2022. július 6., szerdaMa Csaba napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 404,00 Ft | USD: 392,00 Ft | CHF: 407,00 Ft
2022.07.06. Csaba Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 404,00 Ft | USD: 392,00 Ft | CHF: 407,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Pokoli hőségben, hegyekben áll a szemét Pest megyében, de senki nem viszi el

Hirdetés

Pokoli hőségben, hegyekben áll a szemét Pest megyében, de senki nem viszi el

Sződligeten kezdődött 2022. június 7-én. A kirakott szelektív hulladékot a Duna-Tisza közi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. (DTKH) egyszerűen a helyszínen hagyta. Erről ugyan tájékoztatást is adott, de a lavina ekkor már elindult. A társaság oldalán sorban jöttek az értesítések, hogy hol, mely településeken fogyott el a kapacitásuk. Mára már mintegy 40 település szerepel azon a listán, amelyen a cég a lakosság türelmét kéri, amiért a zöldhulladékot vagy a szelektív hulladékot nem tudja a korábbi rend szerint összegyűjteni.

Az esedékes zöld hulladékgyűjtést a településen kollégáink nem tudták elvégezni. A pótlás kapacitás függvényében történik. Kérjük, hogy helyezzék ki, vagy hagyják ki a hulladékokat az ingatlanok előtt. A gyűjtésig szíves türelmüket kérjük.

Az érdeklődők ezzel a formaszöveggel találkozhatnak számos település honlapján. A több mint 10 napja tartó hulladékkáosz folyamatosan növekszik, nem meglepő, hogy az érintettek efféle levelekkel bombázzák településük vezetését:

Hirdetés

A DTKH a mai napra ígérte a múlt heti zöldhulladék-elszállítást (még ma is ezt mondták a telefonban), amit természetesen most se sikerült nekik teljesíteniük. (Hozzáteszem, a csomagolási hulladékot sem sikerült elszállítaniuk…) Érdeklődnék, hogy nem tudnának-e lépni Önök ez ügyben? Szerintem nem normális, hogy rendesen fizetünk egy olyan szolgáltatásért, amit nem teljesítenek rendesen, és egy hónapig rohad minden háznál a zöldhulladék, amitől az egész város bűzlik már.

Az érintettek a tapasztalt szeméthelyzet miatt az önkormányzatok ajtaján dörömbölnek, a probléma gyökere a DTKH Kft.-nél keresendő. A cég gazdasági vezetője hétfőn levelet küldött az önkormányzatoknak, amiben azt írták, hogy a társaságot elérte az akut munkaerőhiány. A probléma Kecskemét, Cegléd, Vác, Izsák, Kiskunlacháza, Kerepes, illetve ezen városok térségeit érinti. Amint megírtuk, tehergépjármű-vezetői és szemétszállítási rakodó álláskörbe keresnek jelentkezőket, a toborzáshoz a települések támogató segítségét kérik.

Kisebb publicitást kapott ugyanakkor, hogy a DTKH Kft. még májusban átfogó ellenőrzést végzett a kukások körében, ennek nyomán pedig egy sor munkavállalóját kirostálta, mivel kiderült, hogy nem megfelelően végezték a feladatot: a GPS-rendszer szerint nem minden utcát jártak végig, több ingatlant vagy településrészt simán kihagytak.

Még mindig fújja a szelektívet a szél, és áztatja az eső. Továbbra sincs időpont, mikor viszi el az államosított szemétszállító a szelektívet. Az a hír terjed, hogy az agyontúlóráztatott, de ki nem fizetett kukások nem vették fel a munkát

– dohog Juhász Béla, Sződliget polgármestere, Gyuricza László, Kerepes vezetője a helyzetről fotókat is posztolt.

Recseg-ropog a hulladékszállítási rendszer 

Ecser polgármestere, Gál Zsolt a kialakult helyzetet tágabb kontextusba helyezve arra emlékeztetett közösségi oldalán, hogy a hulladékszállítás helyi rendszerét néhány évvel ezelőtt még az önkormányzatok szervezték. A települések saját maguk választhatták ki a szolgáltatót, ám a központi irányítás változtatott a szabályozáson, a határozott idejű szerződések lejárta után már csak magyar szolgáltatókkal szerződhettek a települések. Nem sokkal később újabb fordulat állt be a rendszerben, az önkormányzatokat kötelezték, hogy társulások formájában lássák el a feladatot.

A társulás összeállt, a pályázatra egyetlen jelentkező volt: a DTKH.

Aztán ismét változás történt, az elszállításért fizetendő díjat nem közvetlenül a szállítónak, hanem egy központi szervezetnek, […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2022/06/22/hagyjak-kint-a-szemetet-javasolja-a-szemetszallito-ceg-de-elvinni-nem-tudja/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Az Európai Tanács elnöke: Nincs jogom megmondani a magyaroknak, hogy kit küldjenek Brüsszelbe

Az Európai Tanács elnöke: Nincs jogom megmondani a magyaroknak, hogy kit küldjenek Brüsszelbe

Daniel Freund zöldpárti EP-képviselő az Európai Tanács elnökének válaszát saját Twitter-oldalán tette közzé. Charles Michel …