2021. november 28., vasárnapMa Stefánia napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 367,00 Ft | USD: 326,00 Ft | CHF: 352,00 Ft
2021.11.28. Stefánia Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 367,00 Ft | USD: 326,00 Ft | CHF: 352,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Orbán Viktor: Úgy lenne korrekt, ha az EU-val elfeleznénk a határvédelem költségét

Hirdetés

Orbán Viktor: Úgy lenne korrekt, ha az EU-val elfeleznénk a határvédelem költségét

Soha nem volt még az Európai Unió ilyen migrációs nyomás alatt, sosem érte a nyomás egyszerre három irányból, ami óriási kihívás az egész Európai Unió számára – jelentette ki a magyar miniszterelnök a V4-es országok kormányfőinek keddi csúcstalálkozóján.

Orbán Viktor a V4-es országok – Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia – vezetőivel tett sajtónyilatkozatában kifejtette: a lengyel miniszterelnök egy-két nappal ezelőtti baltikumi útja után eljött Budapestre és tájékoztatta a V4-et a lengyel határon kialakult helyzetről.

Azt MTI beszámolója szerint Orbán Viktor elmondta, három irányból éri nyomás az uniót: délről a szubszaharai térségből a feláramlás folyamatos, „a tengeren keresztül az NGO-hajók folyamatosan szállítják a migránsokat az európai partokhoz”, a nyugat-balkáni útvonal pedig megint tele van – mutatott rá.

A miniszterelnök kiemelte: köszönetet kell mondani Andrej Babis cseh miniszterelnöknek és „a cseh barátainknak”, amiért határőröket küldtek a magyar határra, és több mint négyezer illegális határátlépőt a cseh határőrök tartóztattak fel Magyarország déli határainál.

Hirdetés

A balkáni útvonalon, amelyen eddig az idén 100 ezer illegális migránst állítottak meg a magyar határon, jönni fognak az Afganisztánt elhagyók is. Naponta 30-35 ezer ember hagyja el Afganisztánt, és az Európai Uniónak azzal kell számolnia, hogy a balkáni útvonalon a nyomás nőni fog – közölte Orbán Viktor.

Azt is mondta, hogy itt van a harmadik irány is,

az újabb támadás, amelyet a lengyelek szenvednek el, a lengyel barátaink állnak támadás alatt a keleti irányú migráció miatt.

Orbán Viktor úgy véli, Brüsszel elhibázott politikát folytat, és  „gyakorlatilag mindent finanszíroz, ami növeli a migrációs nyomást”, csak a határ fizikai megvédésére nem ad pénzt, ellenben támogatja az NGO-kat, integrációs programokat hirdet.

Hangsúlyozta: a magyar álláspont továbbra is az, hogy az Európai Uniónak ki kell fizetnie az európai határvédelem költségeit. Az nem lehet, hogy kizárólag azok az országok viseljék ennek a pénzügyi terhét, amelyeket „a földrajz meg a történelem az Európai Unió külső határára rendelt” – jelentette ki.

A miniszterelnök azt is mondta, Magyarország mindig is egy tisztességes megállapodást ajánlott az uniónak:

úgy lenne korrekt, ha a költségeket legalább elfeleznénk, a költségek felét álljuk mi magyarok, de a másik felét adják ide Brüsszelből, tekintettel arra, hogy nemcsak magunkat, hanem egész Európát is védjük.

Közölte: a V4-es országok azt javasolják az Európai Uniónak, hogy ne támogasson egyetlen olyan országot sem, amelynek direkt vagy indirekt köze van az Európai Unió külső határára, így a lengyel határra nehezedő migrációs nyomáshoz. A találkozón teljes szolidaritásukról és támogatásukról biztosították Lengyelországot – zárta szavait Orbán Viktor.

Új politikai krízis zajlik

A visegrádi országok kormányfői szolidaritásukról biztosították Lengyelországot a keleti határán kialakult migrációs helyzet miatt – számolt be az MTI.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök szerint a migrációs krízis kevés a helyzet leírására, szerinte új politikai krízis zajlik, amelyben Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök embereket használ fel a maffiával és embercsempészekkel együttműködve arra, hogy nyomást gyakoroljon az Európai Unióra.

Andrej Babis cseh miniszterelnök kiemelte, hogy 2015-ben még […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2021/11/23/orban-viktor-ugy-lenne-korrekt-ha-az-eu-val-elfeleznenk-a-hatarvedelem-koltseget/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Több mint 60 ezer első oltást adtak be egy hét alatt

Több mint 60 ezer első oltást adtak be egy hét alatt

Az oltási akcióhét első öt napján több mint félmillió oltás történt, és jó hír, hogy …