2022. július 4., hétfőMa Ulrik napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 398,00 Ft | USD: 381,00 Ft | CHF: 397,00 Ft
2022.07.04. Ulrik Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 398,00 Ft | USD: 381,00 Ft | CHF: 397,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Pengeélen táncol a hazai szülészeti ellátás

Hirdetés

Pengeélen táncol a hazai szülészeti ellátás

Keszler Viktória, a Másállapotot a Szülészetben! mozgalom képviselője az Index megkeresésére elmondta: sokan távoztak az elmúlt időszakban egy már alapvetően is szakemberhiányos ellátórendszerből, ki a Covid, ki az új jogviszony törvény miatt döntött így, de sokan kaptak szimplán egy jobb ajánlatot a magánellátásban.

Ezeket a folyamatokat tetézte a nyár és ezzel együtt a szabadságolások kezdete, most látszik, hogy egy-két kolléga kiesése is milyen komoly fennakadáshoz vezet, ami jól mutatja, hogy az év többi szakaszában is mennyire pengeélen táncol a rendszer

– mondta Keszler Viktória, aki szerint borítékolható volt, hogy a nyári ügyeleti beosztás megírása a szülészeteken sem lesz egyszerű, nagyon gyakori ugyanis, hogy egy-egy szakemberből, például neonatológusból (újszülöttek egészségével foglalkozó orvos) csak egy jut egy adott intézményre.

Mint ismert, Budapesten az Uzsoki Utcai Kórházban is azért állt le két napra a szülészeti ellátás, mert az intézmény június 18-án és 19-én nem tudott neonatológus ügyeletet biztosítani, anélkül szülészeti tevékenység pedig nem végezhető. A leállás alatt a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ, a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház, a Péterfy Sándor Utcai Kórház-Rendelőintézet, és Bajcsy-Zsilinszky Kórház-Rendelőintézet fogadta a szülő nőket.

Hirdetés

Ficzere Andrea, a kórház főigazgatója arról tájékoztatta a lapunkat, hogy június 20-a reggel 8 órától visszaállt a normál üzemmód a szülészeten. Arra a kérdésre, hogy a későbbiekben is számíthatnak-e az édesanyák átirányításra, azt válaszolta, hogy „hasonló probléma nem várható a jövőben, mivel hosszútávon megoldottnak tűnik az Uzsoki Utcai Kórház neonatológiai ellátása”.

Hasonló helyzet alakult ki Szolnokon, a Hetényi Géza Kórházban is, ahol júniusban 17 napra nem tudják a szülőszobai-ügyeletet kiállítani, az intézmény a weboldalán azt írta, hogy szakorvosaik közül többen nyugdíjba mentek, illetve tartósan betegek lettek, míg a rezidens orvosok közül négyen kisgyermekükkel vannak távol.

A betegtájékoztatóban jelezték ugyanakkor, hogy „folyamatosan azon dolgoznak, hogy az ellátás a korábbiakhoz hasonlóan, zavartalanul és biztonságosan működjön”. Addig is azokon a napokon, amikor az ügyeletet nem tudják biztosítani, az édesanyákat a Semmelweis Egyetem Női Klinika (102 km), a Budapest Honvéd Kórház (115 km), és a Debrecen Női Klinika (139 km) fogadja.

Lapunk levélben kereste a kórházat, arra voltunk kíváncsiak, hogy júliusra meg fog-e oldódni a probléma, de cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ. Így jártunk a Mohácsi Kórház vonatkozásában is, az intézményt amiatt kerestük, mert korábbi tájékoztatásuk szerint június 1-től „szakmaspecifikus koncentráció keretében” a szülészeti ellátást a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászat Klinika (49 km) vette át.

Az említett intézmények mellett a Fejér megyei Szent György Kórház szülészete is csak csökkentett […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2022/06/23/szuleszet-ellatas-leallas-masallappotot/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is tarolt a Fidesz

A Nemzeti Választási Iroda honlapja szerint Szamosújlakon Bégány Róbert, a Fidesz-KDNP jelöltje 171 érvényes vokssal …