2021. szeptember 21., keddMa Máté napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 352,00 Ft | USD: 300,00 Ft | CHF: 324,00 Ft
2021.09.21. Máté Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 352,00 Ft | USD: 300,00 Ft | CHF: 324,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Orvosolni kell a háziorvosok hiányát

Hirdetés

Orvosolni kell a háziorvosok hiányát

Az utóbbi években folyamatosan emelkedett azoknak a háziorvosi körzeteknek a száma, ahol már hosszú hónapok óta nincs állandó jelleggel orvos, azaz a praxis üres.

Minden tizedik körzetből hiányzik az orvos

A legutóbbi adatok szerint 652 betöltetlen háziorvosi praxis van Magyarországon, összesen 477 településen,  míg ez a szám február elején 609 volt, összesen 458 településen. A tartósan betöltetlen fogorvosi praxisok száma 280 volt, a nyári hónapban nyolc praxis szűnt meg. A betöltetlen praxisokból 24 közel 15 éve, 60 több mint 10 éve, 160 pedig több mint 5 éve betöltetlen – derül ki a Gazdaságkutató Intézet (GKI) kutatásából

A 6350 magyar háziorvosi praxis közül nagyságrendileg minden tizedik betöltetlen, és gyakran éveket kell várni, mire új orvosa lesz a településnek. 

Hirdetés

A betöltetlen praxisok növekvő számának az egyik oka, hogy a háziorvosok öregednek ki, és nyugdíjba mennek, nincs aki átveszi a praxisukat, mert utánpótlás az nincs – válaszol röviden Molnár László arra a kérdésre, miért nincs elég háziorvos a településeken. De nemcsak ez az egyetlen elkeserítő statisztikai olvasható ki. A kutató hozzátette, hogy az adatok szerint

a háziorvosok átlag életkora 58-59 év körüli.

Ezt a folyamatot a koronavírus elmúlt másfél éve csak felgyorsította – tette hozzá Molnár László –, mivel a veszélyeztetett, 65 év feletti korosztályba tartozó háziorvosok egy része nem tért vissza dolgozni.

De nemcsak a hatalmas orvoshiány, és a háziorvosok életkora elkeserítő, de az is sokkoló adat, hogy egy-egy orvosra átlagosan 43 beteg jut naponta, egy betegre átlagosan maximum 12 perc jut.

Az érintett települések 

Megyei szinten a legtöbb háziorvos (75) Borsod-Abaúj-Zemplén megyében hiányzik, szintén magas ez a szám Pest és Jász-Nagykun-Szolnok megyékben, ahol 54, illetve 48 háziorvost keresnek.

Továbbá átlag feletti volt még ez a szám Budapesten, Fejér, Bács-Kiskun és Békés-megyék esetében. A legkevesebb, 16 betöltetlen praxis Komárom-Esztergom megyében volt.

Települések tekintetében kiemelkedő volt Salgótarján 8 betöltetlen praxissal. Továbbá négynél több háziorvos hiányzott Békéscsabán, Dunaújvárosban, Nagykanizsán, Pápán, Szombathelyen, Tatabányán, Zalaegerszegen, a XI., a XIII., a XIV., a XV., és a XX. kerületekben. 

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2021/08/21/orvosolni-kell-a-haziorvosok-hianyat/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Halálos gázolás történt Miskolcon

Halálos gázolás történt Miskolcon

Halálos kimenetelű közúti közlekedési baleset történt este nyolc óra előtt nem sokkal Miskolcon az Andrássy …