2024. július 20., szombatMa Illés napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 404,00 Ft
2024.07.20. Illés Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 404,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Orbán Viktor arra kérte minisztereit, vizsgálják meg mi történne, ha kilépne a Nemzetközi Büntetőbíróságból

Hirdetés

Orbán Viktor arra kérte minisztereit, vizsgálják meg mi történne, ha kilépne a Nemzetközi Büntetőbíróságból

A 24.hu információi szerint azt a feladatot kapta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Tuzson Bence igazságügyi miniszter és Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter a kormány május végi ülésén, hogy vizsgálják meg, milyen következményekkel járna, ha Magyarország kilépne a Nemzetközi Büntetőbíróságból (ICC).

A lap szerint a minisztereknek azt is ki kell fejteniük a miniszterelnöknek, hogy európai uniós viszonylatban mire számíthat az ország egy esetleges kilépés következtében. 

A Miniszterelnökségi Sajtóiroda az üggyel kapcsolatban úgy nyilatkozott:

Hirdetés

Az emberiesség elleni bűncselekményekkel foglalkozó Nemzetközi Büntetőbíróság az elmúlt időszakban több ügyben nem jogi, hanem egyértelműen politikai döntést hozott, ezzel aláásva a szervezet tekintélyét. Magyarország elutasítja, hogy politikai eszközként használják a nemzetközi bíróságokat. 

Arról viszont nem adtak tájékoztatást, pontosan milyen ügyekre gondolnak.

Kérdéses, elfognák-e Magyarországon Putyint

A lap kiemeli: a bíróság által kiadott elfogatóparancsok minden ICC-tagállamot köteleznek, így Magyarországot is. Tehát, ha hazánkba érkezne az orosz elnök, akkor le kellene tartóztatni. Csakhogy Magyarország nem hirdette ki a Nemzetközi Büntetőbíróságot megalapító római statútumot a Magyar Közlönyben, így a letartóztatást nem tudná foganatosítani.

Ugyanakkor arra is felhívták a figyelmet, hogy a nemzetközi jog nem törődik azzal, hogy az országok kihirdetik-e az aláírt nemzetközi szerződést. Így tehát mégiscsak előfordulhat, hogy le kellene tartóztatniuk azokat az ide érkező személyeket, akik ellen az ICC elfogatóparancsot adott ki. 

Magyarország elfogadta a Nemzetközi Büntetőbíróság alapokmányát, de az erről szóló nemzetközi egyezményt […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2024/07/04/nemzetkozi-buntetobirosag-icc-kilepes-orban-viktor-benjamin-netanjahu/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Energiaügyi Minisztérium: Jelentősen nőtt a napelemes beépített teljesítmény az első fél évben

A MAVIR friss adatai szerint júliusig összesen 6712 megawattnyi naperőművet helyeztek üzembe Magyarországon. Az összes …