2024. július 22., hétfőMa Magdolna napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 390,00 Ft | USD: 358,00 Ft | CHF: 403,00 Ft
2024.07.22. Magdolna Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 390,00 Ft | USD: 358,00 Ft | CHF: 403,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Pár év alatt duplájára nőhet a BME-n végzettek fizetése

Hirdetés

Pár év alatt duplájára nőhet a BME-n végzettek fizetése

A felmérések szerint a középiskolásoknál a pályaválasztás elsődleges szempontjai között szerepel a szakterületen elérhető jövedelem, illetve hogy az érdeklődésüknek megfelelő szakokon minőségi képzést kapjanak. Bihari Péter elmondta, hogy más szakmákkal ellentétben a diplomás utánkövetések szerint annak ellenére, hogy külföldön is magas jövedelmet kaphatnak a Műegyetemen végzettek, csupán 1-2 százaléka dolgozik hazánkon kívül, főként Németországban.

„Ennek az az oka, hogy BME-s oklevéllel már pályakezdőként átlagon felül kereshetnek Magyarországon is” – emelte ki. Ez annyit jelent, hogy 50-80 százalékban a mesterképzésen továbbtanuló hallgatóik a diploma megszerzése után mérnökként 600-700 ezer forint, informatikusként 700-800 ezer, gazdasági területen végzett hallgatóik 700-800 ezer havi bruttó bérrel tudnak elhelyezkedni.

A pályakövetés szerint hat év alatt szinte megduplázzák fizetésüket volt hallgatóink

– jegyezte meg az oktatási rektorhelyettes, hozzátéve: a magas követelményrendszerrel is magyarázható munkaerőpiaci értékük, és mivel hiányszakmákról van szó, azonnali elhelyezkedést biztosít számukra a mérnöki vagy informatikai képzettség, és közgazdászaik is hasonló sikerrátával pályáznak állásokra.

Hirdetés

Új képzési területek

„A képzési színvonalat az oktatók kvalitása mellett az is meghatározza, hogy folyamatosan követjük és lépést tartunk a szakterületi trendekkel, gazdasági folyamatokkal” – mondta Bihari Péter. Az egyik ilyen az idén először indított orvosi fizikai mesterképzés, ami a képalkotó vizsgálatok, például a CT, az MR, illetve az ultrahang radiológia technikai hátterét hivatott biztosítani. Mivel hiányterületről van szó, az egyre égetőbb társadalmi szükségletek miatt hozták létre az új szakot, ahova fizikus, illetve mérnöki alapszakos diákok jelentkezhetnek, ezen a mesterképzésen értelemszerűen anatómiai oktatásban is részesülnek a hallgatók. Most először hirdették meg az országban, ezért még csak 8 jelentkező volt az orvosi fizika szakra, de egyre több érdeklődővel számolnak a későbbiekben.

Másik újdonságnak az űrmérnöki szak számít, amit néhány éve hoztak létre, idén 16 jelentkező volt a képzésre. Az űrtechnológia, a legmagasabb szintű mérnöki mellett távközlési, informatikai ismereteket is oktatnak, tehát ezeken a területeken is el tudnak helyezkedni az itt végzettek. A hallgatók emellett ténylegesen alkalmazott űreszközöket fejlesztő projektekben, például az MRC-100, a legújabb, tavaly felbocsátott magyar kisműhold fejlesztéséhez kapcsolódó programban is részt vesznek. A képzés gyökere Magyarország első műholdjáig vezethető vissza, a Masat–1 tizenkét éve állt pályára, műegyetemi villamosmérnök- és informatikushallgatók hozták létre, és az Európai Űrügynökség (ESA) által kifejlesztett Vega rakéta fedélzetén juttatták az űrbe.

Bihari Péter oktatási rektorhelyettes

Bihari Péter oktatási rektorhelyettes

Fotó: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

Duplázták az Erasmus-kvótát

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2024/07/10/felveteli-sorrend-bme-muszaki-informatikai-kepzes-fizetesek/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Vitézy Dávid fantás szelfivel üzent Lázár Jánosnak

Vitézy Dávid a milánói központi pályaudvarról jelentkezett be vasárnap délelőtt.  A volt közlekedési államtitkár egy szelfit …