2024. július 15., hétfőMa Henrik napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 392,00 Ft | USD: 360,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
2024.07.15. Henrik Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 392,00 Ft | USD: 360,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Pszichózis, trauma, kábítószerek – legalizációval oldanák az ukránok a stresszt

Hirdetés

Pszichózis, trauma, kábítószerek – legalizációval oldanák az ukránok a stresszt

A napokban lépett hatályba Ukrajnában a tavaly év végén elfogadott törvény, mely legalizálja az orvosi célú marihuána használatot. A döntéssel elsősorban a katonák közérzetét kívánják javítani, az általuk elszenvedett poszttraumás stressz szindróma (PTSD) kezelése során. Bár keleti szomszédunknál az úgynevezett rekreációs célú fogyasztás továbbra is tiltott, a Drogkutató Intézet egy egész sajtóbeszélgetést szervezett annak érdekében, hogy választ adjon arra, vajon valóban jó ötlet-e, azaz kedvező hatást gyakorol a kannabisz fogyasztás depresszióra vagy nem. 

Nem jó ötlet

A marihuána és a depresszió kapcsolatának több évtizedes irodalma van, és összefoglalóan az mondható el, hogy nem csökkenti, hanem súlyosbítja a depressziót. Több ezer klinikai vizsgálat támasztja ezt alá – hangsúlyozta a Drogkutató Intézet igazgatója, Haller József, hozzátéve, hogy a kannabisz fogyasztás elhagyását követő 4-5 év múlva csökken az ugyancsak évek alatt kialakult depresszió. Eloszlatva egy tévhitet azt is jelezte, hogy – az Ukrajnában is szóban forgó – orvosi marihuána kifejezés nem az alkalmazott szer összetételére, hanem a felhasználás céljára utal.

Kanadában például 18 hatósági engedéllyel rendelkező, orvosi célú marihuána termék összetételét vizsgálták, ezekben a THC hatóanyag 1 és 20 százalék között változott, azaz nem lehet egy bizonyos orvosi célú kannabiszról beszélni. A hatásáról értekező (a különböző kontinenseken íródott) 22 szakcikk 60 százalékában ezért le sem írták, hogy milyen tulajdonságai voltak a felhasznált készítménynek. Többnyire a fogyasztók dönthették el, hogy milyen – licencel rendelkező – gyártó termékét alkalmazzák nála az orvosok. Míg a rekreációs célú kannabisz fogyasztás a vizsgálatok 70-80 százalékában a depressziót súlyosbította, az orvosi alkalmazás melletti használat legalább nem rontotta a páciens állapotát. Megjegyzendő azonban, hogy az orvosi marihuána hatásainak vizsgálatára a kutatók mindössze néhány hónapot szántak, míg a rekreációs fogyasztás következményeit tipikusan évekkel a fogyasztás megkezdése után mérték fel. Könnyen lehet, hogy néhány év múlva az orvosi kannabisz ugyanúgy ront a depressziós állapoton, mint a rekreációs.

De akkor mi vezeti mégis a különböző országok törvényhozóit, hogy a  kannabisz  használatot – ha különböző megkötésekkel is, de – legalizálják? Haller József magyarázata szerint a politikusok sokkal inkább döntenek a választói szimpátiák, és a közvélemény aktuális hangulata mentén, semmint a szaknyelven megírt klinikai vizsgálatok eredményeit feltáró folyóiratok cikkeinek megállapításaira támaszkodva. Azt is megjegyezte, hogy a kannabisz hívők nagyon széleskörű és gyakran hatásos propagandát folytatnak.

Hirdetés

Kérdésünkre a professzor megjegyezte, hogy a harcoló alakulatoknál a pszicho-stimulánsok fogyasztásának jelentős hagyománya van mivel elűzi a fáradságot és mozgósítja a szervezet energiatartalékait. A második világháborúban már mind a németek, mind az amerikaiak használtak amfetamin alapú szereket.

Kritikus helyzetben amfetamin hatása alatt könnyebben csap át az ember agresszióba, és kevésbé hajlamos arra, hogy feladja a harci helyzetet. Az amerikai vadászpilóták példája jelzi, hogy nem csupán képzet, hogy a szervezet ilyenkor többet képes dolgozni, hanem effektív tény

– húzta alá Haller József, hozzátéve, hogy a különböző szerek kiváltotta érzeteknek, fizikai és pszichés hatásoknak semmi köze nincs azokhoz a neurobiológiai folyamatokhoz, ami (az agyi változások miatt) függőség kialakulásához, súlyosabb esetben szenvedélybetegséghez vezet. Sajnálatos, de köztudott, hogy ez a harci pirulák fogyasztása esetén ki is alakul.

A frontra kemény cucc kell

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2024/07/04/orosz-ukran-haboru-drog-katona-kannabisz-amfetamin/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Mentőautó borult fel Budapesten, a Bocskai úton

Mentőautó és személygépkocsi ütközött vasárnap délután Budapest XI. kerületében a Bocskai úton, a mentő a …