2022. december 1., csütörtökMa Elza napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 410,00 Ft | USD: 392,00 Ft | CHF: 416,00 Ft
2022.12.01. Elza Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 410,00 Ft | USD: 392,00 Ft | CHF: 416,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Pontosan mit vállalt a magyar kormány az uniós pénzekért?

Hirdetés

Pontosan mit vállalt a magyar kormány az uniós pénzekért?

November 15-én hatályba lépett a büntetőeljárási törvény módosítása, amely lehetőséget ad arra, hogy a vádhatóság által „ejtett”, súlyos korrupciós jellegű ügyekben bárki felülbírálati indítvánnyal, kiegészítő pótmagánváddal élhessen. Az Európai Bizottsággal is egyeztetett új szabályozásra már az Alkotmánybíróság is rábólintott – írtuk délelőtti cikkünkben.

Polt Péter elmagyarázta

„Az új, különleges eljárás lényege, hogy a magán- és jogi személyek széles körben közvetlenül a bíróságnál indítványozhassák az általuk megjelölt személy bűnösségének megállapítását. Ezt lehet kiegészítő pótmagánvádnak nevezni, ami nem vádkikényszerítés, mert az állam büntetőigényét továbbra is kizárólag az ügyészség érvényesíti, a bíróság pedig változatlanul nem utasíthatja vádemelésre az ügyészséget” – kezdte Polt Péter a Magyarország Ügyészsége Facebook-oldalra feltöltött videóban.

A legfőbb ügyész azzal folytatta, hogy az új szabályozás a már létező pótmagánvád kiterjesztése, a pótmagánvád alapján a sértett eddig is vádlóként léphetett fel, ha az ügyészség vagy a nyomozó hatóság a feljelentést elutasította, az eljárást megszüntette vagy az ügyészség a vádat ejtette.

A videóban elhangzik az is, hogy Polt Péter már egy 2019-es tanulmányban javasolta az Európai Ügyészség lehetséges alternatívájaként a pótmagánvád kiterjesztését és új szabályozását az uniós költségvetést érintő vagy azzal kapcsolatos bűncselekmények területére.

Hirdetés

Az új eljárás első szakaszában a közhatalom gyakorlásával és a közvagyon kezelésével összefüggő kiemelt bűncselekmények esetében, ha a nyomozó hatóság vagy az ügyészség a feljelentést elutasította vagy az eljárást megszüntette, felülbírálati indítvány benyújtására van lehetőség. Az eljárásban kötelező a jogi képviselet.

A videóban felsorolják ezeket a kiemelt ügyeket is:

  • korrupciós bűncselekmények,
  • hivatali visszaélés,
  • nemzeti vagyonban kárt okozó vagyon elleni bűncselekmények súlyosabb esetei,
  • […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2022/11/15/buntetoeljaras-birosag-ugyeszseg-polt-peter-europai-bizottsag-unios-penzek/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Megbukott a meggyes sör, visszahívta a Nébih

Megbukott a meggyes sör, visszahívta a Nébih

Lehetséges sérülésveszély miatt az Auchan Magyarország Kft. visszahívta és a forgalomból is kivonta a 0,33 …