2024. július 18., csütörtökMa Frigyes napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 390,00 Ft | USD: 356,00 Ft | CHF: 403,00 Ft
2024.07.18. Frigyes Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 390,00 Ft | USD: 356,00 Ft | CHF: 403,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / PSZ-évértékelő: A pedagógusbéremelés egyelőre nem oldotta meg a tanárhiányt

Hirdetés

PSZ-évértékelő: A pedagógusbéremelés egyelőre nem oldotta meg a tanárhiányt

Totyik Tamás, a PSZ elnöke elmondta, a béremelések ellenére nem csak az iskolai oktatásban van nagyfokú pedagógushiány, hanem az óvodákban is, emellett a pedagógusoknak hamarosan az óvodai Kréta rendszer bevezetésével is meg kell küzdeniük. Vékony Tamásné, a PSZ óvodapedagógiai tagozatának vezetője pedig úgy fogalmazott, a legnagyobb bonyodalmat az okozta, hogy az önkormányzatok nem tudták, milyen szempontok alapján osszák el a béreket, ezért máig nem állt helyre a rend az óvodapedagógusok béreiben.

Vannak önkormányzatok, akik a minimálisan kötelező összegeket, százalékokat emelték a béreken és vannak olyan önkormányzatok vagy fenntartók, akik az első pillanattól nagyon szépen megadták a 32,2 százalékot

– mondta Vékony Tamásné, majd a NOKS-osokra (pedagógusok és egyes nevelést és oktatást közvetlenül segítő munkakörben foglalkoztatottakra), vagyis a pedagógiai asszisztensekre és a dajkákra kitérve hozzátette: az ő bérrendezésük máig nem valósult meg, pedig a béremelés mellett abban is bíztak, hogy a NOKS-osok számát is emelik majd az óvodákban. Az új, óvodai nevelő szakmával kapcsolatban kifejtette: nagyon meglepte a szakmát, és egyelőre nem tudják, hogyan áll majd össze a képzésük, de az sem világos számukra, hogy milyen jogkörrel, szereppel és feladatokkal kapcsolódnak be az óvodai csoportokba.

Hirdetés

Szeptember 1-jétől az iskolákban már jól ismert Kréta rendszer oviKréta néven kerül bevezetésre az óvodákban. Vékony Tamásné szerint azonban a rendszer bevezetésének feltételei még nincsenek megteremtve az intézmények számára.

Korszerűsíteni kell a NAT-ot

Mint emlékeztettek, a 2020-ban bevezetett új Nemzeti Alaptanterv (NAT) most futott ki először az érettségire, ráadásul az érettségi struktúrája is új ebben az évben. Bedő Katalin, a Szentesi Horváth Mihály Gimnázium tanára szerint ez nem okozott gondot, ám az már igen, hogy a korábbinál is több tényanyagot kell megtanítaniuk a gyerekeknek, miközben kevesebb óraszámuk van rá.

A Nemzeti Alaptantervnek korszerűsítésre és modernizálására van szüksége, az oktatási szakembereknek és a különböző tudományágak képviselőinek bevonásával

– hangsúlyozta a gimnáziumi tanár. Totyik Tamás, a PSZ elnöke ezzel kapcsolatban elmondta, az idén rosszul teljesítettek a magyar diákok a PISA- és az OECD-teszteken, ami szintén azt mutatja, hogy szükség van a NAT korszerűsítésére.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2024/06/20/pedagogusok-szakszervezete-evertekelo-pedagogus-beremeles-nat-ovikreta/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Dübörög a paksi beruházás, Szijjártó Péter a Roszatom vezetőivel tárgyalt Isztambulban

Dübörög a paksi beruházás, már kilencszáz ember dolgozik a helyszínen, és ez a szám folyamatosan …