2021. január 25., hétfőMa Pál napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 293,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
2021.01.25. Pál Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 293,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Papíron vagy appon, de jön a vakcinaútlevél

Hirdetés

Papíron vagy appon, de jön a vakcinaútlevél

A történet akkor kezdődött, amikor a XIX. század végén, az akkori hímlőjárvány miatt az Egyesült Államok iskoláiban egyre égetőbbé vált annak bizonyítása, hogy valaki kapott-e már védőoltást, vagy sem. A diákok és a tanárok is féltek, hogy ha közösségbe mennek, elkapják a fertőzést.

A védekezést felügyelő szervek akkoriban kezdték kiadni az oltási igazolásokat. Aztán amikor az 1960-as években kiszélesedett a sárgalázjárvány a világon, akkor a WHO, vagyis az Egészségügyi Világszervezet bevezetett egy új dokumentumot a nemzetközi utazásoknál, a jól ismert sárga könyvet. Ebbe pecsételték bele a járványügyi hatóságok (Magyarországon például a Szent László Kórház megfelelő részlegén), hogy a világ egzotikus tájaira utazók valóban megkapták a szükséges injekciókat sárgaláz vagy éppen malária ellen. Ez a könyvecske természetesen papíralapú volt.

Manapság, amikor már nemcsak szemmel látható közelségbe ért a vakcina, hanem már meg is kezdték néhány országban az oltást, és nálunk is ma-holnap megkezdődik a folyamat, felmerült a kérdés: miként lehetne igazolni korszerűbb, digitális módszerekkel, hogy valaki kapott-e oltást koronavírus ellen. Érdekes módon az infokommunikációs forradalom csúcsán a beoltott britek egy ugyanolyan kartonpapírt kaptak igazolásként az oltásukról, mint amilyet 100 évvel ezelőtt adtak ki.

Hirdetés

Dilemma: beoltották, vagy átesett a fertőzésen? Nagyon nem mindegy…

Még októberben kezdett kísérletet az ENSZ egyik szakosított részlege Észtországgal a digitális oltóanyag-igazolásokkal kapcsolatban. Eredetileg a határokon átnyúló adatkövetést vizsgálták, és egy olyan WHO-projektet, amely a szegényebb államok számára próbálta majdan elérhetővé tenni a vakcinát. Az ENSZ azt indítványozta végül, hogy a vírusból felépültek antitestjei nem jogosítják fel őket arra, hogy Covid-útleveleket kapjanak. Ennek eredményeként a WHO már azt javasolta a tagállamoknak, hogy ne állítsanak ki immunitás-útlevelet azoknak, akik felépültek a koronavírusból. Erre tromfolt az ENSZ, amely azt állítja: csak védőoltás után engedélyezzék a határátlépést az országok, a tesztelés ehhez nem elég.

Aztán persze vannak még itt komolyabb adatvédelmi és az alapvető emberi jogok védelmével kapcsolatos kérdések, már ha a digitális vakcinaútlevelekre gondolunk. 

2020-12-10T185202Z 250949049 RC2IKK95HQY1 RTRMADP 3 HEALTH-CORON

Fotó: Pool / Reuters

A Brit Immunológiai Társaság elnöke szerint remek dolog lenne, ha egy […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
http://index.hu/belfold/2020/12/26/vakcina-utlevel_applikacio_jarvany/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Mire számíthat a magyar kormány Merkel lehetséges utódjától?

Mire számíthat a magyar kormány Merkel lehetséges utódjától?

Molnár Tamás Levente, a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója az Indexnek elmondta: Laschet abban bízik, …