2020. március 28., szombatMa Gedeon napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 354,00 Ft | USD: 322,00 Ft | CHF: 334,00 Ft
2020.03.28. Gedeon Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 354,00 Ft | USD: 322,00 Ft | CHF: 334,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Politikai leszámolásra használt veszélyhelyzet

Hirdetés

Politikai leszámolásra használt veszélyhelyzet

Ez egy politikai revans

Hirdetés

– fogalmazott Fodor Tamás, Nagykanizsa ellenzéki önkormányzati képviselője. Ő egyike annak az öt tanácsnoknak, akit Balogh László, a város fideszes polgármestere visszahívott pénteken, hogy csökkentse az önkormányzat kiadásait. “Rendkívüli helyzetben nincs lehetőség parttalan vitákra, most gyors, operatív, felelősségteljes munkára van szükség” – indokolta Balogh a személyi döntést. 

A koronavírus miatt elrendelt veszélyhelyzetben jóval szélesebb jogkörük van a polgármestereknek, így számos olyan kérdésben egyedül dönthetnek, amelyek segítenek a hatékony védekezésben. Van ahol viszont nem csak a védekezésre gondolnak a városvezetők.

Véghezvitte, amit október óta nem sikerült 

Nagykanizsán októberben kormánypárti polgármestert választottak, ám a képviselő-testületben többségbe került az ellenzék. A kialakult patthelyzetet és a végtelen vitákat jól mutatja, hogy október óta nem sikerült alpolgármestert választani, hiába küldött a Zala Megyei Kormányhivatal törvényességi felhívást is az önkormányzatnak. 

Balogh a Fidesz frakcióvezetőjét, Bizzer Andrást javasolta, de az ellenzék többször is leszavazta a jelöltet. Most a polgármester – kihasználva a rendkívüli helyzetet – az ellenzék megkerülésével saját hatáskörben kinevezte Bizzert. “Mivel egy város veszélyhelyzetben nem maradhat döntéshozó vezető nélkül, és sajnos bármelyikünkkel, így velem is történhet nem várt esemény” – írta a döntés hátteréről.

Fodor szerint azzal nincs probléma, hogy a polgármester kinevezett egy alpolgármestert, ez ebben a helyzetben valóban egy szükséges lépés volt, “megítélésünk szerint ugyanakkor alkalmatlan az alpolgármester erre a feladatra” – fogalmazott a politikus.

Átvette az önkormányzati cégek irányítását

Balogh csökkentette ezen kívül a képviselői tiszteletdíjakat is, és átvette az önkormányzati cégek feletti tulajdonosi jogok gyakorlását. Fodor szerint ez utóbbi már egyértelműen a hatalommal való visszaélés. “Veszélyhelyzetben a polgármester csak a veszélyhelyzettel összefüggésben dönthet a képviselő-testület és a bizottság nélkül – mondja.  –

Van aki azonban úgy gondolja, hogy a rászakadt hatalommal bármit megtehet.

Kerestük Balogh Lászlót is, hogy megkérdezzük, mi indokolta a tanácsnokok visszahívását és a képviselői díjak csökkentését, de a sok teendőjére hivatkozva nem kívánt nyilatkozni. Az írásban feltett kérdéseinkre csak a a korábban kiadott közleményét küldte el, azzal a kiegészítéssel, hogy a kormányhivatallal előzetesen egyeztetett a döntésekről.

Balogh László, Cseresnyés Péter és Tóth Nándor átvágja a nemzeti színű szalagot a Nagykanizsát a Csónakázó-tóval összekötő új kerékpárút átadásán 2019. szeptember 6-án.

Balogh László, Cseresnyés Péter és Tóth Nándor átvágja a nemzeti színű szalagot a Nagykanizsát a Csónakázó-tóval összekötő új kerékpárút átadásán 2019. szeptember 6-án.

Fotó: Varga György / MTI

Szekszárd és Komló volt a példa

“Nem ez az első eset, hogy ilyen döntések születtek, mióta a különleges jogrend érvényben van” – mondta megkeresésünkre Dojcsák Dalma, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogásza. 

Pár napja Komlón és Szekszárdon is hasonló történt. Komló polgármestere, Polics József egymaga döntött a város idei költségvetéséről, és lenullázta a képviselők fizetését is.

Szekszárd polgármestere, Ács Rezső szintén <a href="https://index.hu/belfold/2020/03/13/szerkszard_polgarmester_egyszemelyi_dontes_koltsegvetes_elfogadas/" […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2020/03/25/nagykanizsa_balogh_laszlo_polgarmester_koronavirus_magyarorszagon_onkormanyzatok_rendeletei_szerkszard_komlo/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Ötven helyett 136-tal repesztett egy autós Tatabányán

Ötven helyett 136-tal repesztett egy autós Tatabányán

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, És vannak, akik az Indexet olvassák. Támogass te is! Egy …