2022. július 6., szerdaMa Csaba napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 409,00 Ft | USD: 400,00 Ft | CHF: 412,00 Ft
2022.07.06. Csaba Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 409,00 Ft | USD: 400,00 Ft | CHF: 412,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Polt Péter javaslata: Az Európai Ügyészség lépjen fel pótmagánvádlóként

Hirdetés

Polt Péter javaslata: Az Európai Ügyészség lépjen fel pótmagánvádlóként

Az Európai Unió és Magyarország közötti jogállamisági vita egyik visszatérő eleme, hogy hazánk nem csatlakozott az Európai Ügyészséghez (EPPO), amelynek egyik legfontosabb feladata az uniós pénzek felhasználásának ellenőrzése.

Határokon átnyúló áfacsalások

Az EPPO fellép a tízezer euró értéket meghaladó csalások és a tízmillió eurónál nagyobb kárt jelentő, határokon átnyúló áfacsalások ellen. A szervezet a gyakorlatban úgy működik, hogy az EPPO ügyészeket delegál a csatlakozott tagállamokba, akik a nemzeti ügyészi és nyomozó hatóságokba tagozódva, de azoktól függetlenül végzik munkájukat. Utasításokat az EPPO központjától kaphatnak, és legalább ugyanolyan hatáskörökkel kell rendelkezniük, mint a nemzeti ügyészségek, nyomozó hatóságok munkatársainak. 

Az EPPO-nak két szintje van.

A stratégiai szinthez tartozik:

Hirdetés

  • az európai főügyész, aki az ügyészség tevékenységét irányítja, és szervezi a munkáját, valamint
  • az ügyészi kollégium, amely a stratégiai döntéshozatalért felel.

Az operatív szintet alkotják:

  • a delegált európai ügyészek, akik a nyomozások és a büntetőeljárások lebonyolításáért felelnek, és
  • az állandó tanácsok, amelyek ellenőrzik és irányítják a vizsgálatokat, és operatív döntéseket hoznak.

Az EPPO 2021. június 1-jén kezdte meg működését, és jelenleg 22 tagállam vesz részt a kezdeményezésben. 

Magyarország nem csatlakozott a szervezethez, mert azt az álláspontot képviseli, hogy korábban is léteztek uniós korrupcióellenes szervezetek, mint az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) vagy az Eurojust. másrészt szuverenitási kérdés lemondani az állam büntetőigényének kizárólagos képviseletéről.

Együttműködnek az EPPO-val

Ezért is kísérte nagy érdeklődés a május 11–13-án zajlott bécsi konferenciát, amelyen az EPPO-ról, a magyar ügyészség és az uniós társszervezetek együttműködéséről tartott előadást Polt Péter. A legfőbb ügyész az Európai Unió tagállamainak ügyészségeit tömörítő szervezet, a Nadal Network ülésén felvetette:

az EPPO az unió pénzügyi érdekeit sértő bűncselekmények esetében akár pótmagánvádlóként is felléphet, amire a magyar jogrendszer ma is lehetőséget ad.

Az Európai Uniót – ebben az esetben mint sértettet – a pótmagánvádas eljárás során akár az Európai Ügyészség is képviselheti.

Polt Péter emlékeztetett, hogy az Európai Ügyészséggel 2021 áprilisában Magyarország Ügyészsége munkamegállapodást kötött – a szervezetben nem részt vevő országok közül elsőként és egyedüliként. A legfőbb ügyész szerint az együttműködésük zökkenőmentes és hatékony. Azt is megemlítette, hogy 2022 márciusáig az EPPO nyolc európai nyomozási határozatot bocsátott ki Magyarország irányába, amelyből hármat már teljes egészében végrehajtottak. Mint megjegyezte: igyekeznek a lehető leggyorsabban eljárni az EPPO kéréseinek megfelelően.

Az OLAF és az Eurojust

Polt Péter kitért arra is, hogy a magyar ügyészség az OLAF igazságügyi ajánlásainak 100 százalékában eljárást indít, vagy ha már folyamatban van egy eljárás, […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2022/05/23/polt-peter-javaslata-szerint-az-europai-ugyeszseg-lepjen-fel-potmaganvadlokent/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Több vonalon is módosul a vasúti menetrend

Több vonalon is módosul a vasúti menetrend

A közlemény szerint a vasúti híd építése új fázisba érkezik a nyáron, ezért a munkálatokhoz …