2023. március 27., hétfőMa Hajnalka napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 358,00 Ft | CHF: 391,00 Ft
2023.03.27. Hajnalka Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 358,00 Ft | CHF: 391,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Pörköltet csináltak a kilőtt hódokból, ez már barbarizmus?

Hirdetés

Pörköltet csináltak a kilőtt hódokból, ez már barbarizmus?

Egyre csak szaporodnak a hódok a Szikrai Holt-Tiszán, az alpári holtág területén, valamint a lakiteleki Tőzegbányánál. A helyi lapok arról számoltak be, hogy a rágcsálók tevékenysége miatt a horgászterületek is veszélybe kerültek, ugyanis a fák olyan állapotban vannak, hogy bármikor kidőlhetnek.

A Bács-Kiskun megyei hírportál szerint a legkritikusabb helyzet Tőzegbányánál van, ahol a hódok egyes helyeken már szinte minden fát megrágtak. A lapnak nyilatkozó, a Szikrai Holt-Tisza kis részének egyik tulajdonosa azzal oldotta meg a problémát, hogy körbekerítették a meg nem rágott fákat dróttal, hogy ne tudják megrágni a rágcsálók.

Még tavaly kérvényezték a gyérítést

A fent említett módszert egyébként Tiszaalpáron is alkalmazzák, ahol az önkormányzat még tavaly év végén kérelmezte a hódok gyérítését. A Kiskunsági Nemzeti Park ezzel kapcsolatban a Bács-Kiskun megyei portálnak azt a választ adta:

„Tiszaalpár Nagyközség Önkormányzat kérelmére indult, az eurázsiai hód gyérítésének engedélyezésére irányuló eljárásban a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság mint a működési területén lévő országos jelentőségű védett természeti területek, Natura 2000-területek és védett természeti értékek természetvédelmi kezelője nyilatkozatot tett a Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztálya részére. Fontos tudni, hogy az önkormányzat által megjelölt egyik ingatlan országos jelentőségű védett természeti területnek minősül.”

Hirdetés

Válaszukban azonban arra is kitértek, hogy szerintük „a Kiskunsági Nemzeti Park Szikra és Alpári-rét törzsterület, egyben a Natura 2000-hálózat részét képező, a kérelmező tulajdonában lévő, valamint védett természeti terület részét nem képező ingatlanokon az eurázsiai hód állományszabályozása nem sért természetvédelmi érdeket, mivel a faj állományának fennmaradását nem veszélyezteti, de mindez csak számos kikötés betartása mellett valósulhat meg”.

Az elejetett egyedek száma azonban nem haladhatja meg a tízet, ezenfelül pedig azt is figyelembe kell venni, hogy kizárólag szaporodási időszakon kívül, 2023. március 15-ig végezhető gyérítés.

Hőkamerával vadásznak a rágcsálókra

A feladatot meg is nyerte magának a helyi vadászegyesület, akik azonnal akcióba léptek: az engedélyezett tízből négy hóddal már végeztek is.

Popper Zsolt halőr a megyei lapnak azt is elmondta: nagyon nehéz kilőni a rágcsálókat, ugyanis sötétedés után bújnak elő rejtekhelyükről, így nehéz észrevenni őket.

Már tudom, hogy csak hőkamarával lehet a mozgásukat követni. Éppen ezért nappal nem is érdemes őket figyelni

– magyarázta a halőr, aki szerint egy ilyen akció minden vadász számára különleges élményt jelent.

Pörkölt készült az első áldozatból

A kilőtt hódok történetének nem mindennapi epizódja azonban talán az lehet, hogy Tiszaalpáron az először kilőtt példányból pörköltet készítettek. Aki evett belőle, azt mondta, hogy a húsa hasonlít a borjúéhoz vagy a bárányéhoz.

Vancsura István polgármester, aki maga is vadász, javasolta, hogy a kilőtt állatokat a vadászegyesület főzze meg, és aki enni akar belőle, az kóstolja meg.

Az állatok egyébként húsz-harminc kiló súlyúak – jegyzi meg a <a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2023/01/25/hod-bacs-kiskun-megye-holt-tisza-gyerites-allatok/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Tovább csökken az élelmiszerárak inflációja

Hétfő reggel már írtunk arról, hogy a SPAR-nál is bejelentettek egy nagy árcsökkentő programot. Az …