2021. február 26., péntekMa Edina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 361,00 Ft | USD: 297,00 Ft | CHF: 329,00 Ft
2021.02.26. Edina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 361,00 Ft | USD: 297,00 Ft | CHF: 329,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Péterfalvi Attila: az oltási kártya használatához nemzetközi konszenzus szükséges

Hirdetés

Péterfalvi Attila: az oltási kártya használatához nemzetközi konszenzus szükséges

A kormány a múlt héten döntött a koronavírus elleni védettségi igazolvány bevezetéséről. Indított-e vizsgálatot ezzel kapcsolatban a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság a saját szempontjai alapján?

Igen, természetesen vizsgáltuk az igazolványt, sőt valójában már a járvány tavaly tavaszi kitörésekor felmerültek ezzel kapcsolatos adatvédelmi kérdések, méghozzá európai szinten, ezért az Európai Adatvédelmi Testület kérte a tagállami hatóságokat, hogy jelentsenek minden olyan alkalmazást vagy jogszabályt, amely a vírus leküzdésével kapcsolatban született. Már akkor elkezdtünk azon gondolkodni, hogy egy egy oltási igazolvány bevezetésével kapcsolatban milyen adatvédelmi kérdések merülhetnek fel. Nem ért tehát minket váratlanul a rendelettervezet, amelyhez észrevételeket is fűztünk.

Ezek egyik lényeges eleme az volt, hogy az igazolvánnyal nemcsak az oltást, hanem a védettség tényét is igazolni szükséges. Alaposan megvizsgáltuk a rendeletet, és kijelenthetem, hogy abban a formájában, ahogy a miniszterelnök aláírta, nem vet fel adatvédelmi kérdéseket, már csak azért sem, mert az oltás igazolása napjainkban amúgy is működik, hiszen a szérum beadásáról papír alapon jelenleg is adnak elismervényt. Vagyis a védettségi igazolvány ebből a szempontból nem újdonság, pusztán abból a szempontból, hogy plasztikból készül, és feltüntetik rajta azoknak az igazolványoknak az azonosítóit, amelyek szükségesek lesznek a használatához. Ilyen például az útlevél és a személyi igazolvány.

Hirdetés

Tehát az oltási igazolvány nem tartalmaz majd elektronikus adattárolót, chipet? Egy egyszerű műanyag lap lesz?

Igen. A plasztik kártyán írásban tüntetik fel a személyes természetes azonosító adatokat, valamint azt, hogy milyen oltásban részesült az illető. Ha pedig nem kapott oltást, de védett, akkor meg kell jeleníteni, hogy milyen teszt eredmények bizonyítják, hogy átesett a koronavírus fertőzésen, ami által egy ideig védettséget élvez, illetve szerepeltetni kell a védettség érvényességi idejét. És lesz még a kártyán egy optikailag olvasható adattároló kód, amely szintén a kártyán lévő adatokat tartalmazza.

Hol és ki kérheti majd az igazolvány felmutatását? Milyen felhasználási területei lehetnek? 

Azt hiszem, valóban ez lesz az igazán izgalmas kérdés az igazolvánnyal kapcsolatban. Nyilván sok minden függ attól, hogy lesz-e jogszabály ebben a vonatkozásban. Jómagam […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2021/02/17/peterfalvi-attila-adatvedelem-oltasi-igazolvany/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Gyerekrajzokat vár a BKV

Gyerekrajzokat vár a BKV

Alkotói pályázatot hirdet a gyerekek számára a BKV, a Gördülő játszóház címet viselő kiírásra a …