2021. február 28., vasárnapMa Elemér napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 361,00 Ft | USD: 297,00 Ft | CHF: 329,00 Ft
2021.02.28. Elemér Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 361,00 Ft | USD: 297,00 Ft | CHF: 329,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Orbán Viktorhoz fordultak a tarvágás miatt

Hirdetés

Orbán Viktorhoz fordultak a tarvágás miatt

Petíciót indítottak helyi civilek a rákospalotai Szilas-tó – más néven Nevesincs-tó – és vidékének megmentésére, ugyanis a környék lokálpatrióta természetvédőinek meggyőződése, hogy széleskörű összefogással annak ellenére meg lehetne még menteni a rákospalotai turjánvidék erdeit, hogy a helyszínen tavaly ősz óta tarvágással irtják az erdőt. (A régies turján szavunk nádast, pusztát jelent – a szerk.)

A civil összefogással alakult természetvédő mozgalmat Steimetz Alex és Merk Péter XV. kerületi lakosok verbuválták, és az Indexnek is ők tárták fel, milyen ökológiai veszélybe került az észak-pesti régió egykor kiterjedt turjánvidékének egyik utolsó szigete, az M3 autópályától néhány száz méterre fekvő 22 hektáros terület. 

Megtudtuk, hogy a sekély vizű Szilas-tó a hatalmas kiterjedésű Pesti-síkság egyik utolsó vizes élőhelye, amelynek megmaradása a csodával határos. A Szilas-tó és környéke természetvédelmi területén a nedves és száraz élőhelyek változatos növény- és állatvilágnak ad otthont. Még a budapestiek közül is kevesen tudják, de olyan egyedülálló láp található a főváros szélén, amely országosan is kiemelkedő értéket képvisel.

Ebben a hajdani Duna-ágban például a mocsári halak közül a széles kárász és a réti csík legtisztább genetikai állományai maradtak fenn, de sok más védett és fokozottan védett állat- és növényfaj is otthonra talált ezen az egyedülálló élethelyen. Ráadásul a vidék az Ökológiai Hálózat magterülete, ahol Budapest egyetlen megmaradt vízimalma, a Liva malom található, aminek múltjáról keretes írásunkban olvashatnak. 

Hirdetés

A rákospalotai Liva malom

A névadó Liva József egykori malomtulajdonos a XIX. század végén a Ganz gyárban dolgozott, és malomipari berendezések felszerelésével foglalatoskodott. Sokat járta az országot, hogy a Ganztól megrendelt alkatrészeket a helyszínen szerelje össze, és a malmokat beüzemelje. A Felvidéken és Erdélyben is van több malom, amelyeknek a gépeit ő szerelte össze. Liva József 1896-ban vette bérbe a malmot, majd néhány évet még utazgatott, míg végül 1903-ban megvásárolta az épületet a hozzá tartozó földterülettel, és letelepedett Rákospalotán. A Liva család kiterjedt üzletágat épített a patak vizének felhasználására. Ők hozták létre például a malom mellett Rákospalota első és egyben utolsó strandfürdőjét, télen a befagyott vízből jeget vágtak, elvermelték, nyáron pedig a vendéglősöknek értékesítették jó pénzért. Az 1952-ig üzemelt műemlék épület és a malomkert napjainkban kulturális és turisztikai központ. 

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2021/02/19/termeszetvedelem-rakospalota-szilas-to-liva-malom/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Pusztító tűz a Balatonnál

Pusztító tűz a Balatonnál

Mintegy húsz hektáros területen ég a nádas Fonyód és Balatonfenyves között – látható a Csodálatos Balaton Facebook-videóján.  …