …