2020. november 24., keddMa Emma napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 360,00 Ft | USD: 303,00 Ft | CHF: 333,00 Ft
2020.11.24. Emma Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 360,00 Ft | USD: 303,00 Ft | CHF: 333,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Ovisból alsós – az Index szájbarágója az iskolaérettségről

Hirdetés

Ovisból alsós – az Index szájbarágója az iskolaérettségről

Egy kormányrendelettel 2019 nyarán eltörölték a rugalmas iskolakezdést: megszüntették a nyolcvanas évektől létező, jól bejáratott gyakorlatot, amikor az óvodapedagógus, az óvoda és a szülő közösen dönthette el, hogy a nagycsoportos iskolaérett-e, és menjen-e szeptembertől első osztályba vagy sem.

A szülők és a szakmai szervezetek minden idegenkedése és heves tiltakozása ellenére az idei tanévben várhatóan még nagyobb szigorral él az új szabályozás, miszerint a szülők ezúttal is az Oktatási Hivatalnál kérvényezhetik, hogy a hatodik életévét betöltött, így törvényileg tankötelessé vált gyermekük még egy évet maradhasson az óvodában.

Kapcsolódó

Hirdetés

Több mint 7 ezer szülő küzd azért, hogy a gyereke még az óvodában maradhasson

Péntek éjfélig lehet postára adni a kérelmet. Több ezerrel emelkedhet szeptemberben az elsősök száma.

A tavalyi év tapasztalatai alapján összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat, amiben a Pedagógusok Szakszervezetének Óvodapedagógiai Tagozatát vezető Verba Attiláné óvodapedagógus és a kötelező hatéves kori beiskolázás ügyét felkaroló, alulról szerveződő szülői közösség képviselője, Miklós György segített eligazodni az Indexnek.

Szülőként most mit tehetek, hogy a tanköteles korú gyermekem „évnyertesként” még egy évet maradhasson az óvodában?

A szülőnek 2021. január 1. és 15. között kell az erről szóló kérvényt beadnia – írja előzetes tájékoztatójában az Oktatási Hivatal.

A tavalyi tapasztalatok alapján az ehhez szükséges űrlap várhatóan január 1-jén jelenik meg az Oktatási Hivatal weboldalán.

De mégis, mit kell írni az Oktatási Hivatalnak szóló kérvénybe?

Maga a kérvény lényegében egy szülői indoklás arról, hogy a gyermekünk miért nem érett még az iskolára. Ha vannak ehhez kapcsolódó dokumentumaink, ezeket mindenképpen érdemes ugyanúgy csatolni, ám ezek hiánya sem jelenti, jelentheti a kérvény élből való elutasítását.

Ami szóba jöhet: 

 • az óvodától elkérhetjük a fejlődési napló másolatát, amelyben nyomon követik a gyermek fejlődését, amelyet az intézménynek ilyenkor oda kell adnia;
 • írásos szakvéleményt is kérhetünk az óvodapedagógustól, ő hogyan látja a gyermekünk iskolaérettségének kérdését. Velük egyébként is érdemes előzetesen konzultálni, hogy ők mit gondolnak a gyermek iskolaérettségéről;
 • ha valakinek van valamilyen szakorvostól, háziorvostól származó papírja valamilyen betegségről, például gyermekneurológiai panaszról;
 • az állami, illetve a magánszférában dolgozó logopédussal, gyógypedagógussal, pszichológussal, lényegében a gyermek fejlesztésében részt vevő összes fejlesztő szakemberrel is írathatunk szakvéleményt.

Hogy mi kell? Vagy elég? Erről nem létezik sablon, nincsenek nyilvános kritériumok. Ahogy az általunk megkérdezett szakemberek fogalmaztak,

mindenki összegyűjti, amit tud, és reméli a legjobbakat.

Sőt, az iskolaéretlenséget alátámasztó papírokat már azok a szülők is gondosan tegyék el, akiknek majd csak jövőre vagy két év múlva lesz tanköteles a gyermekük.

Mire ne hivatkozzunk az iskolaérettség alóli felmentő kérvényben?

Még ha fenn is állnak, és komoly terheket jelentenek a gyermekünk számára – például egy válásnál vagy halálesetnél –, önmagában valószínűleg nem lesz elég nehéz családi körülményekre hivatkozni. Ezeket meg lehet említeni, bár inkább onnan közelítsünk, hogy a gyerekünk hol tart a fejlődésben, van-e bármiféle elmaradása. Például hasznos iskolaérettségi szempont lehet:

 • az óvodás gyermeknek van-e részképesség hiányossága?
 • képes-e hosszabb ideig összepontosítani, akár 45 percen keresztül is?
 • van-e feladattudata, feladattartása, szabálykövető-e?
 • elég fejlett-e fizikailag?
 • érzelmileg kiegyensúlyozott?
 • elég fejlett a gondolkodása?
 • hogy állnak a finommotorikus képességei? Elegendők lesznek ezek szeptembertől […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2020/11/10/iskolaerettseg_felmentes_hivatal/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Nem érdekelték a korlátozások a keleméri presszó tulaját, játékversenyt is rendezett

Nem érdekelték a korlátozások a keleméri presszó tulaját, játékversenyt is rendezett

A nyitva tartást és a gyülekezést is tiltó kormányrendelet ellenére  játékversenyt rendezett az üzemeltető a …