2023. március 20., hétfőMa Klaudia napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 398,00 Ft | USD: 373,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
2023.03.20. Klaudia Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 398,00 Ft | USD: 373,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Péterfalvi Attila: Botrányos Brüsszel csiki-csuki játéka

Hirdetés

Péterfalvi Attila: Botrányos Brüsszel csiki-csuki játéka

„Európai szinten kellene rendezni a vagyonnyilatkozatok kérdését” – nyilatkozta az Indexnek Péterfalvi Attila. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke botrányosnak tartja Brüsszel csiki-csuki játékát. Mint ismeretes, az Európai Bizottság tavaly felszólította Magyarországot, hogy – a korrupció visszaszorítása érdekében – változtasson a vagyonnyilatkozatok rendszerén. Ezt röviddel megelőzően – a kormány javaslatára – az Országgyűlés szóról szóra átvette az uniós intézményekre vonatkozó szabályozást. Brüsszelnek ez nem tetszett, és tavaly nyáron kérte a korábbi rendszer visszaállítását.

Sem jogilag, sem politikailag nem védhető ez az eljárás

– mondta az elnök, aki szerint a GDPR-hoz hasonlóan közös európai uniós szabályozásra lenne szükség a vagyonnyilatkozatok nyilvánosságára vonatkozóan is.

„Több ezer vagyonnyilatkozat készül évről évre, de eddig senkit sem ítéltek még el ez alapján. Szerintem ez egy alkalmatlan eszköz” – vélekedett Péterfalvi Attila.

Hirdetés

Szerinte a nyilatkozatok alapján érdemi információhoz csupán a betörők jutnak, akik értesülhetnek arról, hogy egy-egy politikusnak, miniszternek milyen vagyontárgyai és ingatlanjai vannak, emellett csupán a bulvármédiának nyújtanak kimeríthetetlen forrást.

Péterfalvi Attila szerint a rendszerváltás után a magyar adatvédelem nagyon szigorú lett, ugyanakkor az információszabadság nagyon megengedőre sikeredett. „A jelenlegi vagyonnyilatkozati rendszer egyrészt a személyes adatok védelméhez fűződő jog aránytalan korlátozását okozza, másrészt a kitűzött adatkezelési cél eléréséhez alkalmatlan eszközt vesz igénybe. Így ezen jogszabályi rendelkezések alkotmányossága is vitatható” – mondta el a NAIH elnöke. Szerinte ezért is lenne szerencsés, ha az EU összes tagállamában közös szabályozás valósulna meg.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2023/02/02/peterfalvi-attila-nemzeti-adatvedelmi-es-informacioszabadsag-hatosag-brusszel-europai-bizottsag/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Pisztollyal és késsel is rátámadt exe új párjára egy férfi Tatabányán

A férfi március 16-án este Tatabányán sétált az utcán, amikor egy részeg férfiba botlott, aki …