2020. október 25., vasárnapMa Bianka napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 364,00 Ft | USD: 307,00 Ft | CHF: 339,00 Ft
2020.10.25. Bianka Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 364,00 Ft | USD: 307,00 Ft | CHF: 339,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Parkolóban átvett tízmilliók – az első korrupt politikus, aki börtönbe került

Parkolóban átvett tízmilliók – az első korrupt politikus, aki börtönbe került

Székely Zoltán a Független Kisgazdapárt országgyűlési képviselője és vállalkozói tagozatának elnöke volt az 1998 és 2002 közötti politikai ciklusban. Az országos listán parlamentbe jutott honatya kezdeményezésére jött létre az a bizottság, amely a közbeszerzési törvényben foglaltak érvényesülését (lett volna) hivatott vizsgálni. A környezetvédelmi beruházásokat finanszírozó Környezetvédelmi Alap Célelőirányzat (KAC) Közbeszerzési Ellenőrző Bizottságának (KEB) elnökeként a csatornázási pályázatokon nyertes önkormányzatokat, vállalkozókat keresett meg, hogy politikai kapcsolataira hivatkozva különféle előnyöket csikarjon ki.

Az emődi példa

A kisgazda honatya 1999-ben a Borsod megyei Emődön zsarolással kísérelte meg elérni, hogy a környező települések csatornázásához a KAC-ból megítélt támogatások 30%-át (139 millió forintot) megkapja, illetve a beruházás kivitelezésébe vonják be az általa megjelölt vállalkozást, a Csőszer Kft.-t. Mivelhogy az emődiek elzárkóztak az ukáz teljesítésétől, a KEB elnökeként iratokat kért be, majd a munkatársait küldte a településre.

A polgármester nem engedett a zsarolásnak, sőt,

titokban felvételt készített a Székely Zoltánnal és az általa küldött személyekkel folytatott beszélgetésekről.

A pályázatot időközben nem a Csőszer Kft., hanem az Egút Kft. nyerte meg, de ez sem hozta zavarba a politikust, mert a felvételek szerint már azt kérte, hogy a nyertes kft. alvállalkozóként bízzon meg két általa kijelölt céget, amelyek a rájuk eső megbízási díjnál néhány százmillióval kisebb értékű munkát végeznének el.

Szigetszentmiklósi csatornák

Egy évvel később a Pest megyei Szigetszentmiklóson is csatornázási munkálatok kezdődtek, ahol ugyancsak felbukkant a KEB feje. Székely minden befolyását latba vetve elérte, hogy a már eredménnyel lezárult közbeszerzési eljárást megismételjék. Majd nyomást gyakorolt az eljárást lefolytató cégre, hogy a kivitelezést a Csőszer Kft. kapja meg. A kedvenc kft.-je itt sem lett befutó, ezért közvetítő útján arra akarta rávenni a győztes PVCS vezetőjét, Balla Dánielt, hogy a munkák felét engedjék át, és még 30 millió forintot is kért készpénzben. Balla közölte Székellyel, hogy a vállalkozás nem tudja kigazdálkodni a 30 milliós összeget,

ekkor Székely már megelégedett volna 20 millió forinttal is.

És itt jött az a csavar, amire Székely nem számított: Balla a rendőrségen jelentette a zsarolási kísérletet, és az ügyészségtől olyan eszközöket kapott, amelyekkel rögzíthette a beszélgetést. Székely a pénz átadására a Gellért téri autóparkolót szemelte ki.

Nem filmforgatás

2000. október 12-én a bámészkodók azt hihették a budai parkoló környékén, hogy valami B kategóriás akciófilmet forgatnak.

Magyar-Nemzet,-2001

Fotó: Magyar Nemzet, 2001 / Arcanum Digitális Tudománytár

Balla bemikrofonozva jelent meg a találkán, miközben a parkolóban ügyészségi nyomozók és rendőrök bújtak el, akik az akció előtt elhatározták, hogy még elindulása előtt elfogják Székelyt, mert a környék forgalmas, és könnyen eltűnhet.

Utóbb a büntetőperben az akcióban részt vevő tisztek egybehangzóan állították, hogy látták, […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2020/10/12/parkoloban_atvett_tizmilliok_korrupt_politikus_fkgp_borton_szekely_zoltan/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Parkolásgátló oszlopokat telepítenek a II. kerületben

[…] A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE! Forrás: https://index.hu/mindekozben/poszt/2020/10/25/parkolasgatlo_oszlopokat_telepitenek_a_ii._keruletben/ *Tisztelt Olvasó! Amennyiben …