2023. március 20., hétfőMa Klaudia napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 398,00 Ft | USD: 373,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
2023.03.20. Klaudia Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 398,00 Ft | USD: 373,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Összefogtak, széthullottak, versenyeznek – merre tovább, ellenzék?

Hirdetés

Összefogtak, széthullottak, versenyeznek – merre tovább, ellenzék?

  • Kunhalmi Ágnes szerint fordulat kell az ellenzéki gondolkodásban, a tévhiteket, tévutakat el kell hagyni, most van itt az idejük az ellenzéki tárgyalásoknak, a megegyezés elkerülhetetlen a 2024-es önkormányzati választásokra, az előválasztást nem szabad démonizálni.
  • Ungár Péter, az LMP társelnöke kijelentette, hogy a 2022-es választási vereség konzekvenciáját levonták: „az összefogás halott”.
  • Donáth Anna, a Momentum európai parlamenti képviselője szerint „le kell szállni a régi ellenzéki vonatról”, színtelen, szagtalan összefogással nem lehet leváltani a kormányt, ahogy „hűs árnyékból” sem, új szövetség kell a politikusokkal és a civilekkel.
  • Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke pártjának első és legfontosabb teendőjeként azt határozta meg, hogy a DK otthonként szolgáljon az Orbán-kormány ellenfeleinek. Azt is hangsúlyozta, hogy az ország problémáira a Dobrev Klára vezette árnyékkormány a megoldás.

Már hónapok óta nyilvánvaló, hogy a 2022-es országgyűlési választások eredménye szétzilálta a hatpárti ellenzék együttműködését. Korábban többször is írtunk arról (például itt), hogy a pártok külön úton indultak el, önálló arculatukat, politikájukat igyekeznek erősíteni. Az idei évértékelő (illetve jövőértékelő vagy évadnyitó) beszédek is csak megerősítették, hogy nem lesz már olyan hatpárti ellenzéki összefogás, mint a választás előtt volt. Két párt – inkább üzeneteikkel, mint támogatottságukkal – kiemelkedik a mezőnyből: a Demokratikus Koalíció árnyékkormányt alakított, és az ellenzék centruma lenne, a Momentum szerint Donáth Anna vezetheti új útra Magyarországot.

„Új alternatíva kell”

Az európai parlamenti képviselőt hónapok óta építgeti a Momentum, mint a párt (óriásplakát)arcát és reménységét. Donáth Anna egy rövid, de meghatározó időszakban – a 2022-es kampányban és az ellenzéket lesújtó választási vereség után – már vezette az ellenzéki pártot. Tavaly októberben született meg a gyermeke, majd most egy jövőértékelő beszéddel tért vissza a napi politikába, hogy irányt mutasson a Momentumnak, és egyfajta ellenzéki alternatívát fogalmazzon meg.

Korábban az Indexnek azt mondta, hogy az ellenzéknek szellemi és szervezeti megújulásra van szüksége, ha valaha le szeretné váltani a kormányt. „A Momentum legismertebb politikusaként én erre a munkára vállalkoztam” – jelentette ki lapunknak.

Hirdetés

Jövőértékelő beszédében a visszatérő politikus a momentumos közösség előtt hangsúlyozta: generációjuk feladata, hogy megállítsák azt az „ámokfutást”, amit ma magyar politikának neveznek, ehhez azonban radikálisan mást kell csinálniuk, le kell szállniuk a „régi ellenzéki vonatról”. Donáth Anna szerint a 2022-es választás eredménye megmutatta, hogy

ezt a rendszert egy színtelen, szagtalan, a legkisebb közös nevezőre építő sokszereplős összefogással nem lehet leváltani.

A momentumos politikus hozzátette, hogy ha ezen az úton mennek tovább, újra és újra kétharmad lesz a vége. Emellett azt is kifejtette: az ellenzék dolga nem lehet csak az, hogy az ellentétét mondja mindannak, amit a kormány állít.

„A látszattevékenységek nem hoznak igazi változást, ki kell menni a fényre, vállalni kell magunkat, mert a hűs árnyékból nem lehet kormányt buktatni. Úgy tűnt, hogy április 3-a után ezt mindenki megértette. Hát, majdnem mindenki” – fogalmazott Donáth Anna, akinek a szavait nehéz nem úgy értelmezni, mint üzenetet a Demokratikus Koalíció árnyékkormányának. Amikor erre a beszéde után rákérdeztünk, a momentumos politikus kitérő választ adott.

Ki kell mennünk a fényre, és vállalnunk kell magunkat, az értékeinket, és hogy kik vagyunk. Azt gondolom, hogy jelenleg ma Magyarországon rengetegen vannak, akik nem mernek kimenni a fénybe, akik azt remélik, hogy hűs árnyékból is lehet kormányt váltani. Ezer oka lehet, hogy miért tartózkodnak ebben az árnyékban. Én azt gondolom, hogy legyünk bátrak, és menjünk ki a fényre, kezdjük el a munkát, vállaljuk fel önmagunkat. Ne csak beszéljünk és ígérgessünk. Ezt mondtam

– nyilatkozta Donáth Anna az Indexnek.

Donáth Anna 2023. február 4-én

Donáth Anna 2023. február 4-én

Fotó: Kaszás Tamás / Index

Arról is kérdeztük, hogy lesz-e ellenzéki együttműködés a 2024-es önkormányzati választásokon, de szerinte az ellenzékiség rákfenéje állandóan technikai kérdésekről beszélni.

„Hol van még 2026, hol van még 2030 vagy 2034? Ne dátumokat és kampányokat nézzünk, hanem kezdjük el végre a munkát. Ez volt az egyik fő üzenetem. Minden ilyen választástechnikai kérdést azokra hagyom, akiknek más gondolatuk nincs, mint az, hogyan lépjünk a következő szövetségre holnap. De szövetséget csak abból lehet építeni, aminek tartalma van, és tovább nem lehet elodázni, hogy ne legyen tartalom. Új alternatíva kell” – fogalmazott a momentumos politikus.

A kérdésre, hogy van-e pártelnöki ambíciója, az válaszolta: jelenleg egy négy hónapos kisfia van, és az anyaság egy teljes állás.

Mindenki, akinek született már gyermeke, az pontosan tudja, hogy ez egy kőkemény feladat. Néhanapján úgy is érzem, hogy sokkal keményebb gyermeket nevelni, mint politizálni, úgyhogy jelenleg nem ambicionálok semmilyen pozíciót. Vagyis csak egy pozíciót ambicionálok: főállású anya vagyok

– jelentette ki Donáth Anna.

„Most akkor nem egy miniszterelnök-jelölti építkezés nyitányát láttuk?” – kérdeztünk vissza. A momentumos politikus szerint „teljesen felesleges ilyen kérdésekről beszélni”.

„Mi vagyunk az egyetlenek”

A Demokratikus Koalíció évértékelő rendezvényének elején üzenetértékű volt, hogy bemutatták az összes olyan politikust, akik a közelmúltban más pártból léptek át a DK-ba. Ezzel is azt az üzenetet demonstrálta a párt, hogy a DK az ellenzék közepe.

„Az ellenzék legnagyobb pártja, a Demokratikus Koalíció elindul, árnyékkormányt alakít, de nyitottan. Nyitottan és befogadva várunk mindenkit, aki csatlakozni akar, jöjjön bármelyik pártból” – fogalmazta meg Dobrev Klára a meghívást, miután megalakította az árnyékkormányát tavaly ősszel.

Idei évértékelő beszédében Gyurcsány Ferenc pártja első és legfontosabb teendőjeként határozta meg, hogy a DK otthonként szolgáljon az Orbán-kormány ellenfeleinek. A pártelnök szerint egyetlenegy stratégiai magatartás lehetséges: teljes szembenállás a kormánnyal, továbbá hangsúlyozta, hogy nem lehet középen állni ebben a rendszerben, vele vagy ellene. „Nem ellenzéke, hanem ellenfele vagyunk a kormánynak” – szögezte le. Azt is kijelentette, hogy az ország problémáira a Dobrev Klára vezette árnyékkormány a megoldás.

Az évértékelő rendezvény felvezető videójában egyértelműbb üzenetek hangzottak el a DK ellenzéki pozicionálásáról, mint – az egyébként influenzával küzdő – Gyurcsány Ferenc beszédében.

Azt mondták, hogy soha nem lesz belőlünk semmi, hogy 5 százalékos üvegplafon van felettünk, amit soha nem fogunk áttörni. (…) 2022-re a Demokratikus Koalíció vitathatatlanul a legnagyobb ellenzéki párt lett Magyarországon. (…) Mi vagyunk az egyetlenek, akik nemcsak fel tudtak állni a Márki-Zay Péter okozta történelmi kudarcból, hanem még erősebbek is lettek azóta

– többek között ezekkel a DK-s tételmondatokkal hangolták az évértékelő közönségét.

Gyurcsány Ferenc korábban már elismerte, hogy újrarendeznék az ellenzéki térfelet, és a DK arra tör, hogy gravitációs pontként maga rendezze össze valamilyen módon a hat ellenzéki pártot. Egy Facebook-bejegyzésében azt írta: „A 2026-ig terjedő időszakban vagy a Demokratikus Koalíció tudja hatékony erővé szervezni az ellenzéket, vagy senki.”

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke évértékelő beszédet mond pártja tisztújító kongresszusán a Budapest Kongresszusi Központban 2023. február 5-én

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke évértékelő beszédet mond pártja tisztújító kongresszusán a Budapest Kongresszusi Központban 2023. február 5-én

Fotó: Papajcsik Péter / Index

Január végén az atv.hu-nak adott interjúban Dobrev Klára azt mondta: Orbán Viktor ellenzékének kell, hogy legyen egy politikai közepe, „és erre ma egyedül a DK alkalmas”. Arról is beszélt, hogy a mai ellenzék mindig is egy színes világ lesz, és a demokrácia lényege a sokszínűség, de ez nem jelenti azt, hogy nincs szükség egy erős politikai centrumra ezen az […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2023/02/08/ellenzek-partok-evertekelo-donath-anna-kunhalmi-agnes-gyurcsany-ferenc/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Pisztollyal és késsel is rátámadt exe új párjára egy férfi Tatabányán

A férfi március 16-án este Tatabányán sétált az utcán, amikor egy részeg férfiba botlott, aki …