2022. november 30., szerdaMa András, Andor napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 408,00 Ft | USD: 393,00 Ft | CHF: 413,00 Ft
2022.11.30. András, Andor Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 408,00 Ft | USD: 393,00 Ft | CHF: 413,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Orbán Viktor: A szabály az, hogyha háború van a szomszédban, nem érezhetjük magunkat biztonságban

Hirdetés

Orbán Viktor: A szabály az, hogyha háború van a szomszédban, nem érezhetjük magunkat biztonságban

A miniszterelnök a Kossuth rádió reggeli műsorában megismételte: a háborúban csak a tűzszünet és béketárgyalás lehet a megoldás. A magyar polgárok meglátása szerint azért vannak különleges helyzetben, mert a magyar–ukrán határ rövid határ, míg a lengyel–ukrán határ hosszú; Kárpátalja az egyetlen ukrán terület, amit nem támadtak az orosz csapatok.

Orbán Viktor szerint bár nem látják, vannak hírek arról, hogy titokban folynak amerikai–orosz tárgyalások. A miniszterelnök a szankciós politikáról is beszélt, mint fogalmazott, 

a szankciós politika egy lépés a háború felé,

ezzel ugyanis állást foglal az unió, így lépést tesz a háború irányába. Hozzátette: a magyarok sosem támogatta a szankciókat, de Magyarország nem engedheti meg magának, hogy midig vétózzon – ki kell harcolni, hogy a magyar emberekre más szabályok vonatkozzanak. Ez a kormányfő szerint nem kényelmes helyzet, hiszen huszonhat miniszterelnökkel harcol egyszerre, de „Magyarország nem hagyja magát, el fogja érni, hogyha lesz kilencedik szankciós csomag, az ország mentességet kapjon”.

Hirdetés

Igaz, hogy a bajok kívülről jönnek, de ha megdermedsz, tönkre mész. Magyarország nem hagyja magát, ebből kell kiindulni 

– fogalmazott a kormányfő, hozzátéve, ez egy szankciós infláció, nem egy gazdasági folyamat állítja elő, politikai döntések idéztek elő. Ennek a következménye a magas infláció, az energiaválság .

Háború már volt, szankciók még nem voltak

Orbán Viktor úgy fogalmazott, három válságot kezelt, „a Gyurcsány után megörökölt pénzügyi válságot, a menekültválságot és a koronavírus-válságot”. Megtanulta, hogy két út van a kormány előtt, hogyha bajba kerül: az egyik, hogy kibekkel, a másik, hogy enyhíteni akarja a bajt és annak következményeit, így cselekszik. Sikeresnek nevezte, hogy a járvány után rendbe jött a gazdaság, de jöttek a háború negatív hatásai; és bár a legtöbb európai országot recesszió fenyegeti, Magyarország ki akar maradni. A kormány célja, hogy megőrizze a teljes foglalkoztatottságot, ne essen recesszióba és tudjon pozitív, előremutató lépéseket hozni – itt példaként többek között a családtámogatásokat említette.

Mint mondta, a kormányalakításkor még nem voltak szankciók, így ahhoz a helyzethez igazodott akkor a felállás. Aztán jöttek a szankciók, a magasabb energiákákhoz pedig alkalmazkodni kell. Ezt előre nem lehetett látni, de már világos: néhány évre biztosan szükség lesz önálló energetikai minisztériumra; a másik legfontosabb feladat a hadiipar fejlesztése, aminek élére Palkovics László állt. A kormányfő az energiaforrásokkal kapcsolatban azt is elmondta, hogy fél évre rendelkezik elegendő tartalékkal az ország, ezt tavasszal kell majd újratölteni, egy világos és egyszerű stratégia mentén pedig meg tudja oldani a jövő téli feltöltést is.

A fociban már sikerült, ami a baloldalnak még nem

Az ellenzék külföldi kampányfinanszírozásáról elmondta, jó okuk van a megdöbbenésre. „A magyarok bizalmát kérő politikai pártok egy részét, a baloldali pártokat külföldről fizették – nem is mogyorónyi összegekkel, dollármilliókról van szó” – fogalmazott Orbán Viktor, majd hozzátette: ez nem csak erkölcsileg helytelen, átverték a magyar választókat, olyan nincs, hogy valaki csak ajándékba kapjon pénzt bárkitől, ezért az a kérdés, mit ígérhetett cserébe az ellenzék. 

Ha egy futballcsapatra ránézek, látom a szponzort a mezükön, a magyar baloldal ezt még nem sajátította el

– tette hozzá.

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2022/11/18/orban-viktor-interju-europai-unio-haboru-orosz-ukran-konfliktus-energiavalsag-szankciok-tamogatas-gazdasag-kormany/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Egyre biztosabb, hogy lesz hó karácsonykor

Egyre biztosabb, hogy lesz hó karácsonykor

December első napjaiban az Oroszország fölött található masszív anticiklon nyugat felé terjeszkedik, Európa északi részén nem …