2022. január 19., szerdaMa Sára napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 313,00 Ft | CHF: 342,00 Ft
2022.01.19. Sára Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 313,00 Ft | CHF: 342,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Óvintézkedések nélkül az iskolák gócpontokká válnak

Hirdetés

Óvintézkedések nélkül az iskolák gócpontokká válnak

Hazánkban is dübörög a koronavírus negyedik hulláma, emelkednek az esetszámok, stabilan napi száz fölött van a halálos áldozatok száma, és továbbra is sokakat ápolnak kórházban. Az Adom Diákmozgalom úgy véli, elérkezett a pillanat, amikor tenni kell valamit, a romló járványhelyzet ugyanis az iskolákban is lecsapódik.

Már hétezren aláírták azt a petíciót, amelyet a változás reményében indítottak, de a kormány egyelőre csak azt a jogkört adta az igazgatók kezébe, amelyet egyébként eddig is gyakorolhattak, miszerint ha úgy ítélik meg, bevezethetik a maszkviselést az intézményben.

Azt gondoljuk, hogy ez az intézkedés önmagában kevés, véleményünk szerint ahhoz, hogy az iskolák ne váljanak gócpontokká, és hogy onnan a diákok és a tanárok ne vigyék haza a betegséget, komplexebb és egyben rugalmasabb szabályok kellenek

– jelentette ki az Indexnek Schermann Fruzsina, utalva arra, hogy a jelenleg érvényben lévő jelenléti oktatással és karanténkötelezettséggel kapcsolatos központi szabályok nem passzolnak minden iskolára.

Hirdetés

Nem véletlen, hogy petíciójuk első és legfontosabb üzenete, hogy „ha az igazgató a tanári karral együtt úgy ítéli meg, hogy a magas fertőzésveszély miatt biztonságosabb átállni digitális oktatásra, akkor legyen lehetőségük meghozni ezt a döntést helyi szinten”.

Amennyiben az iskola mégis úgy dönt, hogy marad a jelenléti oktatásnál, azt javasolják, hogy ha az osztályban akár csak egy diák is elkapja a koronavírust, az egész osztály álljon át digitális vagy hibrid oktatásra, és a jelenléti oktatás csak akkor folytatódjon, ha már mindenki meggyógyult.

Az idei tanévben a 12 év feletti diákok körében eddig ez javarészt úgy működött, hogy csak az oltatlanoknak kellett karanténba vonulniuk, azok, akik kaptak oltást, változatlanul járhattak iskolába. Egy szakképző intézmény nemrég azonban eljuttatott egy levelet a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetéhez (PDSZ), ebből pedig arra lehetett következtetni, hogy a fenti eljárásrend megváltozott.

Ma kaptunk tájékoztatást arról (konkrét eset kapcsán), hogy új protokoll van az iskolában. Ha az igazoltan covidos tanuló utolsó iskolában töltött napja óta eltelt két nap, és a többieknek nincs tünete, mindenkinek jönnie kell iskolába. A döntést a centrum hozza meg a tájékoztatás után

– olvasható a szakképző intézménynek küldött levélben.

Lapunk kereste a szakképzési centrumok fenntartóját, az Innovációs és Technológiai Minisztériumot azzal kapcsolatban, hogy valóban a fenti eljárásrend van-e érvényben. Kérdésünkre a következő választ küldték:

A fenntartó nem adott ki a megkeresésben hivatkozott tartalmú utasítást a szakképzési centrumoknak, szakképző intézményeknek. Járványügyi elkülönítést csak orvos vagy az illetékes népegészségügyi feladatkörében eljáró hivatal rendelhet el. A szakképzési centrum a tanuló karanténba helyezéséről határozatot nem hozhat. A szakképző intézmény igazgatója indokolt esetben a digitális munkarendben történő oktatásról dönthet.

Schermann Fruzsina a bizonytalanságokra reagálva elmondta: a szabályoktól függetlenül már eddig is számos egyedi megoldásról hallottak, van, ahol például tökéletesen […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2021/11/27/iskola-jarvany-adom-diakmozgalom/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Évértékelővel rúghatja be a kampányt Orbán Viktor

Évértékelővel rúghatja be a kampányt Orbán Viktor

Áder János köztársasági elnök január 11-én tűzte ki a 2022-es választások időpontját, eszerint a választójoggal …