2021. június 14., hétfőMa Vazul napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 350,00 Ft | USD: 289,00 Ft | CHF: 321,00 Ft
2021.06.14. Vazul Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 350,00 Ft | USD: 289,00 Ft | CHF: 321,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Összetartozás napja: díszelőadás a Nemzetiben, fotókiállítás az Országháznál

Hirdetés

Összetartozás napja: díszelőadás a Nemzetiben, fotókiállítás az Országháznál

Országszerte és a határokon túl is megemlékezéseket tart a magyarság ma, az első világháborút lezáró trianoni békediktátum aláírásának 101. évfordulóján. A háborúban vesztes magyar királyság és a győztes antant hatalmak (Nagy-Britannia, Franciaország, Olaszország) közötti szerződés az osztrák–magyar monarchia felbomlása miatt meghatározta Magyarország és Ausztria, Románia, valamint az újonnan létrejött Csehszlovákia és Szerb–Horvát–Szlovén Királyság új határait.

Az első világháborút lezáró békerendszer alapján az őshonos magyar népességből 300 ezer került Ausztriához, 3,5 millió Csehszlovákiához, 5,3 millió Romániához, 4,1 millió Jugoszláviához. A döntés 23,4 millió lakost érintett, Magyarországon az összmagyarság alig kétharmada, 7,6 millió fő maradt, és ezzel együtt az ország területe is kétharmadára apadt. 

Az Országgyűlés 2010-ben nyilvánította a nemzeti összetartozás napjává a trianoni aláírás napját. Az erről szóló törvény kimondta: „a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, melynek államhatárok feletti összetartozása valóság, s egyúttal a magyarok személyes és közösségi önazonosságának meghatározó eleme”.

A központi programok a fővárosban délelőtt 9 órakor kezdődnek. Az Országháznál, az összetartozás emlékhelyénél kültéri fotókiállítás nyílik, beszédet mond Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára. A Magyar szemmel címmel meghirdetett pályázatra érkezett művek közül mintegy száz fotót állítanak ki. A tárlatot ezen a hétvégén lehet megnézni. Odabenn, a parlamentben pedig 10 és 17 óra között díjmentesen tekinthető meg – védettségi igazolvánnyal – a Szent Korona.

Hirdetés

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2021/06/04/osszetartozas-napja-diszeloadas-a-nemzetiben-fotokiallitas-az-orszaghaznal/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Sváby András feladta a harcot az álhírek ellen, a nyomozást is viccnek tartja

Sváby András feladta a harcot az álhírek ellen, a nyomozást is viccnek tartja

Bizonyítékokkal együtt szállította a rendőrségnek a sztorit olyan álhírportálok ellen, amelyek szerint már létezik egy szer, …