2023. április 1., szombatMa Hugó napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 380,00 Ft | USD: 349,00 Ft | CHF: 381,00 Ft
2023.04.01. Hugó Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 380,00 Ft | USD: 349,00 Ft | CHF: 381,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Óriási ágazat követel béremelést, de a kormány nem tud ígérni

Hirdetés

Óriási ágazat követel béremelést, de a kormány nem tud ígérni

„Béremelés 2023-ra: 25 százalék helyett egy nagy semmi, avagy fityiszt kapott a közszolgálat” – olvashattuk a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) közleményében. Hozzátették:

A kormány egyelőre nem talál pénzt a kormánytisztviselők és köztisztviselők béremelésére.

A beszámoló a Közszolgálati Érdekegyeztető Fórum 2023. január 27-i üléséről szólt, amelyet a Miniszterelnökség épületében tartottak. Az MKKSZ szerint ennek legfontosabb témája az állami és önkormányzati közigazgatási munkavállalók 2023. évi bérfejlesztése volt. Az ülést Szalay-Bobrovniczky Vince civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár vezette. A tanácskozás elején Fehér József, a munkavállalói oldal ügyvivője rögtön kifogásolta, hogy „a KÉF ritkán tart ülést, negyedévenként kellene, és ezt az ülést december elején kellett volna összehívni. A szakszervezeti vezetők és az önkormányzati szövetségek képviselői nem nagy reménnyel ültek le tárgyalni, de ezt a keveset is hamar elvesztették.”

A beszámoló alapján Bordás Gábor közigazgatási államtitkár az egyeztető fórumon többek között arról beszélt, hogy háború és energiaválság van, nehéz a költségvetés helyzete, valamint látják, hogyan alakul az infláció, ami minden állami foglalkoztatottat érint.

Hirdetés

Az igényeket jogosnak tartják, a kormány részéről a jóindulat is fennáll, de azt, hogy mikor, hogyan és milyen formában tudják megoldani a bérhelyzetet, jelenleg nem tudják megmondani, béremelési programba pedig felelőtlenség lenne belevágni, ha annak most nem áll rendelkezésre a fedezete a költségvetésben.

Dukai Miklós önkormányzati államtitkár visszautalt arra, hogy 2011 után az állam átvállalta az önkormányzatok 1368 milliárd forintos adósságát, így tiszta lappal indulhattak. 2018 óta ismét lehetőség van arra, hogy az önkormányzat dönthet az illetményalapról, valamint volt egy 11 milliárdos pályázati forrás a béremelés támogatásához 2019-ben, amely legalább 20 százalékos emelést tett lehetővé az önkormányzatok számára. A minimálbér és a bérminimum növekedését is megkapták a köztisztviselőkre és az intézményeknél dolgozókra is, ez idén sem lesz másképp. Az államtitkár kitért arra is, hogy a tavalyi energiakompenzációval kapcsolatos egyeztetéseknél a hivatali finanszírozás problémáiról is beszéltek, „azt látjuk, hogy a bérkérdés feszítő az önkormányzatoknál, de erről semmiféle döntés nem született. A kormányzat egyelőre az alapvető közszolgáltatások biztosítására koncentrált. A bérkérdéssel a kormány fog még foglalkozni.”

Lemaradó fizetések és munkaerőhiány

Boros Péterné lapunk kérdésére kifejtette: 2023-ra követelik a 25 százalékos béremelést, de 2022 júliusában már kértek azonnali 20 százalékos emelést. Ebből egy 13. havi fizetés az illetményszerkezet […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2023/02/03/koztisztviselok-kozszfera-fizetes-beremeles-inflacio/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Meghalt Szonda Éva

Életének 65. évében hosszú, súlyos betegség után meghalt Szonda Éva operaénekes, a Szegedi Nemzeti Színház …